Σχετική αναφορά έκανε στο φόρουμ των Δελφών ο Ζόραν Ζάεφ, πρώην πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, επισημαίνοντας πως η ελληνική εταιρεία βρίσκεται στο τελικό στάδιο υπογραφής της συμφωνίας. Όπως πρόσθεσε, το συνολικό ύψος της επένδυσης, για την ανάπτυξη του έργου, θα αγγίξει το 1,2 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον Ζάεφ, οι ελληνικές επενδύσεις στη Βόρεια Μακεδονία ανέρχονται αυτή τη στιγμή στα 2,5 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 1,8 δισ. ευρώ αφορούν τον ενεργειακό κλάδο. Εκτός από την «είσοδο» της ΔΕΗ στην αξιοποίηση υδροηλεκτρικού δυναμικού στη γειτονική χώρα, ο πρώην πρωθυπουργός έκανε επίσης μνεία στο πρότζεκτ κατασκευής μονάδας συμπαραγωγής από τη Mytilineos.
Κύκλοι της ΔΕΗ πάντως σημειώνουν ότι η συμφωνία δεν έχει "κλειδώσει" καθώς υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες.
H υδροηλεκτρική μονάδα Cebren σχεδιάζεται να υλοποιηθεί στη βάση σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, όπου η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού της Βόρειας Μακεδονίας ESM θα είναι ο δημόσιος εταίρος στο έργο αυτό, η επενδυτική αξία του οποίου αναμένεται να ανέλθει τουλάχιστον στα 500-600 εκατ. ευρώ.
Ο σταθμός θα έχει εγκατεστημένη ισχύ τουλάχιστον 333 MW, για ετήσια παραγωγή 1000-1200 GWh ηλεκτρικής ενέργειας (η ESM, η οποία είναι η κρατική επιχείρηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας παράγει συνολικά περίπου 4000 GWh ετησίως).
Η ΔΕΗ ήταν η μοναδική εταιρεία που υπέβαλε ολοκληρωμένη προσφορά για το έργο, το οποίο αφορά την παραχώρηση εκμετάλλευσης των υδάτων σχετικά με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικές μονάδες στον ποταμό Crna Reka (Μαύρος Ποταμός).https://energypress.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου