Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

Τηλεπικοινωνίες: Αγριεύει ο πόλεμος εναντίον του χαλκού - Το σχέδιο της ΔΕΗ


Την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και την υποστήριξη επενδύσεων που σχεδιάζουν ισχυροί όμιλοι όπως η ΔΕΗ και ο ΑΔΜΗΕ σε δίκτυα οπτικών ινών μέχρι το σπίτι, ώστε να απαλλαγεί η χώρα από το δίκτυο χαλκού που εμποδίζει την ανάπτυξη ευρυζωνικών υπηρεσιών με υψηλές ταχύτητες, προτείνουν στελέχη της αγοράς τηλεπικοινωνιών. Πρόκειται για εισηγήσεις που θα ενσωματώσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο επικαιροποιημένο σχέδιο για την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε πριν από λίγες ημέρες και ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) Κ. Μασσέλος που ζήτησε σχέδιο για την αντικατάσταση του χαλκού.

Τα δίκτυα σε «λευκές περιοχές»

Ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση γίνεται μέσω του διαγωνισμού ανάπτυξης ευρυζωνικών δικτύων σε «λευκές περιοχές», δηλαδή σε περιοχές που δεν ενδιαφέρουν εμπορικά τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Πρόκειται για το έργο Ultra Fast Broadband (UFBB) που προωθείται με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), με προϋπολογισμό κοντά στα 800 εκατ. ευρώ. Όμως ο διαγωνισμός, που είχε προκηρυχθεί επί ΣΥΡΙΖΑ, «πάγωσε» επειδή έχουν τεθεί από τους εννέα υποψηφίους ζητήματα που συνδέονται τόσο με την περίοδο παραχώρησης, που είχε αρχικά οριστεί σε 27 χρόνια, όσο και με άλλους όρους. Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης υποστηρίζουν πως ο ανταγωνιστικός διάλογος με τους υποψηφίους ολοκληρώνεται σύντομα ώστε ο διαγωνισμός να προχωρήσει.

Μια εναλλακτική λύση στο δίκτυο χαλκού μπορεί να προσφέρει η ΔΕΗ αν προχωρήσει το σχέδιο που ανακοίνωσε πριν από λίγες εβδομάδες ο επικεφαλής της εταιρείας Γ. Στάσσης. Ο κ. Στάσσης είχε μιλήσει, κατά τη διάρκεια παρουσίασης στους χρηματιστηριακούς αναλυτές, για επέκταση της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες με βάση το μοντέλο της ιταλικής ENEL. Η τελευταία αξιοποίησε το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας για να φτάσει οπτική ίνα μέχρι τα σπίτια και τα γραφεία. Στη συνέχεια μισθώνει αυτή την ίνα σε άλλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους ώστε να προσφέρουν υπηρεσίες πολύ γρήγορου Internet. Δηλαδή η ΔΕΗ θα παρέχει υπηρεσίες χονδρικής σε παρόχους.

Ο ΑΔΜΗΕ, μαζί με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, διεκδικούν το έργο UFBB μέσω του οποίου επίσης θα παρέχονται υπηρεσίες χονδρικής σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Αλλά και η διοίκηση του ΟΤΕ δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια. Τους τελευταίους μήνες επενδύει για την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) ώστε να προλάβει τον ανταγωνισμό.

Το «τελευταίο μίλι»

Ο περιορισμός της εξάρτησης από το δίκτυο χαλκού του ΟΤΕ, που ελέγχει το λεγόμενο «τελευταίο μίλι», δηλαδή τη σύνδεση από την καμπίνα του τηλεπικοινωνιακού παρόχου μέχρι την κατοικία ή την επιχείρηση, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στοιχήματα για τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό της χώρας. Το είπε, με εύσχημο τρόπο, ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ Κ. Μασσέλος στο πρόσφατο συνέδριο του Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ). Το παραδέχονται και στελέχη της αγοράς τηλεπικοινωνιών, αλλά και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που θεωρούν πως χωρίς αξιόπιστα δίκτυα σταθερής τηλεφωνίας δε μπορεί να αναπτυχθεί ούτε το 5G, τα δίκτυα πέμπτης γενιάς στην κινητή.

«Η καθυστέρηση στην ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών στη χώρα μας, έστω και αν κάποιοι διαφημίζουν ως «οπτική ίνα» τις συνδέσεις VDSL, όπου και πάλι χρησιμοποιείται το δίκτυο χαλκού, δοκιμάζει τις αντοχές των τηλεπικοινωνιακών μας υποδομών αυτές τις ημέρες της πανδημίας» λένε στην αγορά. Όπως είπε και ο κ. Μασσέλος, η πανδημία επαναφέρει στην ατζέντα μας «δύσκολα» θέματα όπως «η συνέχεια και η προβλεψιμότητα της απόδοσης του δικτύου, η ανθεκτικότητά του (resilience). Δεν μας αρκεί «απλά» να υπάρχει μια γραμμή ή σύνδεση, μας ενδιαφέρει η συμπεριφορά του bit-stream (σ.σ. της ροής δεδομένων) που μεταφέρει. Αυτό αποτελεί τόσο τεχνική, όσο και ρυθμιστική πρόκληση».

Πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο κ. Μασσέλος ευχήθηκε στο ίδιο συνέδριο να είναι το 2021 η χρονιά όπου θα δρομολογηθεί επιτέλους του ελληνικό πλάνο για το «Copper Switch Off», την κατάργηση του δικτύου χαλκού. Η αντικατάσταση των δικτύων χαλκού με οπτικές ίνες αποτελεί και στρατηγική επιλογή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την χώρα μας να είναι ένας από τους ουραγούς. Ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ θεωρεί πως το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να στηρίξει επενδυτικά σχέδια για να φτάσουν οι οπτικές ίνες μέχρι το σπίτι ή το γραφείο. Το Ταμείο Ανάκαμψης, εξήγησε, χρηματοδοτεί δράσεις στο χώρο των τηλεπικοινωνιών και των πράσινων τεχνολογιών.

«Η μετάβασή μας από το δίκτυο του χαλκού σε αυτό των οπτικών ινών στη Σταθερή εναρμονίζεται πλήρως και με τους δυο αυτούς στόχους: Τα δίκτυα οπτικών ινών είναι 40-60% πιο αποδοτικά ενεργειακά, 40-60% πιο οικονομικά στη συντήρησή τους, και έχουν ήδη σήμερα «αποδεδειγμένο στο πεδίο» στόχο για τις ταχύτητες του 1και των 10 gigabit» ανέφερε ο κ. Μασσέλος.

Eνα δίκτυο οπτικών ινών «μπορεί να είναι μέχρι και 70-80% πιο αξιόπιστο από ένα αντίστοιχο δίκτυο χαλκού. Συνδυασμένο με ένα σωστά σχεδιασμένο 5G δίκτυο, με προσεκτικά κατανεμημένα small-cells (σ.σ. μικρά κεραιοσυστήματα) στις πυκνοκατοικημένες περιοχές θα αλλάξει άρδην το τηλεπικοινωνιακό μας περιβάλλον και μέσω αυτού την οικονομία μας».


(του Άλκη Καλογήρου, imerisia.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα