Επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς αλλά και μείωση της ανεργίας το 2014, προβλέπει σε έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ειδικότερα, το ΔΝΤ εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμό 0,6% το 2013 προερχόμενη από ύφεση 3,9% πέρυσι, ενώ αναμένει επιτάχυνση της ανάπτυξης στο 2,9% το 2015.
Παράλληλα, ο διεθνής οργανισμός κάνει λόγο για σταδιακή υποχώρηση της ανεργίας στο 26,3% φέτος και περαιτέρω αποκλιμάκωση της στο 24,4% το 2015.
Όσον αφορά στις τιμές, το ΔΝΤ βλέπει συνέχιση των αποπληθωριστικών πιέσεων το 2014 καθώς κάνει λόγο για μείωση των τιμών καταναλωτή κατά 0,4%, ενώ τοποθετεί στο 0,3% τον πληθωρισμό το 2015.
Τέλος, αναμένει πως το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών θα διαμορφωθεί στο 0,9% του ΑΕΠ φέτος και στο 0,3% το 2015.
Στο 3,6% η παγκόσμια ανάπτυξη το 2014
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποβάθμισε ελαφρώς τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας αυτό το έτος σημειώνοντας ότι οι αναδυόμενες αγορές αντιμετωπίζουν αύξηση του κόστους δανεισμού και η ανάκαμψη στην Ευρώπη παραμένει αναιμική.
Στην έκθεση του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές (World Economic Outlook) το ΔΝΤ αναφέρει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,6% αυτό το έτος αντί για 3,7% που ανέφερε στην εκτίμηση του Ιανουαρίου.
Για το 2015 εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,9% από 4% που ανέφερε προηγουμένως. Για τις ΗΠΑ το ΔΝΤ διατήρησε αμετάβλητες τις εκτιμήσεις του και περιμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,8% το 2014 και 3% το 2015.
Για την Ευρωζώνη το Ταμείο αναθεώρησε ελαφρώς ανοδικά τις προβλέψεις του επισημαίνοντας ότι αναμένει το 2014 η ανάπτυξη να φτάσει το 1,2% και το 2015 να φτάσει το 1,5%. Και τα δύο μεγέθη είναι αυξημένα κατά 0,1% σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Olivier Blanchard δήλωσε ότι η ανάκαμψη ενισχύεται και υποχωρεί ο κίνδυνος η Ευρωζώνη να διολισθήσει και πάλι στην ύφεση.
Ωστόσο το ΔΝΤ σημειώνει ότι ορισμένες χώρες στην Ευρωζώνη με ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ανεργίας γνωρίζουν ήδη αποπληθωρισμό. Επισημαίνει ταυτόχρονα ότι τα επίπεδα του πληθωρισμού συνολικά για τη ζώνη του ευρώ αναμένεται να διαμορφωθούν σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα έναντι του επίσημου στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι χρειάζεται πιο αποφασιστική δράση, αναφέρει το Ταμείο.
Για την Ιαπωνία, της οποίας το δημόσιο χρέος είναι μεταξύ των υψηλότερων στον κόσμο, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι αποτυχία να επιτευχθούν υψηλότερα επίπεδα ανάπτυξης και πληθωρισμού θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την οικονομία της χώρας με απρόβλεπτες συνέπειες για συνολικά την παγκόσμια οικονομία.
"Το δημοσιονομικό τους πρόβλημα θα γίνει ένα πραγματικό ζήτημα", δήλωσε ο Blanchard, προειδοποιώντας ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων στο τεράστιο χρέος της χώρας. "Θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα", δήλωσε.
Το ΔΝΤ υποβάθμισε τις προβλέψεις του για τη Ρωσία στο 1,3% από 2% λόγω της αντιπαράθεσης της Μόσχας με τη Δύση για την Ουκρανία.
"Οι καθοδικοί κίνδυνοι συνεχίζουν να κυριαρχούν στις προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη", αναφέρει το ΔΝΤ.
Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για τη Γερμανία δείχνουν ανάπτυξη 1,7% το 2014 και μικρή επιβράδυνση του ρυθμού επέκτασης του γερμανικού ΑΕΠ στο 1,6% το 2015. Η οικονομία της Μεγάλης Βρετανίας αναμένεται να επεκταθεί κατά 2,9% φέτος και κατά 2,5% το 2015.
Το Ταμείο επίσης «βλέπει» για την Κίνα ανάπτυξη της τάξης του 7,5% το τρέχον έτος και 7,3% το 2015.
Πηγή: www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου