Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Στο μικροσκόπιο της τρόικας τα ληξιπρόθεσμα των καταναλωτών αλλά και η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ

Θοδωρής Παναγούλης
energypress.gr


Όλο και βαθύτερα στα… άδυτα των λογαριασμών, των ταμειακών διαθεσίμων, της διαχείρισής τους, αλλά και της τιμολογιακής πολιτικής που ασκεί η ΔΕΗ, μπαίνει η τρόικα, από τη στιγμή που η πρόταση της διοίκησης της επιχείρησης για πώληση πελατολογίου μέσω της δημιουργίας και πώλησης θυγατρικών εταιρειών προμήθειας εξετάζεται ως μια από τις εναλλακτικές μεθόδους για το άνοιγμα της αγοράς.


Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress οι εκπρόσωποι της τρόικας, μετά τη χθεσινή συνάντηση στην οποία συμμετείχε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, έχουν δεχθεί καταρχήν να εξεταστεί η σκοπιμότητα και οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα είναι αποτελεσματική η λύση αυτή. Προς τούτο έχει κληθεί η ΔΕΗ  να παρουσιάσει αναλυτικά στοιχεία για όλο το φάσμα της δραστηριότητάς της στην εμπορία ρεύματος.

Πράγματι η ΔΕΗ παρουσίασε σήμερα λεπτομερή δεδομένα στην πολύωρη συνάντηση σε τεχνικό επίπεδο. Ωστόσο οι πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι η παρουσίαση μάλλον ενίσχυσε τις αμφισβητήσεις και την πεποίθηση της τρόικας ότι ολόκληρο το σύστημα, στο κέντρο του οποίου βρίσκεται η ΔΕΗ, είναι σαθρό και απαιτεί ριζικές λύσεις, παρά έπεισε τους τεχνοκράτες, κυρίως των Βρυξελλών. Η επιμονή των θεσμών αφορά κυρίως δύο καθοριστικούς τομείς:

Πρώτον, τη λεγόμενη ωρίμανση των ληξιπρόθεσμων χρεών των καταναλωτών προς τη ΔΕΗ, δηλαδή ποιο ποσοστό των χρεών ξεπερνάει τους 3 μήνες, ποιο τους 6 μήνες, ποιο τους 10 κ.λπ. Με τα στοιχεία αυτά  μπορεί να γίνει αξιολόγηση και αποτίμηση της επικινδυνότητας του πελατολογίου και συνεπώς να αξιολογηθεί το μείγμα πελατών που σκοπεύει η ΔΕΗ να τοποθετήσει σε κάθε μία από τις θυγατρικές που σκοπεύει να δημιουργήσει.

Δεύτερον, την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ, καθώς οι εκπρόσωποι των θεσμών έχουν διατυπώσει αρνητικές παρατηρήσεις για το γεγονός ότι η ΔΕΗ προχώρησε στις εκπτώσεις του 15% στους καλοπληρωτές και του επιπλέον 6% για την προπληρωμή των λογαριασμών ενός χρόνου.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες (υπάρχει και για αύριο Σάββατο προγραμματισμένο ραντεβού) δεδομένου ότι οι θεσμοί θα παραμείνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι την Δευτέρα ή και την Τετάρτη.

Παράλληλα με τη διερεύνηση της πρότασης για πώληση πελατολογίου της ΔΕΗ συνεχίζονται οι επαφές για τα υπόλοιπα στοιχεία της «εξίσωσης» δηλαδή για τις ποσότητες του δημοπρατούμενου ρεύματος μέσω των NOME, αλλά και για τον καθορισμό των εναλλακτικών δομικών μέτρων, δηλαδή της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ στο βαθμό που δεν επιτυγχάνεται η απαιτούμενη πρόοδος στη μεταφορά μεριδίων από τη ΔΕΗ στους εναλλακτικούς παρόχους. Όπως έχει ήδη γράψει το energypress, η κύρια επιδίωξη του κ. Σταθάκη και της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξει, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, ρητή δέσμευση για πώληση μονάδων, με αμφίβολη ωστόσο την επίτευξη αυτού του κυβερνητικού στόχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα