Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ 1990(ΒΙΝΤΕΟ)

Να γιατί η μεγάλη ηθοποιός Άννα Συνοδινού, που έφυγε σήμερα απ’ τη ζωή και είχε διατελέσει βουλευτής και υφυπουργός με τη ΝΔ, “μούτζωσε” την πολιτική και δεν…ξανακοίταξε πίσω!
Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, σε ηλικία 89 ετών, η σπουδαία ηθοποιός Άννα Συνοδινού, έχοντας διαγράψει μία σημαντική πορεία στο θέατρο, που ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας.
Η Άννα Συνοδινού κόσμησε με την παρουσία της τις θεατρικές σκηνές, αλλά και το ελληνικό Κοινοβούλιο, όπου εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1974, με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ διετέλεσε για ένα διάστημα υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών.Η κηδεία της θα γίνει τη Δευτέρα από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Σχετικά με την επεισοδιακή αποχώρηση της, γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης στο thecaller.gr: Πανό, γαρύφαλλα και συλλήψεις: Η επεισοδιακή παραίτηση της Άννας Συνοδινού από βουλευτής.
Η Άννα Συνοδινού μπορούσε δίχως υπερβολή να χαρακτηριστεί ως ένα από τα «ιερά τέρατα» του ελληνικού θεάτρου και με τον θάνατό της πέρασε στο «Πάνθεον» του ελληνικού πολιτισμού. Υπάρχει όμως και μία πτυχή της ζωής της η οποία δεν είναι ευρέως γνωστή και δεν είναι άλλη από την πολιτική της καριέρα την οποία εγκατέλειψε με επεισοδιακό τρόπο πριν από 26 ολόκληρα χρόνια.
Κάνοντας ένα μικρό ταξίδι στον χρόνο φτάνουμε στον μακρινό Μάρτιο του 1990 και συγκεκριμένα στην τρίτη ψηφοφορία της Βουλής για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Οι στιγμές ήταν κρίσιμες, η Βουλή ασφυκτικά γεμάτη και τα θεωρεία γεμάτα επισκέπτες, συγγενείς και φίλους των βουλευτών, μεταξύ των οποίων και η τότε σύντροφος του Ανδρέα Παπανδρέου, Δήμητρα Λιάνη.
Ξαφνικά επικρατεί πανδαιμόνιο. Η βουλευτής των Οικολόγων Εναλλακτικών, Μαρίνα Δίζη, σηκώνεται και ανοίγει πανό που αναγράφει «Φτάνει το θέατρο για το +1, τον Πρόεδρο και το νέφος», σε μία ανήκουστη κίνηση στην ιστορία της Βουλής προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αττική. Το αξιοσημείωτο όμως δεν είναι ούτε το πανό, ούτε οι φωνασκίες του προέδρου της Βουλής, Αθανάσιου Τσαλδάρη, αλλά τα γαρύφαλλα που της πετούσαν οι οπαδοί της που κάθονταν στα θεωρεία.
«Να εκκενωθεί το θεωρείο και να συλληφθούν οι ταραξίες», «να απαγγελθούν κατηγορίες στους ταραξίες», «σας ανακαλώ στην τάξη», φώναζε ωρυόμενος ο πρόεδρος της Βουλής. Και ενώ η κυρία Δίζη σταματά την «διαμαρτυρία», μαζεύει το πανό της και κάθεται στο έδρανό της, άλλη μία διαμαρτυρία ήρθε να αναστατώσει το κοινοβούλιο από την άλλη πλευρά των εδράνων. Ήταν η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Συνοδινού.
Η Άννα Συνοδινού και η αντίδρασή της αποτελεί έκπληξη, ακόμα και σήμερα που έχουμε συνηθίσει σε πιο «ροκ» σκηνές εντός της Βουλής. Σηκώνεται και απευθύνεται στον πρόεδρο δίχως να δείχνει την διάθεση να υπακούσει στις εντολές του για να καθήσει στο έδρανό της. «Ανακαλείστε στην τάξη κα Συνοδινού» φωνάζει ο Αθανάσιος Τσαλδάρης και εκείνη έξαλλη από το θυμό της, αποχωρεί. Μετά το συγκεκριμένο συμβάν υπέβαλε την παραίτησή της τόσο από το βουλευτικό της αξίωμα, όσο και από το κόμμα της και δεν επέστρεψε ποτέ στην πολιτική.
Η πολιτική καριέρα της Άννας Συνοδινού
Η Άννα Συνοδινού ξεκίνησε την πολιτική της καριέρα τα χρόνια της μεταπολίτευσης. Εξελέγη βουλευτής Α’ Αθήνας με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 1974, 1977 , 1981, 1985, Ιουνίου 1989 και Νοεμβρίου 1989 . Διετέλεσε υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών (1977-1981) και δημοτική σύμβουλος Αθηναίων το 1987-1989 με τον συνδυασμό «Νέα Εποχή» του Μιλτιάδη Έβερτ. Τελευταία της παρουσία ήταν τον Μάρτιο του 1990 στην προαναφερθείσα ιστορία…makeleio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα