Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2018

Τροπολογία για συμψηφισμούς ζημιών

Μανταλένα Πίου

Δώρα για τις τράπεζες αλλά πιθανώς και για τη ΔΕΗ φαίνεται ότι φέρνει τροπολογία, που κατέθεσε εκπρόθεσμα το υπουργείο Οικονομίας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, η οποία δίνει το περιθώριο με μία σχετικά περιορισμένη αύξηση κεφαλαίου, οι εταιρίες που εμπίμτουν στο πεδίο της τροπολογίας  να μπορέσουν να συμψηφίσουν ζημιές, χρησιμοποιώντας για τον σκοπό αυτό τη διαφορά υπέρ το άρτιο.   


Η τροπολογία έρχεται να τροποποιήσει ένα σχετικά πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο , τον 4548/2018 του  Ιουνίου 2018, διευρύνοντας τους τρόπους χρήσης της διαφοράς υπέρ το άρτιο, δηλαδή της διαφοράς μεταξύ της ονομαστικής αξίας μία μετοχής και της αξίας έκδοσης, η οποία βάσει του νόμου του 1920 περί Ανωνύμων Εταιριών είναι πάντα υψηλότερη της ονομαστικής αξίας.

Ο νόμος 4548/2018 που δημοσιεύτηκε την 13η Ιουνίου 2018 στη  Εφημερίδα της Κυβέρνησης προέβλεπε πως «η διαφορά που προκύπτει από την έκδοση μετοχών σε τιμή ανώτερη του αρτίου δεν μπορεί να διατεθεί για πληρωμή μερισμάτων ή ποσοστών, μπορεί όμως να κεφαλαιοποιηθεί». Με την τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή η διάταξη αλλάζει ως εξής : «H διαφορά που προκύπτει από την έκδοση μετοχών σε τιμή ανώτερη του αρτίου δεν μπορεί να διατεθεί για πληρωμή μερισμάτων ή ποσοστών, μπορεί όμως να α)  κεφαλαιοποιηθεί ή β) να συμψηφισθεί προς απόσβεση ζημιών της εταιρείας, έκτος εάν υπάρχουν αποθεματικά ή άλλα κονδύλια τα οποία κατά το νόμο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το συμψηφισμό των ζημιών αυτών».

Η νέα διάταξη διευκολύνει τους μετόχους εταιριών που δεν διαθέτουν τη δυνατότητα να καλύψουν με πραγματικό χρήμα τις ζημιές τους των επιχειρήσεων τους. Και τούτο διότι τους δίνει τη δυνατότητα  να αποκτήσουν πρόσθετο όφελος από μια αύξηση κεφαλαίου, χρησιμοποιώντας λογιστικά τη διαφορά μεταξύ του αρτίου και της τιμής έκδοσης ώστε να απορροφήσουν ζημιές. Η δυνατότητα του συμψηφισμού υπάρχει μόνον αν η εταιρία δεν διαθέτει αποθεματικά ή άλλα κονδύλια, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την απόσβεση των ζημιών.

Η νέα αυτή δυνατότητα θα μπορούσε να διευκολύνει για παράδειγμα τη ΔΕΗ, η οποία με μία μικρή αύξηση κεφαλαίου θα μπορούσε να παράγει λογιστική διαφορά ικανή να καλύψει ένα σημαντικό μέρος από τις ζημίες της λόγω ανεξόφλητων οφειλών και ειδικά εκείνων που θεωρεί ως τελικούς πελάτες, δηλαδή καταναλωτές  που οφείλουν μεν στη ΔΕΗ αλλά έχουν αποκοπεί από το δίκτυό της, είτε γιατί έπαψαν να ασκούν δραστηριότητα, είτε ήταν εταιρίες που έκλεισαν ή σπίτια πο εγκαταλείφθηκαν κλπ. Υπολογίζεται ότι μόνον αυτή η κατηγορία πελατών χρωστά στη ΔΕΗ περί τα 780 εκατ. ευρώ.

Σημαντικό όφελος από την τροπολογία θα μπορούσαν να έχουν και οι τράπεζες, συμψηφίζοντας ζημιές από κόκκινα δάνεια και διαγραφές με τη διαφορά υπέρ το άρτιο , σε περίπτωση που τελικά γίνει μία αύξηση κεφαλαίουbusinessenergy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα