Κατατέθηκε το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού - Ντάισελμπλουμ: «Κλειδί» η πρώτη αξιολόγηση για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ και την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών - Τι δήλωσε για το χρέος - Μοσκοβισί: Η Αθήνα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις
Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 19.30 μ.μ. το Eurogroup, το οποίο αν και δεν χαρακτηρίστηκε ως εξαιρετικά κρίσιμο για τη χώρα μας, ήταν το πρώτο βήμα προκειμένου να καταστεί απόλυτα ξεκάθαρη η μελλοντική πολιτική αλλά και να «ανοίξει ο δρόμος» τόσο για την εκταμίευση της πρώτης δόσης όσο και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ όσο και ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί, το πρώτο που υπογράμμισαν - στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το Eurogroup - ήταν η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει, κατά γράμμα, τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές.
Το κλίμα για την Ελλάδα αλλά και οι τόνοι που χρησιμοποίησαν οι εταίροι ήταν σαφώς πολύ καλύτερο από αυτά που είχαμε συνηθίσει πριν από μερικούς μήνες, με τον κ. Ντάισελμπλουμ να επαναλαμβάνει ότι χρειάζεται πολλή δουλειά, προκειμένου να εφαρμοστούν οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.
Χαρακτήρισε, πάντως, ως «κλειδί» την πρώτη αξιολόγηση, προκειμένου, όχι μόνο να εκταμιευθεί η πρώτη δόση των δύο δισ. ευρώ, αλλά να προχωρήσει και η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, κίνηση για την οποία υπογράμμισε ότι την πλήρη ευθύνη φέρει η ΕΚΤ.
Όπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup «καλωσορίζουμε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμα. Βασική προϋπόθεση για την καλή εφαρμογή των μέτρων. Βασική προϋπόθεση η ανάκτηση της εμπιστοσύνης τόσο εκτός όσο και εντός Ελλάδος, ενώ το σημείο-κλειδί είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης».
Ξεκαθάρισε ότι η εφαρμογή των προαπαιτούμενων θα «ανοίξει τον δρόμο» για την εκταμίευση των δύο δισ. ευρώ. Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την εφαρμογή ορισμένων επιπλέον δεσμεύσεων θα υπάρξει εκταμίευση επιπλέον ενός δισ. ευρώ, σημείωσε.
Ερωτώμενος για το θέμα του χρέους ο κ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε ότι όλα θα πρέπει να γίνουν με μία συγκεκριμένη σειρά: Πρώτα η εφαρμογή των συμφωνηθέντων, κατόπιν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ μετά «θα περάσουμε στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεών μας, στις οποίες θα περιλαμβάνεται και το χρέος».
Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί, εκτίμησε ότι από τη μία πλευρά η αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης και από την άλλη η βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η Ευρωζώνη, δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να υπάρξει επιτυχία του προγράμματος.
Πάνω από όλα, όμως, προσέθεσε ο κ. Μοσκοβισί αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι η Αθήνα να εφαρμόσει με τον ορθό τρόπο όλα αυτά τα οποία συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο και με αυτόν τον τρόπο η διαδικασία εκταμίευσης θα ακολουθήσει το πρόγραμμα που, επίσης, έχει προκαθοριστεί. Εκτίμησε, ακόμη, ότι η πρώτη αξιολόγηση μπορεί να γίνει στα τέλη Νοεμβρίου.
Μοσκοβισί: Αυτό που προέχει είναι η εφαρμογή του προγράμματος
Ανάλογο ήταν το μήνυμα των Ευρωπαίων εταίρων-δανειστών προς την η Αθήνα κατά τις δηλώσεις τους ενώ προσέρχονταν στο Eurogroup. Όπως ξεκαθάρισαν όλοι η Ελλάδα οφείλει να εφαρμόσει με πλήρη συμμόρφωση όλα τα συμφωνηθέντα, προκειμένου όχι μόνο να εκπληρώσει όλα αυτά για τα οποία δεσμεύθηκε αλλά και να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε -κάποια στιγμή στο μέλλον- να ξεκινήσει η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Την ίδια ώρα, οι εταίροι έχουν ξεκαθαρίσει ότι χωρίς την ψήφιση και εφαρμογή των προαπαιτούμενων δεν θα υπάρξει αξιολόγηση και επομένως ούτε εκταμίευση της πρώτης δόσης των δύο δισ. ευρώ, αλλά πολύ περισσότερο η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Οι τράπεζες είναι ένα θέμα που «καίει» την ελληνική κυβέρνηση, αλλά πιθανώς και τους ίδιους τους Ευρωπαίους, καθώς όλοι επιθυμούν η ανακεφαλαιοποίηση να ολοκληρωθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2016, όπου τίθεται σε εφαρμογή η Κοινοτική Οδηγία που επιτρέπει και την εφαρμογή του κανόνα του bail-in (συμμετοχή μετόχων, κατόχων ομολόγων αλλά και καταθετών στην ανακεφαλαιοποίηση ή διάσωση μίας τράπεζας).
Εν γένει, πάντως, οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης διατήρησαν χαμηλούς τόνους, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να υπογραμμίζει ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη να υποστηρίξει κάποιος ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος αλλά και να μεταθέτει στο μέλλον τη συζήτηση με το ΔΝΤ για το χρέος.
Σόιμπλε: Εν ευθέτω χρόνω η συζήτηση με ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος
Ανάλογου τύπου δηλώσεις και από τον Επίτροπο Π. Μοσκοβισί, ο οποίος τόνισε ότι «κλειδί» αποτελεί η εφαρμογή του προγράμματος, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το πράξει, ενώ εμφανίστηκε ιδιαίτερα γαλαντόμος αναφορικά με τις δηλώσεις του για τον υπουργό Οικονομικών, Ευκ. Τσακαλώτο, τον οποίο χαρακτήρισε «σοβαρό και αξιόπιστο».
Τον «όγκο» της δουλειάς που έχει να κάνει η Ελλάδα, προκειμένου να προωθήσει όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, επέλεξε να τονίσει ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, υπογραμμίζοντας ότι αυτό ήταν και το βασικό θέμα της συζήτησης που είχε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκ. Τσακαλώτο, πριν από την επίσημη έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, στην οποία παραβρέθηκε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν. Σε συνέντευξή του νωρίτερα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, δήλωσε ότι η Αθήνα θα πρέπει να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να ανοίξει και το θέμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Και ενώ αυτά συμβαίνουν στο Λουξεμβούργο, όπου πραγματοποιείται το Eurogroup, στην Αθήνα έχει, ήδη, καταρτιστεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2016, το οποίο ο κ. Τσακαλώτος παρουσίασε σήμερα στους Ευρωπαίους ομολόγους του, ενώ ακολούθως -και εφόσον δεν υπάρξουν αντιρρήσεις ή ενστάσεις από τους δανειστές- θα κατατεθεί στη Βουλή.
Στόχος η συγκέντρωση του ποσού των 50 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 46 δισ. προέρχονται από φορολογικά έσοδα, ενώ στο προσχέδιο ενσωματώνει όλα τα μέτρα του Μνημονίου για φέτος και το 2016 (2,5 + 5 δισ. ευρώ αντίστοιχα). Θα χρειαστούν όμως και πολλά ακόμη στην πορεία, είτε ως «συμπληρωματικά» λόγω αποκλίσεων και αστοχιών που ήδη διαφαίνονται στην εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού (υστέρηση 1,3 δισ. στα φοροεσπρακτικά μέτρα που συνεχώς αυξάνει αντί να μειώνεται) είτε ως «ισοδύναμα», άλλα εκ τω οποίων τα αναζητεί η κυβέρνηση για να αποτρέψει μέτρα του Μνημονίου (πχ για τους αγρότες) και άλλα επειδή τα έχει ζητήσει η Τρόικα (πχ για να μην ισχύσει ο ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση ή 1-4 δισ. για να καλυφθεί το κόστος από τις αποφάσεις του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου