Του Χάρη Φλουδόπουλου
Η αρχική αντίδραση κύκλων της ΡΑΕ απέναντι στα δημοσιεύματα για τον παράνομο διορισμό του προέδρου και του αντιπροέδρου της, ούτε λίγο, ούτε πολύ ήταν ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Συγκεκριμένα σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΠΕ που επικαλείται πηγές της ΡΑΕ, ο διορισμός δεν είναι άκυρος, καθώς "η επικρατούσα νομική άποψη είναι ότι δεν χρειάζεται απόλυτη αλλά σχετική πλειοψηφία των μελών της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής προκειμένου να εγκριθεί ο διορισμός της διοίκησης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας”.

Ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική, κάτι που διαπιστώνεται από την απλή ανάγνωση του σχετικού άρθρου του κανονισμού της βουλής, το οποίο αναφέρει αυτολεξεί (άρθρο 39) ότι  "οι επιτροπές αποφασίζουν με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το ένα τρίτο του όλου αριθμού των μελών τους”.
Και βέβαια καθώς είναι σαφές ότι καμία νομική ερμηνεία δεν μπορεί να αλλάξει τη ρητή πρόβλεψη του κανονισμού της βουλής, τις τελευταίες ώρες υπάρχουν άλλες εισηγήσεις προκειμένου να νομιμοποιηθεί εκ των υστέρων με αμφιλεγόμενες νομικές ακροβασίες ο παράτυπος και παράνομος διορισμός της νυν διοίκησης της ανεξάρτητης αρχής που εποπτεύει την αγορά ενέργειας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, επιχειρείται να περάσουν εκ νέου σε ακρόαση από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας οι προτάσεις του τότε υπουργού Π. Λαφαζάνη που απορρίφθηκαν στη συνεδρίαση του Ιουνίου. Η συγκεκριμένη εισήγηση βεβαίως αποτελεί νομική και θεσμική ακροβασία – εκτροπή σύμφωνα με κάποιους νομικούς κύκλους – αφού από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα έχει αλλάξει όχι μόνο η σύνθεση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας αλλά έχουμε και νέα Βουλή. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι θα πρέπει να υπάρξει εκ νέου επαναπροκήρυξη των θέσεων και νέα επιλογή, με δεδομένο ότι το νυν προεδρείο (ο πρόεδρος Ν. Μπουλαξής και ο α' αντιπρόεδρος Σωτήρης Μανωλκίδης) απορρίφθηκαν από την αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η οποία τους εξέτασε επί μακρόν σε μια μαραθώνια συνεδρίαση. 
Η νομική αυτή ακροβασία είναι προφανές ότι πάσχει και δημιουργεί εκ νέου ζητήματα, ενώ δείχνει ότι το υπουργείο Ενέργειας επιθυμεί την πάση θυσία παραμονή της παράτυπα και παράνομα διορισμένης ηγεσίας της ΡΑΕ, η οποία όπως και άλλες ανεξάρτητες αρχές δέχεται έντονη κριτική και πυρά για την υποβάθμιση του ρόλου και της θεσμικής της ανεξαρτησίας. capital.gr