Γιώργος Φιντικάκης
Σε συνεχή υποχώρηση βρίσκονται τα ταμειακά διαθέσιμα της ΔΕΗ την τελευταία διετία. Δείγμα της δυσκολίας της να παράξει νέο cash flow είναι το γεγονός ότι από το 2015 ως και το πρώτο εξάμηνο του 2017, ο όμιλος είχε απολέσει 200 εκατ. ευρώ χρηματικών διαθεσίμων, δίχως να έχει βρει πηγές για να τα αναπληρώσει.
Συγκεκριμένα, από τα 701,987 εκατ ευρώ που ήταν το α’ εξάμηνο του 2015 τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου ΔΕΗ, μειώθηκαν στο α’ εξάμηνο του 2016 στα 574,567 εκατ, για να υποχωρήσουν στα 511,797 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2017. Υποχώρησαν δηλαδή σε μια διετία κατά 27%.
Η αδυναμία παραγωγής ρευστότητας παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη ΔΕΗ. Το επιβεβαιώνει η αμετάβλητη εδώ και μήνες κατάσταση εισπραξιμότητας της επιχείρησης, με τα ληξιπρόθεσμα να διαμορφώνεται το Σεπτέμβριο περίπου ως εξής :
1,66 δισ ευρώ, από τη Χαμηλή Τάση
331 εκατ. ευρώ, από τη Υψηλή Τάση
205 εκατ. ευρώ, από τη Μέση Τάση
210 εκατ. ευρώ, από το Δημόσιο Τομέα
2,4 δισ. ευρώ, το συνολικό ποσό.
Στην πράξη το τελικό νούμερο είναι ακόμη μεγαλύτερο, καθώς εδώ και καιρό η ΔΕΗ έχει πάψει να συμπεριλαμβάνει στα παραπάνω νούμερα τους διακανονισμούς, αξίας αρκετών εκατοντάδων εκατ. ευρώ. "Είναι αβέβαιο το ποσοστό των πελατών που τηρούν τους όρους των ρυθμίσεων στις οποίες έχουν ενταχθεί", όπως παραδέχεται και η ίδια η ΔΕΗ στην Ενδιάμεση Εκθεση Οικονομικών Καταστάσεων για το δεύτερο τρίμηνο.
Το πρόβλημα ρευστότητας δεν πρόκειται να αλλάξει τους επόμενους μήνες. Το έκτακτο έσοδο από την πώληση του ΑΔΜΗΕ, ύψους 172,2 εκατ. ευρώ δεν κατάφερε παρά προσωρινή ανάσα (κέρδη 14,4 εκατ) στα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου. Εαν αφαιρέσει κανείς το ποσό αυτό, τότε η ΔΕΗ των 19.000 εργαζομένων, θα έγραφε στην πραγματικότητα ζημιά 148,5 εκατ. ευρώ. Επίσης έκτακτο και όχι επαναλαμβανόμενο, θα είναι και το χρήμα που θα βάλει στα ταμεία αν και εφόσον το καλοκαίρι του 2018, καταφέρει να πουλήσει, όπως προγραμματίζεται, κάποιες λιγνιτικές μονάδες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου