Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Νέο ραντεβού Σταθάκη με την τρόικα, παρουσία της ΔΕΗ – Κοινός στόχος, αλλά προσέρχεται ο καθένας με τη …δική του λύση

Θοδωρής Παναγούλης
Για τις 8 το βράδυ προγραμματίστηκε το ραντεβού της υπό το Γιώργο Σταθάκη Ελληνικής αντιπροσωπείας με τους επικεφαλής της τρόικας, με αντικείμενο τις εκκρεμότητες στα ενργειακά.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το ΥΠΕΝ, στη συνάντηση θα εκπροσωπηθεί και η ΔΕΗ από τον πρόεδρό της Μανώλη Παναγιωτάκη, η οποία δεν συμμετείχε απευθείας στις διαπραγματεύσεις τους τελευταίους μήνες.


Κεντρικό ζήτημα των συζητήσεων, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είναι η διαδικασία επίτευξης του στόχου για τον οποίο έχει δεσμευθεί η χώρα μας, δηλαδή για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ σε επίπεδα κάτω του 50% στην παραγωγή ρεύματος και στην προμήθεια ρεύματος μέχρι το 2020.

Το Υπουργείο εμφανίζεται να επιμένει ότι οι δημοπρασίες NOME είναι ένα επαρκές και κατάλληλο «εργαλείο» μέσω του οποίου μπορεί πράγματι να επιτευχθεί ο στόχος, με ένα ρυθμό μεταβολής μεριδίων 10% το χρόνο.

Από την άλλη, σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση του ΥΠΕΝ, η ΔΕΗ θα παρουσιάσει στους θεσμούς το σχεδιασμό της για την επίτευξη του στόχου, ο οποίος περιλαμβάνει κυρίως τη δημιουργία και πώληση θυγατρικών εταιρειών, με αναλογικό πελατολόγιο, στον τομέα της προμήθειας, αλλά και τις συμπράξεις στον τομέα της παραγωγής.

Θεωρητικά οι δύο λύσεις (NOME και πώληση πελατολογίου μέσω θυγατρικών) θα μπορούσαν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά, ωστόσο είναι γνωστή και δημόσια διατυπωμένη η άποψη της ΔΕΗ ότι τα NOME είναι καταστροφικά και ότι θέλει να «τα καταργήσει στην πράξη». Δηλαδή η ΔΕΗ εμφανίζεται με δική της πολιτική και δική της λύση σε αντιδιαστολή με εκείνη που προκρίνει το ΥΠΕΝ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι και το ΥΠΕΝ δεν περιλαμβάνει τη λύση των θυγατρικών στο δικό του σχεδιασμό. Αντίθετα επιμένει ότι τα NOME είναι η επιθυμητή  και κατάλληλη λύση.

Σύμφωνα, τέλος, με τη ενημέρωση του ΥΠΕΝ «δεν έχει ανοίξει θέμα δομικών μέτρων και το Υπουργείο δεν το συζητάει»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα