Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

«Οκτώ λεπτά αρκούν για να γίνει διασπορά του ιού σε ένα διαμέρισμα»


Προειδοποιήσεις εν όψει των εορτών για αποφυγή συγχρωτισμού αλλά και νέες συστάσεις για καθορισμό της λεγόμενης «φούσκας» απηύθυνε σήμερα η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία.

Η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε χαρακτηριστικά πως υπάρχει κίνδυνος διασποράς σε ένα σπίτι 150 τ.μ. με 20 καλεσμένους που θα μείνουν εκεί για 4 ώρες, ακόμα κι αν όλοι φοράνε συνεχώς μάσκα. Όμως, όπως είπε, αν αρχίσουν τα τραγούδια και δεν φοράνε μάσκες αρκούν οκτώ λεπτά για να γίνει διασπορά του ιού.

Ο συγχρωτισμός και οι συναθροίσεις αποτελούν ευκαιρία υπερμετάδοσης ακόμα και σε ένα μόλις βράδυ, είπε.

Να συναντήσουμε τα ίδια άτομα και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά συνέστησε και ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης. Όσο για τον λόγο που η σύσταση είναι μέχρι 9 άτομα στο γιορτινό τραπέζι, διευκρίνισε ότι απλώς αποτελεί τον μέσο όρο για δύο οικογένειες.

Κατά τ' άλλα η κ. Παπαευαγγέλου παρουσίασε μια εικόνα για την πανδημία, δίχως την παραμικρή νύξη στον μειωμένο αριθμό τεστ.

Είπε ότι υπάρχει η αίσθηση πως έχουμε μειωμένο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. «Έχουμε πλέον εμφανή μείωση και των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία και ίσως βλέπουμε και κάποια πρώτα σημεία σταθεροποίησης των νέων διασωληνωμένων ασθενών και καθημερινών θανάτων», είπε.

Ακολούθως μίλησε για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, λέγοντας μεταξύ άλλων πως στο μέλλον θα εμβολιάζονται και τα παιδιά και ότι θα ακολουθήσουν σχετικές μελέτες.

Τόνισε πως ο εμβολιασμός θα είναι προαιρετικός, «αλλά θα ήθελα να προτρέψω όλους να το κάνουν».

Πώς θα κάνουμε γιορτές με σχετική ασφάλεια

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, επισήμανε ότι μπορεί να υπάρχει μια μικρή βελτίωση όσον αφορά την κατάσταση στο σύστημα υγείας, ωστόσο η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη. Ανέφερε ότι συγκριτικά με την περασμένη εβδομάδα, τα επίπεδα των διαγνώσεων στην Αττική παραμένουν στα ίδια επίπεδα, ενώ υπάρχει μείωση της τάξης του 20% στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, παραμένει συγκριτικά η επιβάρυνση υψηλότερη στη Βόρεια Ελλάδα σε σχέση με τις περιοχές στα νότια της χώρας.


Επίσης έδωσε οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε υπό τις παρούσες συνθήκες να κάνουμε γιορτές σχετικά ασφαλείς.


Ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε ότι καθώς δεν είναι δυνατό να περάσουμε τις γιορτές χωρίς να συναντήσουμε κανένα φίλο ή συγγενή, έδωσε κάποιες οδηγίες, επισημαίνοντας ότι πρέπει να διατηρήσουμε τη λεγόμενη «φούσκα» μας, δηλαδή αυτή την οικογένεια με την οποία θα περάσουμε όλες τις γιορτές.


Οι κανόνες που θα πρέπει να τηρούμε είναι οι εξής:


Αν έχουμε συμπτώματα, δεν πρέπει να συναντηθούμε με άλλους ανθρώπους

Να φοράμε μάσκα όπου είναι δυνατόν, ειδικά αν πρέπει να επισκεφθούμε ηλικιωμένους ή καρκινοπαθείς ή άτομα που ανήκουν σε κάποια άλλη ευπαθή ομάδα

Ο αριθμός των ανθρώπων που θα συναντήσουμε να είναι μικρός, γύρω στα 9 άτομα, εξηγώντας ότι αυτός ο αριθμός προκύπτει ως μέσος όρος των μελών δύο οικογενειών.

Οι χώροι να αερίζονται καλά και αν το επιτρέπουν οι συνθήκες οι συναντήσεις να γίνονται σε εξωτερικούς χώρους.

Να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής, όπως να πλένουμε καλά τα χέρια μας, να μη χρησιμοποιούμε τα ίδια σκεύη, πιάτα και ποτήρια με άλλα άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα