Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

Μεικτές τάσεις στις τιμές ρεύματος στην Ευρώπη - Στα 106,5 ευρώ/MWh ο δείκτης TTF και 182 ευρώ η τιμή χονδρικής στην Ελλάδα

Μιχάλης Μαστοράκης

https://energypress.gr


Μεικτές τάσεις παρουσιάζει η σημερινή εικόνα της αγοράς χονδρικής ρεύματος στην Ευρώπη, διατηρώντας ωστόσο το κλίμα αποκλιμάκωσης.

Συγκεκριμένα, η τιμή της αγοράς «επόμενης ημέρας» του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για την Ελλάδα, για αύριο δηλαδή, διαμορφώνεται στα 182.47 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αυξημένη κατά 6.1% σε σχέση με την αντίστοιχη τιμή εχθές.

Να σημειωθεί ότι στο "κλείσιμο" των συναλλαγών, ο δείκτης TTF βρέθηκε στα 106.5 ευρώ/MWh για τα συμβόλαια Ιανουαρίου. 

Στην υπόλοιπη Ευρώπη, μεγάλες μειώσεις εμφανίζουν Βέλγιο (-37.7%), Γαλλία (-36.9%), Ολλανδία (34.9%), Γερμανία (30.0%) και Τσεχία (20.3%).


Η περίπτωση της Γερμανίας

Ειδικότερα σε ότι αφορά την Γερμανία, τα συμβόλαια Ιανουαρίου κατρακύλησαν κατά 60 ευρώ εν μέσω προβλέψεων για ήπιες καιρικές συνθήκες με σοβαρό αιολικό δυναμικό.

Το συμβόλαιο Ιανουαρίου έκλεισε στα 255 ευρώ/MWh, ενώ το ετήσιο έκλεισε κατά 55 ευρώ χαμηλότερα, στα 215 ευρώ.

«Καθίσταται φανερό ότι ο Ιανουάριος θα ξεκινήσει με ήπιες καιρικές συνθήκες και καλούς ανέμους», ανέφερε χαρακτηριστικά Γερμανός trader, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Montel.

Πιο συγκεκριμένα, οι προβλέψεις για την παραγωγή των αιολικών κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 20.5-24.5 GW για το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, με την εποχιακή κανονικότητα να είναι στα 22.1 GW, σύμφωνα με τα στοιχεία του Montel’s Energy Quantified.

Η μέση θερμοκρασία αναμένεται μεταξύ 3.3-4.6 βαθμών Κελσίου, αρκετά υψηλότερα της εποχιακής των 1.7 βαθμών Κελσίου.

Πήρε κεφάλι το φυσικό αέριο ξανά

Σε σύγκριση με τις προηγούμενες μέρες, το φυσικό αέριο επανήλθε στην πρώτη θέση του ενεργειακού μίγματος της Ελλάδας με μερίδιο 33.75%, έναντι των ΑΠΕ που υποχώρησαν στο 27,09%. Ακολουθούν τα υδροηλεκτρικά με 14.32%, οι εισαγωγές με 11.05% και ο λιγνίτης με 9.16%.  

Νωρίτερα το energypress έγραφε:

Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των τιμών φυσικού αερίου με τον δείκτη TTF να βρίσκεται στα 97 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Να σημειωθεί ότι σε «τροχιά» αποκλιμάκωσης βρίσκονται οι τιμές από την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, γεγονός που αποτυπώνεται στα «ταμπλό» των ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων Ενέργειας και στις τιμές χονδρικής ρεύματος.

Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Δεκεμβρίου καταγράφηκε το ιστορικό ρεκόρ των 415,94 ευρώ/MWh στην χονδρική ρεύματος στην Ελλάδα και έως σήμερα, η μέση τιμή χονδρικής μειώθηκε κατά 59%. Για σήμερα στην «αγορά επόμενης ημέρας» του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας η μέση τιμή για τις συναλλαγές είναι τα 171.90 ευρώ/MWh.

Η κατακόρυφη πτώση αποδίδεται αφενός στην μεγαλύτερη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της «ημέρας», καθώς και η σημαντική υποχώρηση των τιμών φυσικού αερίου στην ολλανδική πλατφόρμα συναλλαγών TTF.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για «ενδείξεις» και «σήματα» για την ώρα, και επομένως δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα ως προς την πορεία των τιμών τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, καθώς παραμένει ανοικτή η διένεξη Μόσχας-Βρυξελλών για τον Nord Stream 2. Κατά συνέπεια οι λόγοι που επέφεραν εκτόξευση των τιμών παραμένουν, παρά το γεγονός ότι έχει αμβλυνθεί προς ώρας η επίδρασή τους.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η συμμετοχή των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή της χώρας έχει φτάσει στο 33,97%  και ακολουθούν το φυσικό αέριο με 26,66%, τα υδροηλεκτρικά με 11,80%, οι εισαγωγές με 8,88% και τα λιγνιτικά με 8,68%.

Οι ρύποι βρίσκονται στα 75.6 ευρώ ο τόνος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα