Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

Μητσοτάκης με τέσσερις μεγάλες ειδήσεις στην Βουλή: Ποιοι δικαιούνται μείωση ενοικίου 80%/Βουλή: Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός 2021 με 158 «ΝΑΙ»


Η «Επιχείρηση Ελευθερία», τα Rafale, το «δώρο» στις πληττόμενες επιχειρήσεις και η επένδυση-έκπληξη. 

Όλα τα σημεία – κλειδιά από όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Βουλή πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού. Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «πατριωτισμό με ξένα κόλλυβα».

Τέσσερις σημαντικές ειδήσεις «έβγαλε» η ομιλία που εκφώνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της κορυφαίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας στην Βουλή, της κύρωσης του προϋπολογισμού του 2021.

Τα… SOS που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Πρώτον: Όπως είχε προαναγγείλει το newsit.gr σχετικά μ’ ένα μέτρο-έκπληξη που θ’ αφορούσε τους πληττόμενους, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε από την Βουλή ότι οι πληττόμενες επιχειρήσεις θα έχουν έκπτωση ενοικίου για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο κατά 80%. Δηλαδή, θα καταβάλλουν μόνο το 20%, ενώ οι ιδιοκτήτες θ’ αποζημιωθούν με το 60%. Επίσης, τόνισε ότι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 θα καταβληθεί τον Ιανουάριο, με ελάχιστο ποσό τα 1.000 ευρώ, και θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες με πτώση τζίρου κατά 20%.

Δεύτερον, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι εντός των επομένων ημερών θα υπογραφεί στην Αθήνα η συμφωνία με τη Γαλλία για την προμήθεια 18 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale εντός του 2021.


Τρίτον, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι αύριο θ’ ανακοινωθεί μία ακόμη μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα, η οποία αφορά την ηλεκτροκίνηση. Πρόκειται για την πρωτοβουλία «Electric Cars e.GO Made in Greece» για την κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα, με την επιστολή πρόθεσης συνεργασίας μεταξύ της Enterprise Greece και της εταιρείας Next.e.GΟ να παρουσιάζεται σε τηλεδιάσκεψη στην οποία θα συμμετάσχει και ο κ. Μητσοτάκης.


Και τέταρτον, ότι η «σύνθετη άσκηση» – όπως ο ίδιος χαρακτήρισε την επιχείρηση για τον εμβολιασμό του πληθυσμού κατά του κορονοϊού – θα ονομάζεται συμβολικά «Ελευθερία». Υπογράμμισε δε πως η κυβέρνηση εργάζεται πυρετωδώς για να είναι όλα έτοιμα, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα δώσει έγκριση στα εμβόλια μία εβδομάδα νωρίτερα από το αναμενόμενο – δηλαδή, τα Χριστούγεννα αντί της Πρωτοχρονιάς.


Τι είπε ο Μητσοτάκης για το εμβόλιο

Ειδικά για το εμβόλιο, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως θα υπάρξει εκτεταμένη επικοινωνιακή εκστρατεία κατά την οποία θ’ αξιοποιηθούν άπαντες, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους φαρμακοποιούς και το ρόλο που θα παίξουν και ως προς το κλείσιμο των ραντεβού για τον εμβολιασμό. Προειδοποίησε, όμως, ότι η απειλή του ιού θα καραδοκεί έως ότου εμβολιαστεί τουλάχιστον το 60% του πληθυσμού και γι’ αυτό ζήτησε προσήλωση στα μέτρα και την τήρησή τους: «Θα φοράμε μάσκα και κάνοντας το εμβόλιο και μετά το εμβόλιο. Όσο προχωράει ο εμβολιασμός τόσο θα προχωράει η μάχη για να κερδίσουμε πίσω τη ζωή μας. Την ελευθερία μας», υπογράμμισε.


Μητσοτάκης

Στα του προϋπολογισμού

Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι προσαρμοσμένος στις ιδιαίτερες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία και συντάχθηκε με αβέβαια στοιχεία, αφού αβέβαιη είναι ακόμη η διάρκεια της κρίσης. «Είναι, όμως, ένας προϋπολογισμός σαφής και ειλικρινής», ξεκαθάρισε, επισημαίνοντας ότι προβλέπονται κονδύλια ύψους 7,5 δις ευρώ για τη στήριξη εργαζομένων κι επιχειρήσεων από την πανδημία και τα οποία αθροίζονται στα περίπου 24 δις που κοστολογούνται τα αντίστοιχα μέτρα του 2020.

Ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε, εξάλλου, μετωπικά στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως το περίφημο «μαξιλάρι» έχει ως μοναδική του χρησιμότητα να αποκοιμίζει την κοινή γνώμη. Απέρριψε δε τις αιτιάσεις ότι η ύφεση είχε εμφανιστεί πριν από την πανδημία κι επέμεινε πως βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν και παραμένει η διάσωση θέσεων εργασίας.

Για το click away και το… σαράκι των εκκρεμών συντάξεων

Αναφέρθηκε και στο click away, δηλώνοντας ότι από την εικόνα που έχει θεωρεί πως λειτουργεί καλά και υπερασπίστηκε αυτή την επιλογή της κυβέρνησης ως «ανάσα», ως προσπάθεια να στηριχθεί το λιανεμπόριο, σημειώνοντας, μάλιστα, ότι όσες επιχειρήσεις δεν επενδύσουν στο ηλεκτρονικό εμπόριο ανεξαρτήτως της πανδημίας, τότε θα βρεθούν – όπως είπε – σε πολύ δύσκολη θέση.

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στο «σαράκι» – όπως το χαρακτήρισε – των εκκρεμών συντάξεων, τονίζοντας ότι αποτελεί πρώτη πολιτική προτεραιότητα για την κυβέρνηση το προσεχές διάστημα. Επίσης, χαρακτήρισε την επιτυχία της τηλεκπαίδευσης ως τεράστιο επίτευγμα της χώρας.

Φάκελος Τουρκία

Εκτενή αναφορά έκανε, εξάλλου, και στα εθνικά θέματα, με αφορμή την κριτική που δέχθηκε για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής. Υποστήριξε συγκεκριμένα πως είναι ανακριβής ο ισχυρισμός ότι δεν υπήρξαν κυρώσεις κατά της Τουρκίας και τόνισε ότι η πίεση προς την Τουρκία αυξάνει διαρκώς, επικαλούμενος και τις αποφάσεις των ΗΠΑ κατά της Άγκυρας για τους S-400. «Η δική μας θέση δεν έχει αλλάξει.

Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις. Έχω πει ίσα με δέκα φορές ότι οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός. Το ζήτημα είναι ν’ αποκατασταθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας και να πέσουν οι τόνοι, η απειλή των κυρώσεων μπορεί να οδηγήσει την Τουρκία σε αλλαγή συμπεριφοράς», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, καλώντας εκ νέου την Άγκυρα ν’ αποδείξει έμπρακτα εάν εννοεί τα περί αποκλιμάκωσης, ώστε να ξεκινήσουν και πάλι οι διερευνητικές επαφές για το ένα και μόνο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ – πάντοτε με την προοπτική της προσφυγής στη Χάγη, εάν διαπιστωθεί αγεφύρωτο χάσμα.

Τέλος, ζητώντας εξηγήσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την απόφασή του να μην υπερψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες, είπε, απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα: «Από τη μία πατριωτικός τσαμπουκάς κι από την άλλη αδράνεια ως προς τη στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων; Υποκριτικά δηλώνετε παρών και όμως είστε απών από το εθνικό μέτωπο; Πατριωτισμός με ξένα κόλλυβα λέγεται αυτό!».

Δείτε όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ου Αιμίλιου Περδικάρη newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα