Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022

ΔΕΔΔΗΕ: Μηδενισμός τελών χρήσης δικτύου για τέσσερις μήνες σε όσους έμειναν χωρίς ρεύμα από την «Ελπίδα» πάνω από 24 ώρες

Γιώργος Φιντικάκης


energypress.gr

(upd: 13:00) Ο ΔΕΔΔΗΕ αναγνωρίζοντας την ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών που επλήγησαν από την πρωτοφανή κακοκαιρία «Ελπίδα» στην Αττική,  ανακοινώνει ότι θα αφαιρεθεί από τους λογαριασμούς η Χρέωση Δικτύου Διανομής που αντιστοιχεί σε τέσσερις μήνες.

Η Χρέωση Δικτύου Διανομής θα αφαιρεθεί από όλους τους λογαριασμός των πελατών Χαμηλής Τάσης  όλων των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, που επλήγησαν από την κακοκαιρία «Ελπίδα» και δεν επανήλθε η ηλεκτροδότησή τους για περισσότερο από ένα 24ωρο.

Ταυτόχρονα, θα δοθεί προτεραιότητα σε όλα τα αιτήματα για αποζημιώσεις για ζημιές σε ηλεκτρικές συσκευές των πολιτών από τις πληγείσες από την κακοκαιρία «Ελπίδα» περιοχές. Για τη διευκόλυνσή τους και την αμεσότερη εξυπηρέτησή τους, η είσοδος στην  σχετική εφαρμογή βρίσκεται πλέον στην κεντρική σελίδα του site του ΔΕΔΔΗΕ στο παρακάτω Link: https://apps.deddie.gr/ccrWebapp/.

Νωρίτερα, το energypress έγραφε:

Ανακοινώνεται σήμερα η απόφαση για την αποζημίωση των πολλών χιλιάδων καταναλωτών που την περασμένη εβδομάδα έμειναν χωρίς ρεύμα, με τα δύο σενάρια να αφορούν μηδενισμό των τελών χρήσης δικτύου που πληρώνουμε στον λογαριασμό είτε για δύο μόνο μήνες είτε και για τους τέσσερις του εκκαθαριστικού. Το όφελος για τους καταναλωτές εξαρτάται αφενός από τους μήνες για τους οποίους θα μηδενιστεί η πληρωμή, αφετέρου από το ύψος της κατανάλωσης. Για μια πολύ μικρή κατανάλωση , για παράδειγμα, 1.000 KWh το τετράμηνο, η χρέωση χρήσης δικτύου είναι 22 ευρώ. Ενώ για μια κατανάλωση 3.000 kWh μιλάμε για 48 ευρώ. 

Η απόφαση επρόκειτο να ανακοινωθεί χθες, ωστόσο παραπέμφθηκε για σήμερα, καθώς μέχρι χθες το βράδυ, βρισκόταν σε εξέλιξη συζήτηση μεταξύ ΥΠΕΝ - ΔΕΔΔΗΕ κατά πόσο ο μηδενισμός της χρέωσης θα αφορά δύο μόνο μήνες ή και τους τέσσερις. Στην πρώτη περίπτωση, είναι προφανές ότι το όφελος από το μηδενισμό των χρεώσεων δεν θα είναι σημαντικό και δεν θα «φανεί» στους λογαριασμούς των καταναλωτών. Στην δεύτερη περίπτωση, ένα ερώτημα αφορά το κόστος που θα επωμιστεί ο ΔΕΔΔΗΕ, αφού σημαίνει αυτόματα πολλαπλασιασμό της σχετικής δαπάνης, εφόσον μάλιστα ο μηδενισμός αφορά εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές.

Το θέμα συνδέεται με το γεγονός ότι ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει δυνατότητα εντοπισμού ποιά ακριβώς νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα στην Χαμηλή Τάση. Σημειωτέον ότι από τα στοιχεία που έδωσε ο ίδιος ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στη Βουλή, προκύπτει ότι η διακοπή ηλεκτροδότησης στην Αττική κατά την κακοκαιρία αφορούσε 200.000 πολίτες σε 40 Δήμους, ενώ 24 ώρες μετά είχε αποκατασταθεί το 97,5% των περιπτώσεων.

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω «τρέχει» και η υπόθεση καταβολής αποζημιώσεων για ζημιές σε οικιακές συσκευές λόγω των διακοπών ηλεκτροδότησης, όπως προβλέπουν οι σχετικοί κανονισμοί. Η αποζημίωση φτάνει μέχρι τα 600 ευρώ και η σχετική διαδικασία περιγράφεται στην ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ, στο σημείο της επιλογής δήλωσης του αιτήματος αποζημίωσης.

Τις επόμενες ημέρες, πρόκειται να ανακοινωθεί και η επιδότηση για τον Φεβρουάριο, που στα νοικοκυριά θα είναι κατά τι χαμηλότερη εκείνης του Ιανουαρίου  - η μέση τιμή χονδρικής υποχώρησε τον προηγούμενο μήνα στα 227,30 ευρώ / MWh έναντι των 235,38 ευρώ του Δεκεμβρίου - με το κρατος να επιδοτεί το 80% της ζημιάς για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες και το 60% για τις επόμενες 300.

Οσο για τις επιχειρήσεις, ο κ.Σκρέκας έχει προαναγγείλει την αύξηση της επιδότησης σε συγκεκριμένους ενεργοβόρους κλάδους από το 50% σήμερα, στο 75%, εφόσον φυσικά ανάψει το πράσινο φως η DGComp. Στόχος της κυβέρνησης να στηρίξει το επιχειρείν, ώστε να καμφθούν οι πιέσεις για συνεχείς ανατιμήσεις στα τελικά προϊόντα, γεγονός που έμμεσα βοηθάει τα νοικοκυριά. 

Τρεις θα είναι οι πηγές εσόδων για τις επιδοτήσεις του Φεβρουαρίου, όπως και για όλο το 2022. Τα έσοδα πλειστηριασμών, περίπου 20 εκατομμυρίων αδιάθετων δικαιωμάτων ρύπων, που είχαν προυπολογιστεί με μέση τιμή 75 ευρώ ο τόνος στα 1,4 δισ. ευρώ. Ακριβώς επειδή οι τιμές τον Ιανουάριο δεν έπεσαν ποτέ κάτω από τα 85 ευρώ (στα 89 ευρώ/ τόνος χθες), εφόσον διατηρηθεί και τους επόμενους μήνες αυτή η ανοδική, τα φετινά έσοδα από τους πλειστηριασμούς μπορεί να κλείσουν και κοντά στα 2 δισ ευρώ. Οι άλλες δύο πηγές εσόδων αφορούν τον ΕΛΑΠΕ και το Πράσινο Ταμείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα