Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Ιδιαίτερα αυξημένο, συγκριτικά με τα τελευταία χρόνια, είναι το επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΥΔΑΠ για τη φετινή χρονιά, το ύψος του οποίου διαμορφώνεται στα 95 εκατ. ευρώ. Το 2016, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του "Κ", η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας ύδρευσης Αττικής προσανατολίζεται στην υλοποίηση έργων αναβάθμισης, προϋπολογισμού 74,4 εκατ. ευρώ, με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και της ποιότητας του νερού. Το φετινό επενδυτικό πλάνο της ΕΥΔΑΠ είναι σημαντικά αυξημένο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2014 μεγέθους 25 εκατ. ευρώ από τα οποία 11,3 εκατ. ευρώ είχαν κατευθυνθεί για έργα. Είναι χαρακτηριστικό πως το business plan που υλοποιήθηκε πέρυσι είχε διαμορφωθεί σε 15,3 εκατ. ευρώ από τα οποία 7,7 εκατ. ευρώ είχαν κατευθυνθεί σε έργα.

Έμφαση σε υποδομές
Για τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, υπό τους Κώστα Παπαδόπουλο και Γιάννη Μπενίση, η διάθεση 75 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση έργων που αφορούν την αναβάθμιση των υποδομών του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης, παρουσιάζει σημαντική αναπτυξιακή προοπτική, λόγω της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Η εταιρεία είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης για το 60% του πληθυσμού της χώρας. Εάν ληφθεί υπόψη ότι το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ αποτελείται από περίπου 9.500 χλμ. αγωγών ύδρευσης και περίπου 6.000 χιλιόμετρα αγωγών αποχέτευσης που έχουν κατασκευαστεί από τη δεκαετία του 1950 και ύστερα, γίνεται αντιληπτό το διευρυμένο αντικείμενο των εργασιών.
Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζονται έργα 10,6 εκατ. ευρώ για τη διατήρηση του βασικού επιπέδου παροχής υπηρεσιών, ενώ για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών θα διατεθούν 33 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, για την υλοποίηση έργων προστασίας περιβάλλοντος και για τη συμμόρφωση στις προδιαγραφές ποιότητας, υγιεινής και ασφάλειας και για την κάλυψη νέων απαιτήσεων ζήτησης θα δαπανηθούν 19,9 και 10,7 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Ακόμη στα σχέδια υπάρχει η εγκατάσταση τουρμπίνας μέσα στο βασικό δίκτυό της, με στόχο την παραγωγή ρεύματος που θα μπορούσε να πωλείται στη ΔΕΗ.  Το συγκεκριμένο project, που είναι εκτιμώμενου προϋπολογισμού 4 εκατ. ευρώ, υπολογίζεται ότι θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα της τάξης του 1 εκατ. ευρώ.
Πώς προχωρά η ιδιωτικοποίηση
Ένα ερώτημα που απασχολεί την αγορά είναι τι μέλλει γενέσθαι με την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, για την υλοποίηση της οποίας δεσμεύτηκε η κυβέρνηση το περασμένο καλοκαίρι. Το επιχειρησιακό σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ προβλέπει τη διάθεση του 23% της εισηγμένης, δεδομένου ότι, σύμφωνα με προγενέστερη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα πρέπει τουλάχιστον το 50% συν μία μετοχή να παραμείνει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου.
Ωστόσο, η υπόθεση της αποκρατικοποίησης φαίνεται να έχει οδηγηθεί στις ελληνικές καλένδες, μιας και καμία από τις μνημονιακές ενέργειες δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί. Πρόκειται για την επιλογή συμβούλων, την εξέταση εναλλακτικών μεθόδων πώλησης του 23%, τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου και την υιοθέτηση αναθεωρημένης συμφωνίας παραχώρησης από την εταιρεία και το Δημόσιο.
Όσον αφορά τα μεγέθη της ΕΥΔΑΠ, το ισχυρό "ταμείο" της, ύψους 253,9 εκατ. ευρώ, και η αύξηση της κερδοφορίας της κατά 4,5% τα κέρδη της (στα 42,3 εκατ. ευρώ) κατά το εννεάμηνο του 2015, έχουν συνηγορήσει για την παραμονή της μετοχής στα επίπεδα των 4 ευρώ, με την εταιρεία να αποτιμάται στο Χ.Α. στα 411 εκατ. ευρώ.
Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" της 13ης Φεβρουαρίου.  capital.gr