(upd: 16:15) Αναφορά στις εισαγωγές ρωσικού αερίου και το συμβόλαιο με τη Gazprom έγινε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με το Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη Ρωσία σημαντικό και σταθερό εταίρο στον ενεργειακό τομέα, στις κοινές δηλώσεις μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, στο Σότσι της Ρωσίας. "Συζητήσαμε για ενεργειακά ζητήματα. Για πάνω από 30 χρόνια η Ρωσία προμηθεύει φυσικό αέριο στην Ελλάδα και για εμάς αποτελεί έναν σημαντικό και σταθερό εταίρο", δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε επίσης την επιθυμία του το επόμενο συμβόλαιο προμήθειας αερίου να μην διαφοροποιείται σημαντικά από το προηγούμενο όσον αφορά τον τρόπο τιμολόγησης.
Ο Κ. Μητσοτάκης εξέφρασε επίσης, σύμφωνα με το Ria Novosti, την ελπίδα να μην υπάρξουν σοβαρές συγκρούσεις στην Ουκρανία.
Από την πλευρά του, ο κ. Πούτιν υποστήριξε ότι η Ρωσία εξασφαλίζει πάνω από το 40% των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδος. "Η Ρωσία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα και την ΕΕ και θα συνεχίσει την αδιάκοπη προμήθεια φυσικού αερίου", διαβεβαίωσε ο κ. Πούτιν.
Νωρίτερα, το energypress έγραφε:
Η επίτευξη χαμηλότερων τιμών στο φυσικό αέριο μέσα από μια νέα συμφωνία της ΔΕΠΑ με την Gazprom ήταν και παραμένει, υπό τις παρούσες συνθήκες, δύσκολο εγχείρημα. Ένα καλύτερο επομένως συμβόλαιο για το 2022, θα αποτελέσει έκπληξη πρώτης γραμμής. Το τι καρπούς απέδωσαν οι επαφές της ελληνικής πλευράς με τους Ρώσους θα το μάθουμε μετά τη σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη, την πρώτη του ως πρωθυπουργού, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι. Αν βγει «λευκός καπνός», θα υπάρξουν περιθώρια στην κυβέρνηση, να στηρίξει του χρόνου τους οικιακούς καταναλωτές και τη δοκιμαζόμενη βιομηχανία, παρέχοντας νέες εκπτώσεις.
Διαφορετικά, αν η ρωσική πλευρά επιμείνει στην πρότασή της για 100% σύνδεση της τιμής προμήθειας με το δείκτη TTF, δηλαδή τη χρηματιστηριακή τιμή που διαμορφώνεται στο hub της Ολλανδίας και η οποία από περυσι έχει αυξηθεί πάνω από 500%, προφανώς και η ελληνική πλευρά δεν θα το δεχτεί. Χθες το προθεσμιακό συμβόλαιο για τον Ιανουάριο έκλεισε στο hub του TTF στα 95,75 ευρώ η μεγαβατώρα, όταν ένα χρόνο πριν διαπραγματευόταν στα 15 ευρώ. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Gazprom δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να προσφύγει στην Διαιτησία: Οσο για τη ΔΕΠΑ, τη «θωρακίζει» το αρχικό συμβόλαιο που έχει στα χέρια της, καθώς είναι oil indexed, δηλαδή μιλά για τιμολόγηση 100% συνδεδεμένη με το πετρέλαιο.
Πόσες πιθανότητες έχει να βγει το ένα ή το άλλο σενάριο; Μέχρι και τις τελευταίες ώρες, τα πάντα ήταν ανοιχτά. Αν αληθεύουν οι χθεσινές πληροφορίες του Energypress από τις επαφές Σκρέκα στην Αγ.Πετρούπολη με το αφεντικό της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, τα περιθώρια υπαναχώρησης των Ρώσων είναι πολύ μικρά. Δύσκολο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να δεχθούν η φόρμουλα τιμολόγησης των ποσοτήτων του 2022, αντί για 100%, να είναι συνδεδεμένη π.χ. 60%-70% με τον TTF και το υπόλοιπο 30%-40% να καθορίζεται από τις διακυμάνσεις του φθηνότερου ακόμη σήμερα πετρελαίου.
Την προηγούμενη φορά μας έκαναν το χατήρι, φέτος θα πρέπει να τους το ανταποδώσουμε, σύμφωνα με τη λογική της ρωσικής πλευράς. Έτσι κάνουν οι εμπορικοί εταίροι ή τουλάχιστον έτσι το βλέπει η Gazprom, παραπέμποντας στο γεγονός ότι οι ίδιοι ικανοποίησαν το παλαιότερο αίτημα της ΔΕΠΑ, όπως και του συνόλου των πελατών τους, να τροποποιηθεί το αρχικό συμβόλαιο, όταν το 2020 οι τιμές του αερίου είχαν καταβαραθρωθεί. Απόρροια εκείνης της νέας συμφωνίας ήταν να συνδεθεί η τιμή για τα έτη 2020 και 2021 σε ποσοστό 40% με το δείκτη TTF και 60% με το πετρέλαιο. Η κίνηση αποδείχθηκε προφητική όπως απέδειξε το φετινό τσουνάμι στο φυσικό αέριο. Δίχως αυτήν, οι πολύ μεγάλες αυξήσεις θα ήταν αστρονομικές.
Οταν λοιπόν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις της Gazprom με τους πελάτες της για τις ποσότητες του 2022, η περυσινή εμπορική τους πολιτική τους γύρισε μπούμερανγκ. Η Μόσχα δεν έχει κανένα λόγο να επιστρέψει στην αρχική φόρμουλα τιμολόγησης και ζητά σύνδεση κατά 100% της τιμής του φυσικού αερίου με τον TTF.
Η αλήθεια είναι ότι οι συνθήκες που επικρατούν στις αγορές, αλλά και το ίδιο το πολιτικό κλίμα - η επίσκεψη Μητσοτάκη γίνεται στην πιο δύσκολη στιγμή για τις σχέσεις Δύσης - Ρωσίας καθώς Ουάσιγκτον και ΝΑΤΟ επιδιώκουν την δημιουργία «πανστρατιάς» για την υπόθεση της Ουκρανίας - δυσχεραίνουν τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης για καλύτερες τιμές, που θα ανακούφιζαν σημαντικά την ελληνική οικονομία.
Τις τελευταίες ημέρες, οι προσδοκίες να πετύχουμε από τους Ρώσους κάτι καλύτερο στο φυσικό αέριο χαμηλώνουν όλο και περισσότερο. Αυτός είναι ακριβώς και ο λόγος που θα αποτελέσει μεγάλη έκπληξη αν από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Πούτιν προκύψει συμφωνία για ένα καλό συμβόλαιο με την Gazprom, επιτρέποντας στην ελληνική πλευρά να μειώσει τις επιβαρύνσεις για το 2022, τα νοικοκυριά να δουν εκπτώσεις και η οικονομία να μην απολέσει περαιτέρω μέρος της ανταγωνιστικότητάς της. Αν δεν βρεθεί εμπορική λύση και παραμείνει η διαφωνία, αναπόφευκτα οι δύο πλευρές θα καταφύγουν στη δικαστική οδό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου