Το όνομα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συνδέθηκε άρρηκτα με την ευρωπαϊκή κρίση χρέους και την ελληνική κρίση ειδικότερα. Ως υπ. Οικονομικών επηρέασε όσο κανείς άλλος τα τεκταινόμενα στο Eurogroup.
Ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ χαρακτηρίζει τον Β. Σόιμπλε "σκληρό, αλλά δίκαιο πολιτικό" ο οποίος έχει πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού του το μακροπρόθεσμο μέλλον της Ευρώπης. "Θα μου λείψει ως σύμβουλος και φίλος", είπε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του
προς την Bild.
Γεγονός είναι ότι κανένας άλλος υπουργός Οικονομικών δεν διαμόρφωσε σε τόσο μεγάλο βαθμό την ατζέντα των συζητήσεων και αποφάσεων για το μέλλον της νομισματικής ένωσης και κυρίως, για το μέλλον της Ελλάδας στο κοινό νόμισμα, όσο ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.
Μισητός στην Ελλάδα
Σε εκτενές τηλεγράφημά του υπό τον τίτλο "Αποχωρεί ο Mr Eurogroup-o Σόιμπλε αποχαιρετά τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης", το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa αναφέρεται στις δραματικές στιγμές του 2015 -όταν η Ελλάδα βρέθηκε στα πρόθυρα εκπαραθύρωσής της από την Ευρωζώνη- ως το απόλυτο ναδίρ στις σχέσεις του απερχόμενου υπουργού Οικονομικών με την Ελλάδα και τους Έλληνες.
Η επιμονή του στη λιτότητα και στην τήρηση των συμπεφωνημένων σε συνδυασμό με την εν μέρει δηκτική ειρωνεία του τον κατέστησαν απόλυτα μισητό πρόσωπο στην Ελλάδα, επισημαίνει το dpa, αναφερόμενο και στην δύσκολη σχέση του με τον Βαρουφάκη.
"Έκτοτε ο άνεμος έχει αλλάξει ρότα στο Eurogroup και για τον Σόιμπλε. Ο Βαρουφάκης έχει φύγει προ πολλού, ο διάδοχός του Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι πιο διπλωματικός και χαμηλότερων τόνων. Αλλά και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι πολιτικά αγνώριστος". Σύμφωνα με το dpa, ο Αλ. Τσίπρας εξελίχθηκε από αντίπαλος του ευρωπαϊκού κατεστημένου και της πολιτικής της λιτότητας σε υπέρμαχο των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων.
Η δύσκολη αποστολή του διαδόχου
Όπως υπογραμμίζει το γερμανικό πρακτορείο, παρότι η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει εξαιρετικά δύσκολη για τους πολίτες της, το ελληνικό ζήτημα έχει βγει από την ατζέντα του Eurogroup και δεν απασχολεί πλέον τους υπουργούς Οικονομικών. Υπό αυτή την έννοια ο Β. Σόιμπλε κληροδοτεί στον όποιο διάδοχό του μια σχετικά ήρεμη και ελέγξιμη κατάσταση, αν εξαιρέσει κανείς τις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις που αφορούν κυρίως τις προτάσεις Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό ζήτημα όμως αναμένεται να επανέλθει στην ημερήσια διάταξη. Καταρχήν στην μάλλον πιο ήπια μορφή του με αφορμή την τρίτη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος. Με την επιτυχή ολοκλήρωσή του όμως-βάσει προγράμματος στα μέσα του ερχόμενου χρόνου- ο διάδοχός του Β. Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών θα κληθεί να λάβει κρίσιμες όσο και πολιτικά επώδυνες για το Βερολίνο αποφάσεις: επί τάπητος θα τεθεί όχι μόνον το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αλλά και ένα ενδεχόμενο τέταρτο πακέτο βοήθειας υπό τη μορφή -πιθανότατα- μιας πιστοληπτικής γραμμής στήριξης. Η διαφαινόμενη συμμετοχή των Φιλελευθέρων στη νέα κυβέρνηση της Α. Μέρκελ -που δεν αποκλείεται να αναλάβουν και το ΥΠΟΙΚ- αλλά και η παρουσία του ξενοφοβικού AfD στη Βουλή αναμφίβολα δεν διευκολύνουν τη λήψη ευνοϊκών για το ελληνικό ζήτημα αποφάσεων.
Κώστας Συμεωνίδηςcapital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου