Θοδωρής Παναγούλης
Η ανακούφιση οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι δίνεται στον κλάδο ανάσα στο θέμα της ρευστότητας που είναι το νούμερο ένα πρόβλημα για όλο τον κλάδο, κυρίως όμως για τις εταιρείες που δεν έχουν καθόλου ή δεν έχουν επαρκή παραγωγή και συνεπώς καθετοποίηση.
Σύμφωνα με στελέχη του χώρου που μίλησαν στο energypress, με την εφαρμογή των μέτρων από την 1η Ιουλίου, σχετικά με την αμοιβή των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων με βάση το κόστος παραγωγής τους, και τη διαμόρφωση με τον ένα ή άλλο τρόπο, μιας σημαντικά χαμηλότερης τιμής με την οποία θα αγοράζουν οι προμηθευτές ρεύμα από τη χονδρική, οι ανάγκες ρευστότητας για την αγορά ενέργειας σε ημερήσια βάση θα μειωθούν κατά πολύ.
Αυτό είναι από μόνο του μια ευχάριστη εξέλιξη, ειδικά αν υπολογίσει κανείς ότι τα κονδύλια που έχουν ήδη «κλεισμένα» στην αγορά οι προμηθευτές ως κεφάλαιο κίνησης είναι πολύ μεγάλα, με ικανό μέρος αυτών να προέρχονται από τραπεζικό δανεισμό, ή από «ενέσεις» των μετόχων προς τα ταμεία των εταιρειών τους.
Ταυτόχρονα εκτιμάται ότι θα αλλάξει επί τα βελτίω συνολικά το κλίμα στην ηλεκτρική αγορά, καθώς οι καταναλωτές θα έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Αυτό σημαίνει ότι, αφενός μεν τα αιτήματα για διακανονισμούς θα ελαττωθούν, αφετέρου, δε, θα διασκεδαστεί ο κίνδυνος για ραγδαία αύξηση των απλήρωτων λογαριασμών οι οποίοι, όπως λένε τα στελέχη του κλάδου, στην πραγματικότητα δεν είχαν πάρει ακόμα διαστάσεις, όπως άλλωστε και τα αιτήματα των παρόχων για αποκοπές συνδέσεων εξ΄αυτού του λόγου.
Υπενθυμίζεται ότι η ασφυξία που έχει δημιουργηθεί στα ταμεία των εταιρειών ως αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης των τελευταίων 10 μηνών έχει οδηγήσει σε ένα ντόμινο υποχρεώσεων και οφειλών στην ηλεκτρική αγορά, καθώς πολλοί προμηθευτές έχουν διακανονίσει, με τη σειρά τους, και συνεπώς πληρώνουν σε δόσεις τις υποχρεώσεις τους προς τους διαχειριστές, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί και σε αυτό το επίπεδο φόβοι για μελλοντικές επισφάλειες.
Επιπλέον, η ταμειακή στενότητα που για μερικές εταιρείες είναι πολύ μεγαλύτερη, έχει οδηγήσει σε κινητικότητα σε ότι αφορά πιθανές επιχειρηματικές συμφωνίες, με γνωστοποιημένη για παράδειγμα επισήμως την αναζήτηση αγοραστών ή στρατηγικών εταίρων εκ μέρους της Volterra.
Ερωτηματικά διατυπώνονται παρόλα αυτά από τις εταιρείες προμήθειας για την εξαγγελία της κυβέρνησης σχετικά με τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Η αρχική τοποθέτηση από το στόμα του πρωθυπουργού έκανε λόγο για «ακύρωση στην πράξη» των επιπτώσεων της ρήτρας στον καταναλωτή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η επιβάρυνση λόγω ρήτρας σχεδόν θα ισοσκελίζεται από τις παρεμβάσεις στη χονδρεμπορική σε συνδυασμό με τη συνέχιση των επιδοτήσεων στη λιανική.
Την επόμενη ημέρα ωστόσο, κατά την παρουσίαση που έκαναν οι υπουργοί, ο κ. Σκρέκας μίλησε για «αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής με θεσμικό τρόπο» ενώ διοχετεύτηκαν και πληροφορίες για σχετική Υπουργική Απόφαση τροποποίησης του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας που θα υπογραφεί μετά από εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
Το ενδεχόμενο αυτό θεωρείται προβληματικό και δύσκολο να εφαρμοστεί, τόσο επειδή δεν μπορούν να καταργηθούν τα κυμαινόμενα τιμολόγια που είναι μια πάγια πολιτική εκ μέρους των εταιρειών προμήθειας σε όλη την Ευρώπη, όσο και διότι στην πράξη θα επέφερε χάος, αφού κάθε εταιρεία έχει διαφορετικά τιμολόγια βάσης επί των οποίων προστίθεται το αποτέλεσμα της ρήτρας, αφαιρείται η επιδότηση κ.λπ.
Άλλωστε, όπως υποστηρίζουν τα στελέχη του κλάδου, δεν μπορεί να καταργηθεί με μια υπουργική απόφαση ο… ανταγωνισμός στη λιανική.
Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι η ρητορική της κυβέρνησης για τη ρήτρα αναπροσαρμογής έχει ήδη δημιουργήσει μια κάποια σύγχυση. Όπως αναφέρει στο energypress ο επικεφαλής μιας εκ των εταιρειών προμήθειας, υπήρξε ήδη περίπτωση μεγάλου εμπορικού καταναλωτή ο οποίος την Παρασκευή, μετά τις δηλώσεις των υπουργών, έστειλε επιστολή στον πάροχο, ενημερώνοντας ότι «μετά την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, δεν θα εξοφλώ στο εξής τέτοια χρέωση εάν υπάρχει στο λογαριασμό μου».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου