Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Σταθακης: Ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στην ενέργεια

Το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στην ενέργεια άφησε ανοικτό ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξη που έδωσε χθες το πρωί, στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» και στους δημοσιογράφους, Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου.

Όπως είπε ο Υπουργός, η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, συζητά με τους θεσμούς αντιμέτρα για την ανακούφιση των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων. Ένα από αυτά είναι και η μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια.


Ο κ. Σταθάκης επανέλαβε τη σταθερή θέση της κυβέρνησης για τον ευρωπαϊκό στόχο της μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά. Υπενθύμισε την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, που περιελάμβανε την άμεση πώληση του 17% της ΔΕΗ και την παραχώρηση της «μικρής ΔΕΗ» σε ιδιώτες, δηλαδή, του 30% του παραγωγικού δυναμικού της εταιρίας.  «Εμείς τα σταματήσαμε αυτά», υπογράμμισε ο Υπουργός. «Δεσμευθήκαμε το 2020 η ΔΕΗ να έχει 50% στη λιανική αγορά, όσο και η παραγωγή της. Για ευρωπαϊκούς λόγους και όχι λόγω συμφωνίας με τους θεσμούς πρέπει η ΔΕΗ να μειώσει τα μερίδια της». Τα κατάλληλα εργαλεία μέσω των οποίων θα επιτευχθεί ο στόχος αυτός είναι οι δημοπρασίες ισχύος μέσω ΝΟΜΕ και η  διάθεση σε ιδιώτες μέρους του πελατολογίου που προτείνει η ΔΕΗ κι αυτά διαπραγματεύεται τώρα η κυβέρνηση.

Απαντώντας, εξάλλου, για το 17% της ΔΕΗ, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι θέση μας είναι να περάσει στο Υπερταμείο, το οποίο θα ενεργοποιηθεί τον Ιούλιο.

Αναφορικά με το ψευδές ζήτημα που ανέκυψε για τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι ο Σωτήρης Νίκας ήταν εργαζόμενος στην εταιρία για πλέον από 30 χρόνια και μετά το διορισμό του στην ανώτατη εκτελεστική βαθμίδα της, πήρε έναν ακόμη βαθμό, λόγω του καταστατικού του ΔΕΣΦΑ. Βάσει του νόμου συνταξιοδοτήθηκε, ενώ η αμοιβή του ήταν σύμφωνη με το πλαφόν που έχει ορισθεί νομοθετικά. Ο Υπουργός διέψευσε κατηγορηματικά και όσα διακινούνται για τη μεταφορά του εφάπαξ των εργαζομένων. Όπως είπε, από την τράπεζα που ήταν μεταφέρθηκαν σε ασφαλιστική εταιρία, με πολύ καλύτερο επιτόκιο απόδοσης.

Ο κ. Σταθάκης ερωτήθηκε και για το θέμα της πρόσληψης εισπρακτικής εταιρίας από τη ΔΕΗ. Θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, τόνισε, για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας της ΔΕΗ. Τις εισπράξεις θα συνεχίσει να κάνει η εταιρία.

Σχετικά με το θέμα της διαπραγμάτευσης, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι τις τελευταίες δύο ημέρες έγινε πολύ μεγάλη πρόοδος, χθες το βράδυ έκλεισε  ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και τα δημοσιονομικά του 2018 και απομένουν μόνον τα εργασιακά. Τα ενεργειακά θα κλείσουν, επίσης, υπογράμμισε ο Υπουργός. Με βάση αυτά τα δεδομένα ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι η συμφωνία θα έχει ολοκληρωθεί ως τις 20 Μαρτίου.

«Εάν συνεχίσουμε εντατικά θα έχουμε κλείσει το SLA ως τις 20 Μαρτίου, ενδεχομένως να λυθούν και τα μέτρα-αντιμέτρα ως τις 20 Μαρτίου», είπε. «Εκκρεμεί το θέμα που έτσι κι αλλιώς δεν αποτελεί αντικείμενο της δικής μας διαπραγμάτευσης, που είναι το πακέτο πλεονάσματα-χρέος.  Συζητάμε με αφετηρία το 2% εφόσον, όμως, οι δημοσιονομικές προβλέψεις δείχνουν ότι είναι μικρότερο το κενό, αν γίνει αποδεκτό από την άλλη πλευρά. μπορεί να μειωθεί κατά τι». Για να καταλήξει: «Δεν κλείνουμε με οποιοδήποτε τρόπο, θέλουμε μια επωφελή συμφωνία».energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα