Γιώργος Φιντικάκης
Δίχως προβλήματα αναμένεται να ξεπεράσει η ΔΕΗ και το σκόπελο της Πρωτομαγιάς, οπότε και το επόμενο ραντεβού της με μεγάλη λήξη ομόλογου, ύψους 200 εκατ. ευρώ.
“Τα χρήματα υπάρχουν”, διαβεβαιώνουν πηγές της ΔΕΗ για την αποπληρωμή την 1η Μαίου του τριετούς ευρω-ομολόγου, που με επιτόκιο 4,75%, είχε εκδώσει η επιχείρηση το 2014.
Εγγύηση ασφαλείας ότι η ΔΕΗ θα είναι σε θέση να το αποπληρώσει στην ώρα του, αποτελεί η εκταμίευση του νέου κοινοπρακτικού δανείου των 200 εκατ. ευρώ, την έγκριση του οποίου από τις τράπεζες ανακοίνωσε και επίσημα χθες η επιχείρηση.
Εκτός της αποπληρωμής του ευρωομολόγου ύψους 200 εκατ. ευρώ, με το νέο δάνειο η ΔΕΗ θα μπορέσει να καλύψει και άλλες ανάγκες της μέχρι τουλάχιστον να ξεκλειδώσει η είσπραξη των 100 περίπου εκατ. ευρώ από το Δημόσιο ως προπληρωμή για την κατανάλωση ρεύματος ολόκληρου του έτους, και η καταβολή των περίπου 400 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να λάβει τους αμέσως επόμενους μήνες η επιχείρηση από την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ. Δηλαδή τα 93 εκατ ευρώ της επιστροφής κεφαλαίου, και τα 320 εκατ ευρώ από την κινεζική State Grid για την απόκτηση του 24%. Στο μέλλον, αλλά άγνωστο πότε, έχει λαμβάνειν και το τίμημα για το 25% της μεταβίβασης του ΑΔΜΗΕ στο Δημόσιο, το οποίο μένει πρώτα να αποτιμηθεί.
Από εκεί και πέρα μεσολαβεί μια διετής χρονική ανάσα όσον αφορά στις λήξεις ομολόγων. Διότι ο επόμενος μεγάλος “κάβος” για την ΔΕΗ είναι πλέον το Μάιο του 2019 οπότε και λήγει το 5ετές ομόλογο των 500 εκατ. ευρώ, που επίσης είχε εκδοθεί το 2014, με επιτόκιο 5,5%.
Δίχως η διετής αυτή “αποχή” από πληρωμές ομολόγων να σημαίνει ότι ελαττώνεται το βάρος των προκλήσεων που εχει να αντιμετωπίσει η ΔΕΗ, εντούτοις το γεγονός δεν παύει να μεταφράζεται σε ανάσα για την δοκιμαζόμενη ρευστότητα της επιχείρησης. Πόσο μάλλον όταν η μόνη πρόσβαση σε ρευστότητα για την ΔΕΗ, όπως και για αρκετές άλλες ελληνικές επιχειρήσεις, παραμένει μόνο το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
Θεωρητικά θα το ήθελε
Θεωρητικά η ΔΕΗ θα ήθελε να βγει στις αγορές για να δανειστεί φθηνό χρήμα με λογικά επιτόκια, πρακτικά ωστόσο κάτι τέτοιο είναι αυτή την στιγμή από δύσκολο έως αδύνατο, αφού το αξιόχρεο της επιχείρησης είναι άμεσα συνδεδεμένο με αυτό του ελληνικού Δημοσίου.
Η ΔΕΗ βρίσκεται μονίμως τα τελευταία χρόνια στο μάτι των ξένων οίκων, που θέτουν σε αμφισβήτηση την ικανότητά της να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις, λόγω ακριβώς της δοκιμαζόμενής της ρευστότητας. Δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από τότε που η Standars and Poor’s ανέφερε ότι θέτει υπό παρακολούθηση την ΔΕΗ για πιθανή υποβάθμιση λόγω του σοβαρού προβλήματος ρευστότητας που αντιμετωπίζει, και ενώ τον Δεκέμβριο του 2016 προειδοποιούσε τον κίνδυνο να ξεμείνει η επιχείρηση από ρευστό εντός του 2017.
Οπως λέει άνθρωπος της χρηματιστηριακής αγοράς, αν η ΔΕΗ είχε καταφέρει να συμμαζέψει την ρευστότητά της, σίγουρα θα συγκαταλέγονταν στις 5-10 μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας οι οποίες έχουν ήδη καταστρώσει σχέδια έκδοσης μεγάλων ομολογιακών δανείων και περιμένουν τα επιτόκια να πέσουν και να βελτιωθεί το κλίμα, προκειμένου μόλις κλείσει η αξιολόγηση και μπει η Ελλάδα στο QE, να βγουν στις αγορές. Οσο όμως η ρευστότητα της ΔΕΗ βρίσκεται επί ξηρού ακμής, τόσο θα καθίσταται όμηρος των υψηλών επιτοκίων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, και η πρόσβασή της στο φθηνό χρήμα, θα παραμένει το ζητούμενο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου