Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, κανένας "παίχτης"από εκείνους που έχουν άδεια προμήθειας αλλά δεν έχουν συμμετάσχει μέχρι σήμερα σε παλαιότερες δημοπρασίες NOME δεν έχει υποβάλλει επιχειρησιακό πλάνο όπως προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο για τους νεοεισερχόμενους. Αυτό σημαίνει ότι στην σημερινή δημοπρασία, πρώτη για το 2018, δεν θα συμμετάσχει κανένας νεοεισερχόμενος. Αντίθετα, έχουν αποκλειστεί ήδη κάποιοι από εκείνους τους προμηθευτές που έχουν πάρει στο παρελθόν ποσότητες ρεύματος αλλά δεν εκπροσωπούν ούτε ένα μετρητή εντός της χώρας. Πρόκειται για traders που διοχέτευαν (απολύτως νόμιμα βεβαίως) στις εξωτερικές αγορές το ρεύμα που αγόραζαν.
Το γεγονός ότι οι traders δεν ενδιαφέρθηκαν να "ξεπεράσουν το σκόπελο" θεωρείται χαρακτηριστικό του γεγονότος ότι οι τιμές στις διεθνείς αγορές έχουν πέσει πολύ και οι εξαγωγές δεν είναι την περίοδο αυτή μια ελκυστική δραστηριότητα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αυριανή δημοπρασία το "βήμα" στις προσφορές έχει γίνει πλέον 10 λεπτά (από 1 που ήταν στην έναρξη του μηχανισμού και 3 που έγινε αργότερα), γεγονός που οδηγεί στην εκτίμηση ότι η δημοπρασία δεν θα καθυστερήσει τόσο όσο την προηγούμενη φορά.
Νωρίτερα το energypress έγραφε:
Χαμηλότερη τιμή δείχνουν οι... οιωνοί για την αυριανή δημοπρασία NOME
Τρεις παράγοντες συνηγορούν υπέρ της εκτίμησης ότι η τιμή στην αυριανή δημοπρασία ΝΟΜΕ, την πρώτη της νέας χρονιάς, θα κινηθεί σε επίπεδα χαμηλότερα από τα υψηλά των 45,2 ευρώ ανά MWh, στα οποία έκλεισε τον περασμένο Οκτώβριο.
Δίχως φυσικά να μπορεί κανείς να προδιαγράψει την εξέλιξη της δημοπρασίας, τα δεδομένα που έχει συγκεντρώσει το "Energypress" συνηγορούν στην άποψη ότι η τιμή θα συγκρατηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, καθώς:
Η ποσότητα των 400 MWh/h, είναι αρκετά μεγάλη και κυρίως όλοι γνωρίζουν ότι μεγάλες θα είναι οι ποσότητες και στις επόμενες δημοπρασίες.
Οι εξαγωγές ποσοτήτων δεν είναι τόσο εύκολες, καθώς έχουν πέσει οι τιμές στις ευρωπαϊκές αγορές.
Λειτουργεί το ένστικτο αυτοσυντήρησης καθώς με τιμές στα επίπεδα των 45 ευρώ, η αγορά δεν μπορεί να συντηρηθεί.
Στον αντίποδα βέβαια υπάρχουν και πιέσεις, αφού :
Οι πάντες θέλουν να εξασφαλιστούν, να αντικαταστήσουν ποσότητες που είχαν από προηγούμενες δημοπρασίες, να καλύψουν το πελατολόγιό τους, καθώς επίσης να έχουν περαιτέρω περιθώρια για ανάπτυξη.
Υπάρχουν μεγάλοι παίκτες που δεν έχουν πάρει τις ποσότητες, οι οποίες τους αναλογούν από προηγούμενες δημοπρασίες.
Είναι πολλοί οι συμμετέχοντες στο παιχνίδι, ενώ οι νέοι παίκτες, όπως οι ΕΠΑ ή "αεριάδες" όπως τους αποκαλούν στην ενεργειακή πιάτσα, χρειάζονται ποσότητες.
Τέλος, είναι άγνωστο τι θα γίνει με τους traders. Το καθεστώς των περιορισμών έχει γίνει πιο χαλαρό, ενώ υπάρχουν πάντα "παραθυράκια" που επιτρέπουν τη συμμετοχή ακόμα και traders που δεν διαθέτουν κανένα πελάτη στην εγχώρια αγορά.
Τα τελευταία 24ωρα οι υπολογισμοί δίνουν και παίρνουν στα επιτελεία των ιδιωτών, προκειμένου να καθορίσουν τη τελική τους στρατηγική. Οσο και αν οι πάντες γνωρίζουν ότι η αγορά δεν βγαίνει με τιμές στα 45 ευρώ, εντούτοις όλες οι εταιρείες θέλουν να εξασφαλίσουν ποσότητες ρεύματος, αφού το συνολικό περιβάλλον δημιουργεί ανασφάλεια.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι εφόσον οι τιμές στα NOME κινηθούν και πάλι ψηλά, περιορίζονται τα περιθώρια των προμηθευτών να δώσουν αισθητά χαμηλότερα τιμολόγια από εκείνα της ΔΕΗ.
Από τον Ιούλιο του 2016, οπότε και η ΔΕΗ καθιέρωσε την έκπτωση 15% στους καλοπληρωτές πελάτες της, το σύνολο της αγοράς αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ανάλογες εκπτώσεις χωρίς σε αρκετές περιπτώσεις εταιρειών, αυτό να αποτελεί δική τους, οικονομικά συμβατή επιλογή. Μπορεί οι ιδιώτες παίκτες να έχουν μικρότερες λειτουργικές δαπάνες από τη ΔΕΗ, αντιμετωπίζουν ωστόσο υψηλά κόστη ανάπτυξης δικτύου πωλήσεων και άλλες επενδυτικές δαπάνες, που δικαιολογούν τα υψηλότερα κόστη σε σχέση με το δεσπόζοντα παίκτη.
Πολλά πάντως θα κριθούν και πάλι από τους traders. Οι περιορισμοί, όσον αφορά την εξαγωγή ρεύματος προερχόμενου από τις δημοπρασίες NOME, έχουν πλέον γίνει πιο ισχνοί. Στην αυριανή δημοπρασία, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, δεν θα μπορέσουν να λάβουν μέρος δύο παίκτες που είναι αποκλειστικά traders και δεν εκπροσωπούν κανένα καταναλωτή. Στην ουσία όμως η εξαγωγική δραστηριότητα των προμηθευτών, είτε άμεσα είτε έμμεσα, είναι ανεμπόδιστη.
Αναφορικά με την κατανομή των ποσοτήτων στις τέσσερις δημοπρασίες της χρονιάς, θυμίζουμε ότι φέτος πρόκειται συνολικά να διατεθούν 1.711 MWh/h, τα οποία προκύπτουν από το άθροισμα :
Των 1.126 MWh/h που επρόκειτο να διατεθούν στους εναλλακτικούς προμηθευτές ούτως ή άλλως με βάση τη νομοθεσία για το 2018 (19%).
Των 594 MWh/h που αποτελούν το "πέναλτι" από το γεγονός ότι η ΔΕΗ δεν κατέβηκε στο τέλος του 2017 στο 75,24% της αγοράς και διατήρησε μερίδιο στο 85,34%. Η διαφορά των 10,1 ποσοστιαίων μονάδων οδήγησε στην διάθεση πρόσθετων ποσοτήτων 594 MWh/h.
Οσο για την κατανομή των 1.711 MWh/h μέσα στο 2018, προβλέπεται να δημοπρατηθούν από 400 MWh/h σε κάθε μία από τις τρείς πρώτες δημοπρασίες, δηλαδή στις 7 Φεβρουαρίου, στις 18 Απριλίου και στις 18 Ιουνίου, ενώ τα υπόλοιπα 511 MWh/h θα διανεμηθούν στην τέταρτη δημοπρασία της 17ης Οκτωβρίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου