Αίτημα των φορέων της Δυτικής Μακεδονίας για επέκταση της έκπτωσης και στους εμπορικούς καταναλωτές της περιοχής
Ένα από τα μέτρα που υιοθέτησε η κυβέρνηση προκειμένου να αμβλύνει τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αρχίζει να ισχύει από σήμερα 25 Ιουλίου 2018.
Συγκεκριμένα μετά και την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης για την υιοθέτηση του λεγόμενου «περιβαλλοντικού οικιακού τιμολογίου» που καθιερώθηκε με τροπολογία, η οποία ψηφίστηκε από τη Βουλή τον περασμένο Ιανουάριο, από τις 25 Ιουλίου ενσωματώνονται στους λογαριασμούς ρεύματος των οικιακών καταναλωτών της Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης εκπτώσεις από 22 - 25% με βάση την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.
Το ζήτημα αποτέλεσε αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με συμμετοχή εκπροσώπων των φορέων της Δυτικής Μακεδονίας και αίτημα την επέκταση της έκπτωσης και στους εμπορικούς καταναλωτές της Δυτικής Μακεδονίας.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τους προηγούμενους μήνες είχαν διατυπωθεί αιτήματα επέκτασης του μέτρου και σε άλλους δήμους της Αρκαδίας πέραν της Μεγαλόπολης.
Σύμφωνα με δηλώσει του βουλευτή Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Μίμη Δημητριάδη, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και ο οποίος συμμετείχε στην ευρεία σύσκεψη στο ΥΠΕΝ μαζί με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρο Καρυπίδη, «καταβάλλεται προσπάθεια για τη διάθεση του ειδικού τιμολογίου και στους επαγγελματίες».
Πάντως, ο ίδιος διευκρίνισε ότι κάτι τέτοιο είναι πολύπλοκο τόσο νομικά όσο και πολιτικά, καθώς αφορά ζητήματα ανταγωνισμού.
Προσπάθεια επέκτασης ωρών λειτουργίας σε Αμύνταιο – Καρδιά
Στην ίδια σύσκεψη συζητήθηκε και το θέμα της επέκτασης των ωρών λειτουργίας των ΑΗΣ Αμυνταίου και Καρδιάς, μονάδες που όταν πάψουν να λειτουργούν θα αφήσουν την περιοχή χωρίς τηλεθέρμανση.
Ο κ. Δημητριάδης μιλώντας στην ΕΡΤ Κοζάνης, υπογράμμισε ότι καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια για την επέκταση των ωρών λειτουργίας των δυο σταθμών στις 32.000 ώρες, ωστόσο και αυτό όπως είπε ο ίδιος «είναι δύσκολο καθώς υπάρχουν αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν αλλάζουν εύκολα».
Τέλος, σχολιάζοντας την προσφυγή στην δικαιοσύνη από τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και της Αυτοδιοίκησης για ακύρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας πώλησης της Μελίτης και της Μεγαλόπολης, ο κ. Δημητριάδης δήλωσε πως αναμένει με ενδιαφέρον την έκβαση της νομικής αυτής διαδικασίας «καθώς κινείται ενάντια σε μια τελεσίδικη απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου με την οποία απαιτήθηκε μια αναγκαστική προσαρμογή».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου