Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Σκουρλέτης: Η ΔΕΗ πρέπει να κοιτάξει πως θα προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον

Το ενδεχόμενο μικρής μείωσης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, εντός του 2016, άφησε ανοιχτό, για μια ακόμα φορά, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σήμερα το απόγευμα στη Διαρκή Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, με αφορμή ενημέρωση από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ, Νικόλαο Χατζηαργυρίου, σχετικά με την προμήθεια τριφασικών μετασχηματιστών (Μ/Σ) διανομής και ανταλλακτικών.

Όπως δήλωσε ο υπουργός, «θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες εντός του 2016 για να προβούμε σε μια μικρή μείωση τιμών, εφόσον οι ρυθμίσεις για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών που προωθεί η ΔΕΗ πάνε καλά».


Διευκρίνισε μάλιστα ότι παρά τη γενική πτωτική τάση διεθνώς των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, τα τιμολόγια της ΔΕΗ δεν έχουν μειωθεί λόγω των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες, παρότι είχαν φέτος κατακόρυφη πτώση, φθάνουν στα 2.300.000.000 ευρώ.

Πέραν του παραπάνω θέματος, ο κ. Σκουρλέτης μίλησε για τα εξής:

Για τις ζημιές 102,5 εκατ. ευρώ που παρουσίασε στα αποτελέσματά της η ΔΕΗ, είπε ότι οφείλονται στις αυξημένες αποσβέσεις της εταιρείας και τις αυξημένες προβλέψεις επισφαλειών. Τόνισε ωστόσο ότι όλες οι προβλέψεις για την επόμενη χρονιά είναι ότι η Επιχείρηση θα παρουσιάσει ξανά κερδοφορία, η οποία θα βασίζεται σε πραγματικά και όχι εικονικά στοιχεία.

Για τη διείσδυση των ΑΠΕ στα νησιά, ο υπουργός τόνισε ότι αυτού του είδους οι κινήσεις είναι μέρος ενός μακροπρόθεσμου σχεδιασμού. Η αγορά ενέργειας είναι ένα κλειστό κύκλωμα, που τον τελικό λογαριασμό πληρώνει ο καταναλωτής. Στόχος του ΥΠΕΝ είναι η παραγωγή φιλικής ενέργειας, που θα είναι φθηνή για το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού. Κατέληξε λέγοντας ότι σήμερα επανεκκινούνται οι διαδικασίες αυτές για να μπορεί η παραγόμενη ενέργεια να πωλείται στο δίκτυο.

Για τη μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ, ο κ. Σκουρλέτης παρατήρησε ότι οι πιο αδύναμοι είναι και οι πιο συνεπείς πελάτες της ΔΕΗ. Συμπλήρωσε δε ότι θα εξαντληθούν όλες τις δυνατότητες ώστε εντός του 2016 να γίνει μια μικρή μείωση τιμών στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, εφόσον και οι ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που προωθεί η ΔΕΗ πάει καλά.

Για το μέλλον της ΔΕΗ, τόνισε ότι η Επιχείρηση πρώτα θα πρέπει να κοιτάξει πως θα προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον και παράλληλα πως θα διατηρήσει το χαρακτήρα της. Ο υπουργός είπε ακόμη ότι διεξάγονται συζητήσεις με τη Διοίκηση για ένα καλύτερο μέλλον για τη ΔΕΗ.

Για τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, ο υπουργός είπε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι η ενσωμάτωση της ΔΕΗ στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, με τρόπο που να διασφαλίζει ότι της αναλογεί, μέσω των συμπράξεων με ιδιώτες, «στον αντίποδα της απαξίωσης και της ιδιωτικοποίησης, όπως τα είχαμε γνωρίσει τα προηγούμενα χρόνια».

Για τη διασύνδεση της Κρήτης, ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε ότι θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση αρκετών χρημάτων, ενώ παράλληλα είπε ότι αποτελεί ένα έργο φιλικό προς το περιβάλλον. Άφησε αιχμές προς τις προηγούμενες κυβερνήσεις λέγοντας ότι θα έπρεπε να είχε υλοποιηθεί προ πολλού και σημείωσε ότι θα αποφέρει σημαντικά οφέλη τόσο στην ίδια την εταιρεία και στους καταναλωτές. Τέλος σημείωσε ότι «θα μας απαλλάξει από τα ΥΚΩ που αυτή τη στιγμή καταβάλλουμε».

Ερωτηθείς από τους βουλευτές άλλων κομμάτων για την πορεία του προγράμματος που ανακοίνωσε η ΔΕΗ για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 36 δόσεις, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας απάντησε ότι λεπτομερή στοιχεία θα δοθούν εν καιρώ, καθώς το πρόγραμμα λειτουργεί μόλις 2,5 ημέρες και παράλληλα επεσήμανε ότι «δεν τίθεται θέμα ΕΦΚ στο αέριο κίνησης, αλλά εκείνο που συζητείται στη διαπραγμάτευση είναι ειδικός φόρος κατανάλωσης στο αέριο κίνησης».energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα