Του Χάρη Φλουδόπουλου
Ακτή Ελεφαντοστού, Νιγηρία, Γκαμπόν, Κονγκό, Αγκόλα. Τα υπεράκτια κοιτάσματα πετρελαίου που βρέθηκαν σε περιοχές στον Ατλαντικό στα ανοιχτά της Δ. Αφρικής, αποτέλεσαν τα προηγούμενα χρόνια κάποιες από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις διεθνώς για την πετρελαϊκή βιομηχανία. Μεταξύ των εταιρειών που επένδυσαν και βρήκαν ποσότητες κοντά στα 5 δισ. βαρέλια, ήταν η Shell, η ExxonMobil, η Chevron, η ELF και η Conoco Philips.
Οι ανακαλύψεις σε αυτές τις περιοχές του Ατλαντικού στη Δ. Αφρική αποτέλεσαν σταθμό για την πετρελαϊκή βιομηχανία. Και αυτό διότι στα συγκεκριμένα πεδία έγιναν γεωτρήσεις και βρέθηκε πετρέλαιο κάτω από τους εβαπορίτες (pre salt) σε αρκετά μεγάλα βάθη. Και βέβαια αυτές οι απαιτητικές έρευνες και γεωτρήσεις χρειάστηκαν σημαντικά κεφάλαια, σύγχρονη τεχνολογία και τεχνογνωσία. Εντούτοις το πετρέλαιο βρέθηκε και αξιοποιείται.
Τώρα τι σχέση έχουν όλα αυτά με την Ελλάδα και την ελληνική αγορά υδρογονανθράκων;
Όπως φαίνεται, τουλάχιστον από πλευράς γεωλογίας και στατιστικών μοντέλων, τα πεδία στα νότια και δυτικά της Κρήτης εμφανίζουν σημαντικές ομοιότητες με τη Δ. Αφρική.
Αυτό τουλάχιστον τόνισε χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, Γιάννης Μπασιάς, ένας άνθρωπος που προέρχεται από την πετρελαϊκή βιομηχανία, έχοντας μάλιστα επί χρόνια δουλέψει σε ερευνητικά πετρελαϊκά πεδία μεταξύ άλλων και στην Αφρική.
Μιλώντας χθες στην ημερίδα με τίτλο "Ο ρόλος Ελλάδας & Κύπρου στη ΝΑ Μεσόγειο: Γεωπολιτικές και Ενεργειακές Προκλήσεις" που διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης HAEE (Hellenic Association for Energy Economics) ο κ. Μπασιάς αποκάλυψε ότι η περιοχή στην Κρήτη θυμίζει αρκετά στη γεωλογία της τα αφρικανικά πεδία στον Ατλαντικό, όπου έγιναν γεωτρήσεις σε μεγάλα βάθη. "Σε τέτοια πεδία ενδιαφέρονται μόνο οι μεγάλες εταιρείες” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπασιάς εξηγώντας ότι για αυτό το λόγο στην περιοχή νότια και δυτικά της Κρήτης, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από μεγάλες εταιρείες της παγκόσμιας πετρελαϊκής αγοράς όπως η ExxonMobil και η Total. Ταυτόχρονα όμως εξήγησε ότι εξαιτίας των συνθηκών της αγοράς (πτώση των τιμών του πετρελαίου και περιορισμός των επενδύσεων από τις πετρελαϊκές) καταγράφεται σημαντική μείωση του κόστους για τέτοιου είδους απαιτητικές έρευνες, γεγονός που συνιστά σημαντική ευκαιρία για τη χώρα μας.
Εκτός από την απαιτητική αλλά και ελπιδοφόρα έρευνα για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη, ο κ. Μπασιάς εκτίμησε ότι σε περίπου 2 χρόνια θα έρθει το πρώτο θαλάσσιο γεωτρύπανο μετά από χρόνια για να αντλήσει το πετρέλαιο από το κοίτασμα στο Κατάκολο, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι έρευνες σε Πατραϊκό και βόρειο Ιόνιο.
Ταυτόχρονα ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ επανέλαβε την πρόθεση της κρατικής εταιρείας που διαχειρίζεται τα δικαιώματα του δημοσίου για τις έρευνες υδρογονανθράκων να προχωρήσει σε νέο γύρο παραχωρήσεων μόλις ολοκληρωθούν οι πρώτες νέες θαλάσσιες γεωτρήσεις, σε περίπου 3 χρόνια από σήμερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου