Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Αφαίρεση του συνολικού κόστους εκπτώσεων και σταθερών τιμολογίων από τον υπολογισμό της έκτακτης εισφοράς ζητούν οι ηλεκτροπαραγωγοί - Σήμερα η ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας

Γιώργος Φιντικάκης

https://energypress.gr/

Εξαίρεση από τον υπολογισμό της έκτακτης εισφοράς του συνολικού κόστους εκπτώσεων και σταθερών τιμολογίων, και όχι ενός ποσοστού αυτών των συμβάσεων, όπως προβλέπει η τροπολογία για τη φορολόγηση με 90% των υπερεσόδων, ζητούν οι ηλεκτροπαραγωγοί. Η επίμαχη τροπολογία που κατατέθηκε στον Κλιματικό Νόμο ψηφίζεται απόψε το βράδυ και δεν αποκλείεται η τελική της μορφή να έχει αλλαγές σε σχέση με το κείμενο που κατατέθηκε στην Βουλή.

Η μεθοδολογία που περιλαμβάνει η διάταξη προβλέπει ότι από τα υπερκέρδη θα αφαιρεθεί μόνο ένα ποσοστό των συμβάσεων προμήθειας ρεύματος με σταθερά τιμολόγια, οι εκπτώσεις και οι επιστροφές διμερών συμβάσεων αγοραπωλησίας. Δηλαδή, δεν θα αφαιρεθεί ολόκληρη η «έμμεση έκπτωση» που συνεπάγονται τα σταθερά τιμολόγια προς τους καταναλωτές παρά ένα μέρος της, γεγονός που χαρακτηρίζεται ως προβληματικό από την αγορά.

Αν δεν μείνει εκτός φορολογητέας ύλης το σύνολο των σταθερών τιμολογίων, τότε δεν έχει νόημα για τις εταιρείες, όπως λένε στελέχη τους, να συνεχίσουν να κάνουν προσφορές γι’ αυτή τη κατηγορία προϊόντων. Αν τα σταθερά δεν εξαιρεθούν συνολικά από τη φορολόγηση, τότε όλα ανεξαιρέτως τα τιμολόγια θα μετατραπούν σε κυμαινόμενα. Το σκεπτικό των συνομιλητών μας είναι πως δεν έχει νόημα σε μια περίοδο ενεργειακής κρίσης, οι εταιρείες να αναλαμβάνουν τέτοιο ρίσκο, δηλαδή να παρέχουν χαμηλές σταθερές τιμές και στο τέλος να φορολογούνται κιόλας. Πόσο μάλλον όταν πολλές ευρωπαϊκές χώρες πριμοδοτούν τα σταθερά τιμολόγια, ακριβώς επειδή θεωρούνται ανάχωμα στην αβεβαιότητα των χρηματιστηριακών διακυμάνσεων του ρεύματος. 

Το επίμαχο σημείο της τροπολογίας είναι εκείνο που περιγράφει τον τρόπο υπολογισμού της έκτακτης αυτής εισφοράς επί των υπερεσόδων. Δηλαδή το σημείο που αναφέρει ότι η εισφορά θα υπολογίζεται ανά μήνα της χρονικής περιόδου Οκτωβρίου 2021 – Μαρτίου 2022 με συντελεστή 90% επί της θετικής διαφοράς του Μικτού Περιθωρίου Κέρδους του υπόχρεου, μεταξύ του μήνα εξέτασης και του ίδιου μήνα του προηγούμενου έτους, σταθμισμένης με το Ποσοστό των Συμβάσεων Προμήθειας Σταθερής Τιμής και αφαιρουμένων εκπτώσεων σε τελικούς καταναλωτές και επιστροφών, δυνάμει Διμερών Συμβάσεων Αγοραπωλησίας Ηλεκτρικής Ενέργειας. 

Σύμφωνα πάντα με τη τροπολογία, ως ποσοστό των Συμβάσεων Προμήθειας Σταθερής Τιμής λαμβάνονται, οι ποσότητες που διατέθηκαν ανά μήνα εξέτασης από προμηθευτή σε τελικούς καταναλωτές μέσω συμβάσεων που δεν αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τη διακύμανση των τιμών και που έχουν συναφθεί πριν την 1η Οκτωβρίου 2021, χωρίς μεταγενέστερη μεταβολή στους όρους αυτών, προς το σύνολο των ποσοτήτων που διατέθηκαν στους τελικούς καταναλωτές, του ίδιου μήνα από τον ως άνω προμηθευτή.

Σημειωτέον ότι σύμφωνα με το πόρισμα που κατέθεσε η ΡΑΕ στην κυβέρνηση και στη Βουλή, από τα 927,44 εκατ. ευρώ επιπλέον εσόδων για το εξάμηνο Οκτώβριος 21 με Μάρτιος 22, τα  729,91 εκατ ευρώ είναι της ΔΕΗ και τα 197,53 εκατ. ευρώ είναι των ιδιωτών (δηλαδή Mytilineos, Elpedison, ΗΡΩΝ και μαζί των ΑΠΕ που συμμετέχουν ελεύθερα στην αγορά). Το τι ακριβώς ποσό θα φορολογηθεί τελικά παραμένει ασαφές, ωστόσο εφόσον αφαιρεθούν τα συνολικά κόστη εκπτώσεων και σταθερών τιμολογίων, απομένει ένα νούμερο γύρω στα 200 - 250 εκατ ευρω.


Το πλαφόν στην χονδρική

Το κεφάλαιο της πλήρους αφαίρεσης του παραπάνω κόστους από τα προς φορολόγηση υπερέσοδα είναι το ένα θέμα που απασχολεί τους καθετοποιημένους παραγωγους. Το άλλο αφορά το μηχανισμό του πλαφόν στην χονδρική, ο οποίος έχει ανακοινωθεί πως θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου.

Και εδώ υπάρχει ζήτημα με τις εκπτώσεις και τα σταθερά τιμολόγια ρεύματος που παρέχουν στην αγορά λιανικής οι καθετοποιημένοι παίκτες. Από τη στιγμή που η παραγωγή δεν θα μπορεί πλέον να επιδοτεί την προμήθεια, με τα όποια υπερέσοδα είχε, αφού αυτά θα «παρακρατώνται» κατευθείαν στην πηγή, δηλαδή στην εκκαθάριση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, εγείρεται θέμα με τις εκπτώσεις στην λιανική. Κυρίως με τα σταθερά τιμολόγια. 

Κρίνοντας από τις μέχρι σήμερα διαβεβαιώσεις όλων των καθετοποιημένων ομίλων, και φυσικά της ΔΕΗ που έχει τη μερίδα του λέοντος στα σταθερά τιμολόγια, τα όποια «υπερκέρδη» από τη παραγωγή διοχετεύονταν στην προμήθεια μέσω ελαφρύνσεων σε καταναλωτές. Τα παραπάνω τιμολόγια χρηματοδοτούνταν ακριβώς με αυτά τα κεφάλαια. Τώρα που τα όποια υπερέσοδα, δηλαδή η διαφορά ανάμεσα στην αποζημίωση που θα εισπράττουν οι παραγωγοί και την εκάστοτε χρηματιστηριακή τιμή, θα μεταφέρονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να χρηματοδοτούν τα μέτρα στήριξης, δημιουργείται ένα σοβαρό κενό ως προς την εξεύρεση κεφαλαίων για εκπτώσεις.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα