Σύμφωνα με πληροφορίες εντός Ιουνίου θα συνδέσει τα πρώτα σπίτια με το εναέριο δίκτυο οπτικών ινών (Fiber To The Home - FTTH) που κατασκευάζει σε περιοχές του δήμου Περιστερίου (αφορά περί τις 15 χιλ. συνδέσεις) προκειμένου να κάνει τις αναγκαίες δοκιμές της νέας υπηρεσίας.
Παράλληλα, σε στάδιο προετοιμασίας βρίσκονται οι επόμενες εργολαβίες για την κατασκευή δικτύου FTTH για 500.000 συνδέσεις (δυνητικά) σε 10 δήμους της χώρας (7 εντός Αττικής και 3 στην υπόλοιπη επικράτεια). Βάσει του χρονοδιαγράμματος της ΔΕΗ, οι διαγωνισμοί θα εκκινήσουν τον Σεπτέμβριο και το δίκτυο του μισού εκατ. συνδέσεων θα είναι έτοιμο το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Όπως έχει δηλώσει η διοίκησή της η εταιρείας ενέργειας σκοπός της δεν είναι να διαθέτει υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών στους τελικούς πελάτες. Θα πουλάει υπηρεσίες χονδρικής, δηλαδή την υποδομή δικτύου οπτικών ινών, πάνω στα δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης που διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, ώστε αυτοί να κάνουν τη σύνδεση μέχρι το σπίτι του καταναλωτή και να του παρέχουν – τιμολογούν την υπηρεσία.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι για την παροχή της υπηρεσίας πιλοτικά η ΔΕΗ θα συνεργαστεί με τη Nova – Wind και μένει να δούμε αν στη συνέχεια θα συναφθεί μια ευρύτερη εμπορική συμφωνία. Θεωρητικά θα μπορούσε να συνεργαστεί και με τη Vodafone, η οποία ωστόσο είναι επιφυλακτική και αναμένει να δει πως θα λειτουργήσει το νέο δίκτυο.
Το πλάνο είναι η ΔΕΗ να καλύψει μέχρι το 2025 το 80% του πληθυσμού της χώρας με δίκτυο FΤΤH, διαθέτοντας υπηρεσία σύνδεσης με ταχύτητα 1 Gbps.
Το όλο εγχείρημα αναμένεται με ενδιαφέρον από την τηλεπικοινωνιακή αγορά και ευρύτερα με την υποσημείωση ότι θα έχει νόημα αν το εναέριο δίκτυο οπτικών ινών ολοκληρωθεί γρήγορα, κάτι που πρακτικά είναι δυνατό αφού δεν προϋποθέτει σκάψιμο όπως τα επίγεια δίκτυα. Συχνά στη δημόσια συζήτηση αναφέρεται ότι δεν υπάρχει λόγος κατασκευής του νέου αυτού δικτύου με τον αντίλογο να είναι ότι θα τονωθεί ο ανταγωνισμός γιατί θα υπάρχουν δύο επιλογές στο δίκτυο πρόσβασης σε ένα μεγάλο τμήμα της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) με τις τράπεζες Alpha Bank ΑΛΦΑ-1,96% και Πειραιώς για την κάλυψη των αναγκών χρηματοδότησης του τηλεπικοινωνιακού της δικτύου. Περιλαμβάνει την έκδοση μακροπρόθεσμου ομολογιακού δανείου ποσού έως 530 εκατ. ευρώ με τη μορφή project finance.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου