Του Γιώργου Φιντικάκη
Νυστέρι σε υπερωρίες, βάρδιες και εποχικές προσλήψεις, εθελούσιες εξόδους, επαναξιολόγηση προσωπικού, μαζί με μείωση δαπανών σε όλα τα επίπεδα, και επέκταση σε νέες δραστηριότητες, προβλέπει η συνταγή του Υπερταμείου για να σταθούν στα πόδια τους 11 κρατικές επιχειρήσεις και ΔΕΚΟ, με περίπου 30.000 εργαζομένους.
Στο «στρατηγικό σχέδιο» 343 σελίδων του Υπερταμείου, το οποίο εγκρίθηκε προ ημερών από τον υπ. Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο και παρουσιάζει σήμερα ο «Φ», πέρα από τις γενικές κατευθύνσεις, περιγράφεται αναλυτικά η παρούσα κατάσταση κάθε μιας επιχείρησης και τι μέτρα πρέπει αυτή να λάβει για να την αντιστρέψει.
Οι εταιρείες έχουν χωριστεί σε τρεις κατηγορίες. Στις εισηγμένες (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ), σε αυτές όπου το Δημόσιο έχει τη μετοχική πλειοψηφία και άρα διαθέτει μεγάλη ευελιξία κινήσεων (ΟΑΣΑ, μαζί με τις θυγατρικές του ΟΣΥ & ΣΤΑΣΥ, ΕΛΤΑ, Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, Οργανισμός Κεντρικών Αγορών & Αλιείας, Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου, Ελληνικές Αλυκές και ΟΑΚΑ), και στις μη εισηγμένες, όπου το Δημόσιο είναι μέτοχος μειοψηφίας, δηλαδή το 25% του Διεθνούς Αερολιμένος Αθηνών, την ΕΤΒΑ Βιομηχανικές Περιοχές και τα Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών. Ακριβώς επειδή σε αυτές τις τρεις το Υπερταμείο έχει λιγοστά περιθώρια κινήσεων, δεν κατάρτισε στρατηγικά σχέδια, όπως και στη περίπτωση του ΟΑΚΑ, καθώς εκκρεμεί η μετατροπή του σε κεφαλαιουχική εταιρεία.[περισσότερα]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου