Δραστική μείωση του προσωπικού που θα είναι περίπου το μισό σε σχέση με σήμερα το 2022 προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ, όπως παρουσιαζεται σήμερα στην εφημερίδα Κεφάλαιο.
Η μείωση του προσωπικού προβλέπεται να προέλθει:
από τους εργαζόμενους που θα στελεχώσουν τις εταιρείες των πωλούμενων λιγνιτικών
από τους εργαζόμενους των μονάδων που θα κλείσουν (Καρδιά, Αμύνταιο)
τη μη ανανέωση των συμβάσεων συμβασιούχων
τους εργαζόμενους που βγαίνουν κανονικά στη σύνταξη
2 προγράμματα εθελουσίας για περίπου 3000 εργαζόμενους
Θα γίνουν προσλήψεις σε αναλογία 3 προς 1 δηλαδή θα έρθει νέο προσωπικό περίπου 1000 άτομα
Επίσης ο σύμβουλος προβλέπει αλλαγές στα τιμολόγια ώστε να ενισχυθεί η κερδοφορία από την προμήθεια κατά 100 εκ. ευρώ (παρά τη μείωση του μεριδίου) χωρίς να αναφέρονται συγκεκριμένα ποσοστά. Υπάρχει ωστόσο ρητή αναφορά σε ανάγκη για αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής, η οποία θα ενισχύσει την κερδοφορία, προφανώς μετά τις εκλογές με δεδομένο ότι υπάρχει πάγος από πλευράς κυβέρνησης. Σε πρώτη φάση δηλαδή η άμεση παρέμβαση που θα γίνει θα αφορά κατά τα φαινόμενα στην κατάργηση ή τον περιορισμό της έκπτωσης συνέπειας 15%.
Επίσης το πλάνο προβλέπει την είσπραξη 1 δις ευρώ από τους “δεν πληρώνω” δηλαδή από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών προς την επιχείρηση.
Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή στη ΔΕΗ μαζί με τους συμβασιούχους απασχολούνται περίπου 12 χιλιάδες εργαζόμενοι, δηλαδή το επιχειρησιακό πλάνο προβλέπει το 2022 να παραμείνει περίπου το 50% του προσωπικού, με δεδομένο ότι η εταιρεία καλείται να χάσει μερίδιο 50% της αγοράς.
Υπενθυμίζεται ότι όπως έχει ήδη ανακοινώσει η ΔΕΗ το Project Compass όπως τιτλοφορείται το επιχειρησιακό πλάνο που εκπόνησε ο σύμβουλος McKinsey προβλέπει ότι η λειτουργική κερδοφορία θα πρέπει να αυξηθεί κατά περίπου 500 εκ. ευρώ για να φτάσει στα επίπεδα του 1 - 1,1 δις που περιγράφει ο σύμβουλος. Ταυτόχρονα ο δανεισμός από τα 3,9 δις τονίζεται ότι πρέπει να πέσει στα 2 δις, ώστε να διαμορφωθεί μια βιώσιμη σχέση EBITDA/ χρέους.
Για τις ΑΠΕ το πλάνο περιλαμβάνει 2 προβλέψεις τη μεσοπρόθεσμη για εγκατάσταση 600 MW μέχρι το 2022 και τη μακροπρόθεσμη για πάνω από 2GW μέχρι το 2030, για τους λιγνίτες οριστικοποιείται η απόσυρση των μονάδων Καρδιάς και Αμύνταιου, (ίσως η δεύτερη να μείνει σε εφεδρεία) ενώ στη λιανική εκτός από το σαφάρι για τα ανεξόφλητα ο σύμβουλος προτείνει αλλαγή πολιτικής μάρκετιγνκ, είσοδο σε νέα προϊόντα και νέα στρατηγική με διάθεση πακέτων ρεύματος, αερίου και υπηρεσίες εξοικονόμησης. Τέλος προβλέπονται επενδύσεις στα δίκτυα, διεθνής επέκταση, επίτευξη οικονομιών κλίμακας κλπ.energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου