Για απιστία στην υπηρεσία σε βαθμός κακουργήματος (με ζημία άνω των 150.000 ευρώ) σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του ν.1608/50 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος, διώκεται ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος.
Το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και διοικητής του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας, φέρεται να έδωσε διπλή εντολή να αρθεί η κατάσχεση εις χείρας των τραπεζών των λογαριασμών της εταιρείας Σούπερ Μάρκετ του αδελφού του ιδιοκτήτη της Βέροιας, Χαρ. Αρβανιτίδη, με αποτέλεσμα ενώ η εταιρεία να χρωστά περί τα 18,25 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ, να χαθούν σε λίγα βράδια εκατομμύρια ευρώ που θα μπορούσαν να έχουν καταλήξει στα ταμεία του πολύπαθου ταμείου. Προηγήθηκε καταγγελία προς τους εισαγγελείς διαφθοράς και η προϊσταμένη του τμήματος Ελένη Ράικου, έδωσε εντολή έρευνας που διεκπεραιώθηκε άμεσα από τους επίκουρους εισαγγελείς διαφθοράς Γιάννη Δραγάτση και Αντώνη Ελευθεριάνο που άσκησαν και την ποινική δίωξη. Οι εισαγγελείς μάλιστα ζητούν από τον ανακριτή της υπόθεσης να διερευνήσει αν οι υπεύθυνοι της εταιρείας έχουν διαπράξει το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην απιστία που καταλογίζουν στον διοικητή του ΙΚΑ.
«Να αρθεί η κατάσχεση»
Αρνήθηκε ο τοπικός διοικητής
Ο επικεφαλής όμως του ΙΚΑ Βέροιας με έγγραφό του προς τον κ. Σπυρόπουλο αρνήθηκε κατηγορηματικά να άρει την κατάσχεση, λέγοντας πώς αφενός δεν στηρίζεται σε καμία διάταξη νόμου αυτή η εντολή και αφετέρου πως η εταιρεία εκλήθη να ρυθμίσει και δεν το έκανε. Στις 17 Οκτωβρίου όμως ο κ. Σπυρόπουλος στέλνει δεύτερο έγγραφο με το οποίο ζητεί να αρθεί η κατάσχεση μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2013, οπότε ο τοπικός διοικητής αναγκάζεται, όπως λέει σε έγγραφό του, να συμμορφωθεί στις «ρητές εντολές σας», εκφράζοντας όμως και πάλι τις νομικές επιφυλάξεις του. Αποτέλεσμα, σύμφωνα με την δικογραφία, ήταν η εταιρεία να μην κάνει νέα ρύθμιση και στις 18 Νοεμβρίου να ξεκινήσει νέα διαδικασία κατάσχεσης. Στο μεσοδιάστημα όμως που είχε αρθεί η κατάσχεση σε λογαριασμούς της εταιρείας κατατέθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που δε κατέληξαν στο ΙΚΑ. Π.χ μόνο στην ALPHA κατατέθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ενώ το σημαντικότερο ο ιδιοκτήτης φέρεται να έκανε ανάληψη σχεδόν 1,35 εκατομμύριο ευρώ.
Εξηγήσεις
Η δίωξη αφορά τα ποσά αυτά που δεν κατέληξαν στα ταμεία του ΙΚΑ (με την έννοια της ματαίωσης είσπραξης) αλλά πιθανόν ακόμα και στον ιδιοκτήτη. Ο διοικητής του ΙΚΑ εκλήθη για εξηγήσεις και στο υπόμνημά του φέρεται να ανέφερε πως ζήτησε την προσωρινή άρση της κατάσχεσης για να τακτοποιήσει η εταιρεία ληξιπρόθεσμές οφειλές της και κυρίως οφειλές προς το προσωπικό και να κάνει ρύθμιση με απώτερο στόχο βέβαια να μην κλείσει μια εταιρεία και να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Υποστηρίζει δε πως οι ενέργειές του προβλέπονται νομικά. Οι εισαγγελείς όμως φέρονται να διαπιστώνουν πως τα μεγάλα ποσά δεν κατέληξαν σε μισθοδοσία εργαζομένων τελικά. Η υπόθεση ανατέθηκε σε ανακριτή διαφθοράς που θα καλέσει σε απολογία τον διοικητή του ΙΚΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου