Ενστάσεις στο ισοδύναμο σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) διατύπωσαν τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας την πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων για τα προαπαιτούμενα στον τομέα της ενέργειας. Οι συζητήσεις ξεκίνησαν από νωρίς χθες το πρωί, με την ελληνική πλευρά να εκπροσωπείται από τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Παναγιώτη Σκουρλέτη, κ. Δημοσθένη Παπασταμόπουλο και τη διοίκηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ και του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ).
Προαπαιτούμενα
Επί τάπητος τέθηκαν και τα 8 προαπαιτούμενα που πρέπει να κλείσουν μέσα στον Οκτώβριο, με αιχμή την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, για την οποία η ελληνική πλευρά καλείται -με βάση τη συμφωνία με τους πιστωτές- να παρουσιάσει ισοδύναμο μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων με τα τεχνικά κλιμάκια που κατέφθασαν στην Αθήνα μία ημέρα πριν, διατυπώθηκαν σοβαρές ενστάσεις στο σχέδιο που παρουσίασε η ελληνική πλευρά ως ισοδύναμο στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
Οι πιστωτές εμφανίστηκαν ανοιχτοί σε μια παραλλαγή του αρχικού σχεδίου την οποία και αναμένουν μέσα στις επόμενες ημέρες. Οπως είχε αποκαλύψει η «Κ» το ισοδύναμο του ΑΔΜΗΕ προβλέπει την παραμονή των παγίων (δηλαδή των δικτύων μεταφοράς) στη ΔΕΗ και την απόσχιση του Κέντρου Κατανομής Αγ. Στεφάνου που επηρεάζει τον ανταγωνισμό, αφού αποφασίζει ποιες μονάδες θα μπουν στο σύστημα για να καλύψουν την ημερήσια ζήτηση ανάλογα με την εξέλιξή της και τις τιμές προσφοράς. Το κομμάτι αυτό που θα αποσχισθεί από τον ΑΔΜΗΕ θα εισφερθεί στον ΛΑΓΗΕ, ο οποίος συστήθηκε και λειτουργεί ως εταιρεία 100% του ελληνικού Δημοσίου και με προοπτική εισόδου σε ποσοστό 49% στο μετοχικό του κεφάλαιο και ιδιωτών. Το σχέδιο αυτό στην αρχική του μορφή τουλάχιστον φέρεται να απορρίφθηκε από τους δανειστές, με την ελληνική πλευρά να εξετάζει πάραυτα τροποποιήσεις που να ικανοποιούν τις απαιτήσεις των δανειστών περί ισοδύναμου της ιδιωτικοποίησης. Σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατό μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη με βάση τη συμφωνία με τους πιστωτές να προχωρήσει τις διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ που είχαν διακοπεί παραμονές των εκλογών του Ιανουαρίου.
Κρίσιμες είναι οι συζητήσεις και για τα ΝΟΜΕ (δημοπρασίες ηλεκτρικής ισχύος) μέσω των οποίων η ΔΕΗ θα πρέπει να μειώσει το μερίδιό της στη λιανική και χονδρική αγορά κατά 25% μέχρι το 2018 και κατά 50% μέχρι το 2020, όπως και για τον μηχανισμό των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος και τον Μηχανιμό Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους (ΜΑΜΚ) των μονάδων φυσικού αερίου. Με βάση τις χθεσινές διαπραγματεύσεις, συνεδριάζει σήμερα η Ολομέλεια της ΡΑΕ, η οποία καλείται να βγάλει μέχρι τέλος Οκτωβρίου σε δημόσια διαβούλευση τόσο το σχέδιο για τα ΝΟΜΕ όσο και τον προσωρινό μηχανισμό για τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ) αλλά και σχέδιο για τον ΜΑΜΚ.
Ο έλεγχος της υλοποίησης των προαπαιτούμενων μέτρων βρίσκεται συνολικά στο επίκεντρο των πρώτων συναντήσεων των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών με τις ελληνικές υπηρεσίες αυτή την εβδομάδα, δεδομένου ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή για να εκταμιευτεί η υποδόση των 2 δισ. ευρώ. Στελέχη των δανειστών βρίσκονται στην Αθήνα και «τσεκάρουν» την πορεία εφαρμογής των μέτρων που έχουν ήδη συμφωνηθεί, ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να καταφθάσουν και τα κλιμάκια που θα συζητήσουν την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών.
Φόροι, ασφαλιστικό
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τις επαφές στο υπουργείο Ενέργειας, ήδη έχουν πιάσει δουλειά οι δανειστές στον τομέα της φορολογίας και του ασφαλιστικού. Αλλωστε, είναι δύο τομείς στους οποίους υπάρχει σειρά προαπαιτούμενων δράσεων που πρέπει να εφαρμοστούν για να εκταμιευθεί εγκαίρως η υποδόση των 2 δισ. ευρώ. Ειδικά το υπουργείο Εργασίας καλείται να προχωρήσει στην έκδοση σημαντικών υπουργικών αποφάσεων για την εφαρμογή των νόμων, ενώ και το υπουργείο Οικονομικών καλείται να «τρέξει» αντίστοιχες δράσεις και κυρίως να προετοιμάσει τη φορολογική μεταρρύθμιση.
Εφόσον δεν υπάρξει κάποιο πρόβλημα με τα προαπαιτούμενα και αυτά ψηφιστούν την ερχόμενη εβδομάδα (έως τις 15 του μήνα), τότε θα εκταμιευτεί η υποδόση των 2 δισ. ευρώ και το Euroworking Group θα αποφασίσει τη λίστα των νέων προαπαιτούμενων μέτρων που θα πρέπει να εφαρμοστούν έως τις αρχές Νοεμβρίου για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης του 1 δισ. ευρώ. Επίσης, στο πρόγραμμα των δανειστών προβλέπεται και μία σύντομη επίσκεψη των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών στις 20 Οκτωβρίου, ώστε να προετοιμαστεί η ατζέντα του πρώτου ελέγχου που είναι σχεδιασμένο να ξεκινήσει στις αρχές Νοεμβρίου.
(Χρύσα Λιάγγου, Σωτήρης Νίκας, Καθημερινή)energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου