Θοδωρής Παναγούλης
Μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη σημειώνεται στα μερίδια των παρόχων ρεύματος τον Φεβρουάριο, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, άρχισαν και πάλι να «τσιμπάνε» τα ποσοστά των εναλλακτικών παρόχων και να πέφτουν εκείνα της ΔΕΗ.
Ειδικότερα οι πληροφορίες, οι οποίες είναι ακόμα ανεπίσημες, αναφέρουν ότι ο Φεβρουάριος έκλεισε με τη ΔΕΗ να συγκεντρώνει ποσοστό περί το 88,5%, δηλαδή περίπου μία μονάδα κάτω από το 89,59% που είχε στο τέλος Ιανουαρίου και ενώ είχε προηγηθεί μια περίοδος που κατέγραφε είτε άνοδο είτε στασιμότητα.
Το μία μονάδα «μοιράζονται» αναλογικά σχεδόν, οι υπόλοιποι παίκτες του χώρου, με τους μεγάλους να παίρνουν τη μερίδα του λέοντος από το ισχνό αυτό 1%.
Με τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές να βρίσκεται σε εξέλιξη, τόσο για τις δημοπρατούμενες ποσότητες στα NOME όσο και για την ανάγκη ριζικών μέτρων απελευθέρωσης της αγοράς, η τάση που διαγράφεται το Φεβρουάριο αποκτά τη δική της σημασία, χωρίς βεβαίως να είναι καθοριστική. Και τούτο διότι η απόσταση που πρέπει να καλυφθεί μέχρι την επίτευξη του στόχου για το 2017 (να έχει πέσει το ποσοστό της ΔΕΗ στο 75%) είναι πολύ μεγάλη για να μπορέσει να καλυφθεί με συμβατικούς τρόπους.
Πολλώ μάλλον όταν οι ιδιώτες πάροχοι έχουν να αντιμετωπίσουν μια μάλλον δυσμενή πραγματικότητα καθώς οι προβλέψεις κάνουν λόγο για υψηλά επίπεδα της Οριακής Τιμής Συστήματος, παραμένει μια σχετική αβεβαιότητα όσον αφορά τη διαμόρφωση της «χρέωσης προμηθευτή», ενώ όπως έδειξε η τελευταία δημοπρασία NOME, ο ανταγωνισμός ανεβάζει την τιμή απόκτησης της ενέργειας.
Η προμήθεια ρεύματος, άλλωστε, είναι μια κοστοβόρα δραστηριότητα. Οι εταιρείες πρέπει να χρηματοδοτούν την ανάπτυξη του πελατολογίου τους, καθώς οι ίδιες πληρώνουν κάθε εβδομάδα το ρεύμα που αγοράζουν από τη χονδρεμπορική αγορά, αλλά πληρώνονται από τους πελάτες τους πολλές εβδομάδες αργότερα για το ρεύμα που καταναλώνουν. Για να αυξήσει λοιπόν κανείς τους πελάτες του χρειάζεται χρήματα, τα οποία υπό τις σημερινές συνθήκες είναι δυσεύρετα και ακριβά.
Όλοι αναμένουν τα αποτελέσματα της συμφωνίας που θα επέλθει με τους δανειστές κατά την τρέχουσα διαπραγμάτευση. Όπως έχει όμως και στο παρελθόν επισημάνει το energypress, η κατάσταση που διαμορφώνεται στη λιανική του ρεύματος είναι βεβαίως προβληματική για το σύνολο των εταιρειών, μεγάλων και μικρών, καθετοποιημένων ή όχι, ωστόσο είναι εντελώς διαφορετικές οι δυνατότητες που έχει κάθε εταιρεία να αντιδράσει στα νέα δεδομένα, ανάλογα με το «βάθος» αλλά και την κεφαλαιακή ισχύ που διαθέτει.
Οι μεγάλοι του κλάδου (όχι κατ΄ανάγκη με βάση τα μερίδια αλλά κυρίως με βάση την οικονομική και επιχειρηματική ισχύ που έχουν οι εταιρείες) δηλαδή οι PROTERGIA, ΗΡΩΝ, ELPEDISON και VOLTERRA εμφανίζονται διστακτικοί μέχρι να ξεκαθαρίσει απολύτως το τοπίο, ωστόσο έχουν πλεονέκτημα το οποίο θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν.
Οι μικρότεροι παίχτες (WATT + VOLT, NRG Trading και GREEN), όλες σοβαρές εταιρείες και με αξιόλογα στελέχη, οι οποίοι έχουν μέχρι σήμερα αξιοπρόσεκτη ανάπτυξη, εμφανίζονται ανήσυχοι για την πορεία που παίρνει η αγορά, αποφασισμένοι ωστόσο να διαδραματίσουν ρόλο.
Παρόλα αυτά, ουδείς αποκλείει πλέον να υπάρξουν σύντομα αλλαγές στον εγχώριο χάρτη των εταιρειών προμήθειας, κατά τρόπο αντίστοιχο με τις αλλαγές που επήλθαν στο χώρο των τηλεπικοινωνιών μετά την πρώτη άνθηση "όλων των λουλουδιών".
Τα μερίδια του Ιανουαρίου
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει ο ΛΑΓΗΕ, το μερίδιο της ΔΕΗ στο τέλος Ιανουαρίου διαμορφώθηκε στο 89,59% έναντι 89,83% τον Δεκέμβριο του 2016. Η εικόνα μεταξύ των ιδιωτών προμηθευτών τον Ιανουάριο του 2017 σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2016 διαμορφώθηκε ως εξής:
Η ELPEDISON έφτασε το 2,78%, έναντι 2,42% τον περασμένο μήνα.
Η ΗΡΩΝ αυξήθηκε σε 2,49% έναντι 2,35%.
Η PROTERGIA ανήλθε σε 2,44% έναντι 2,69%.
Η Watt + Volt παραμένει αμετάβλητα στο 0,76%.
Η NRG TRADING 0,70% έναντι 0,66%.
Η VOLTERA 0,48% έναντι 0,52%.
Η GREEN ήταν 0,36% έναντι 0,35%.
Αμετάβλητο παρέμεινε το μερίδιο των ΕΛΤΑ στο 0,04%, αλλά και του ΟΤΕ (πήγε στο 0,18% από 0,17%).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου