Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Με πλασματικές αντικειμενικές και το 2016 ο ΕΝΦΙΑ - Επεκτείνεται και στο εξωτερικό

Ο φόρος ακινήτων θα εξακολουθεί να υπολογίζεται με τιμές του 2007 - Από το Λονδίνο θα ξεκινήσει το σχέδιο «ΕΝΦΙΑ εξωτερικού» - Πώς θα επεκταθεί το σχέδιο και σε άλλες χώρες - «Δηλώστε και πληρώστε» το σχέδιο του υπ. Οικονομικών

Την εισπρακτική επιτυχία που είχε ο ΕΝΦΙΑ "ζήλεψε" ο ΣΥΡΙΖΑ που, αντί να το καταργήσει,  τον μονιμοποιεί και τον επεκτείνει και ... στα ακίνητα του εξωτερικού. Από το 2016 οι Έλληνες φορολογούμενοι θα πληρώνουν ΕΝΦΙΑ όχι μόνον για τα σπίτια τους στην Ελλάδα αλλά και... κάτι επιπλέον, για τα ακίνητα που τυχόν έχουν στο εξωτερικό


Το πρόβλημα πάντως είναι ότι ενώ για τα ακίνητα στο εξωτερικό η κυβέρνηση υπόσχεται πως δεν θα υπάρξουν "τραβηγμένες διατάξεις" και ότι θα ληφθεί υπόψην ο φόρος που πληρώνουν οι ιδιοκτήτες στην ξένη χώρα, στην Ελλάδα ο φόρος ακινήτων θα εξακολουθεί να υπολογίζεται με τις πλασματικές αντικειμενικές αξίες που ισχύουν από το 2007!

Και αυτό επειδή, όπως προβλέπει το Μνημόνιο και επανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, οι τιμές της εφορίας δεν θα μειωθούν φέτος (όπως επέβαλε να έχει ήδη γίνει η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ) αλλά στα τέλη του 2016! Αυτό σημαίνει πως, αν δεν λάβει ειδική πρόνοια η κυβέρνηση που θα υπάρχει τότε, ο ΕΝΦΙΑ μπορεί να υπολογιστεί στην αντικειμενική αξία που είχαν την 1.1.2016 όπως ισχύει τώρα, και όχι στις νέες που μπορεί να μειωθούν μετά από μια δεκαετία στην οποία έχουν έρθει τα πάνω-κάτω.

Το σχέδιο για επιβολή «ΕΝΦΙΑ εξωτερικού» το είχε αποκαλύψει προεκλογικά και ως υπηρεσιακός υπουργός ο κύριος Τρύφωνας Αλεξιάδης. Υπερθεμάτισε τότε ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και ο κύριος Γαβριήλ Σακκελαρίδης αλλά πλέον ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών το επιβεβαίωσε και επισήμως εχθές, σε συνέδριο real estate -και όχι στις προγραμματικές δηλώσεις του στη Βουλή.

Η αρχή θα γίνει πιθανότατα από τη λίστα ακινήτων που κατέχουν Έλληνες στο Λονδίνο και την οποία έχει στα χέρια του το υπουργείο Οικονομικών. Για τους υπόλοιπους θα απαιτηθεί να δηλώσουν τα ακίνητα που έχουν σε άλλες χώρες σε ειδικό έντυπο. Για λόγους πίεσης, πρέπει να ζητήσει και αντίστοιχα στοιχεία από τρίτες χώρες για να μπορεί να κάνει διασταυρώσεις, στα πρότυπα αντίστοιχων αιτημάτων ανταλλαγής πληροφοριών όπως πχ για τις καταθέσεις στην Ελβετία.

Ο κύριος Τρύφων Αλεξιάδης μιλώντας στο συνέδριο Prodexpo επιβεβαίωσε ότι στο υπουργείο Οικονομικών "εξετάζουμε και το παράδειγμα του νόμου Μόντι της Ιταλίας, όπου έχει επιβληθεί ένας αντίστοιχος φόρος στα ακίνητα των Ιταλών φορολογούμενων στο εξωτερικό, με συμψηφισμό της αντίστοιχης επιβάρυνσης φορολογικής στη χώρα που είναι το ακίνητο. Όχι με περίεργες και τραβηγμένες διατάξεις.

Το εξετάζουμε αυτό διότι πραγματικά εμείς το θεωρούμε αδικία, ο πολίτης που έχει αυτή τη στιγμή ένα ακίνητο και καλύπτει τη βασική ανάγκη στέγασης εμπορικής αξίας 50.000 – 60.000 ευρώ, να πληρώνει ΕΝΦΙΑ και ο άλλος πολίτης ο οποίος έχει ένα ακίνητο αξίας 5 και 6 εκατ. ευρώ στο Λονδίνο ή σε άλλες χώρες -είπα το Λονδίνο γιατί έχουμε μια πολύ καλή βάση δεδομένων που μας έχουν δώσει οι αντίστοιχες υπηρεσίες και θα προχωρήσει το επόμενο χρονικό διάστημα αυτή η διασταύρωση και ο καταλογισμός φόρων- να μην πληρώνει ούτε ένα ευρώ συμβολικά φόρο" ανέφερε μεταξύ άλλων.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα