Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

Βρυξέλλες: Μετά το «μπλόκο» στην Αλβανία έρχεται η μάχη για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό - Η γραμμή Μητσοτάκη

















Οι αιχμές Σολτς για τη στάση της Αθήνας στην υπόθεση Μπελέρη και το ανακοινωθέν που αντανακλά τις θέσεις της Ελλάδας - Αυξημένους πόρους για μεταναστευτικό και φυσικές καταστροφές διεκδικεί η Ελλάδα

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα συμμετάσχει σε μια σειρά δύσκολων συζητήσεων με το βλέμμα στραμμένο και στη μεγάλη υπόθεση της αναθεώρησης του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, από τον οποίο η Ελλάδα ζητά επιπρόσθετους πόρους για τη μετανάστευση και τις φυσικές καταστροφές.

Το πρώτο κεφάλαιο της Συνόδου γράφτηκε ήδη από χθες με την κοινή συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών με τους ομολόγους τους από τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ελλάδα να διατηρεί σταθερή σχέση για «βέτο» στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, όσο ο δήμαρχος Φρέντι Μπελέρης δεν ορκίζεται δήμαρχος Χειμάρας με ειδική άδεια από τις αλβανικές φυλακές, παράλληλα με τη δίκη του. Ελληνικές πηγές διαμηνύουν, άλλωστε, ότι η χώρα μας είναι στρατηγικά υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Ως προς την Αλβανία, με δεδομένο ότι χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα βρέθηκαν στον ίδιο χώρο της Συνόδου, ελληνικές πηγές διαμηνύουν ότι η θέση της χώρας μας είναι σαφής και έχει διαμηνυθεί στην αλβανική πλευρά, ήτοι ότι η Ελλάδα δεν θα συναινέσει στην ενταξιακή διαδικασία αν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα Μπελέρη. Η Ελλάδα τις προηγούμενες μέρες συναίνεσε μεν στην αποστολή της επιστολής της Ε.Ε. στα Τίρανα για το πρώτο βήμα έναρξης των διαπραγματεύσεων, διαμηνύει όμως ότι στο επόμενο στάδιο θα υπάρξει «μπλόκο», εφόσον ο κ. Μπελέρης δεν ορκιστεί και δεν γίνει σεβαστό το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε στη Σύνοδο ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων την πάγια θέση της Ελλάδας ότι το θέμα ανάληψης καθηκόντων από τον Φρέντη Μπελέρη και το δικαίωμά του σε μια δίκαιη δίκη δεν αποτελεί διμερές ζήτημα Ελλάδας-Αλβανίας, αλλά θέμα σεβσσμού του κράτους Δικαίου, που αποτελεί την κορωνίδα της ενταξιακής διαδικασίας. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την ειλικρινή βούλησης της Ελλάδας να επιλυθεί το ζήτημα, ώστε να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία και της Αλβανίας, με δεδομένη τη θέση της χώρας μας για τα Δυτικά Βαλκάνια.


Ο Σολτς και το ανακοινωθέν

Ο Γερμανός Καγκελάριος Σολτς, πάντως, από το Βερολίνο άφησε αιχμές για τη στάση της Ελλάδας στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας. «Όταν μια χώρα έχει προχωρήσει σε εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις, όπως π.χ. στην περίπτωση της Αλβανίας, πρέπει αυτό να αναγνωρίζεται, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος για εκτεταμένες συνέπειες συνολικά στη διαδικασία διεύρυνσης, κάτι που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε», δήλωσε από την Bundestag, τασσόμενος υπέρ της απόφασης για την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με ενισχυμένη πλειοψηφία και όχι με απόλυτη.

Πάντως, στο ανακοινωθέν της Συνόδου, που είναι ένα κείμενο περισσότερο με... ευχετικό χαρακτήρα, αντανακλώνται οι θέσεις της Ελλάδας. Η ΕΕ ζητά τη «δέσμευση των Δυτικών Βαλκανίων στη Δημοκρατία, στα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα και στο Κράτος Δικαίου», ενώ τονίζεται «η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στο πεδίο του Κράτους Δικαίου και τη λειτουργία των Δημοκρατικών θεσμών» και στο σεβασμό «των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μελών των εθνικών μειονοτήτων».

Η μεγάλη μάχη

Η «ταμπακέρα» της Συνόδου, πάντως, είναι η συζήτηση για την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού που ξεκινά σήμερα και είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί, με δεδομένες τις αγεφύρωτες ως τώρα διαφωνίες των κρατών μελών. Οι διαφωνίες, άλλωστε, είναι ποικίλης ύλης, καθώς κάποια κράτη μέλη ζητούν και περισσότερα κονδύλια για συγκεκριμένους τομείς, ενώ άλλοι ζητούν να μην δώσουν περισσότερα χρήματα, αλλά απλώς να αλλάξει η κατανομή. Η συζήτηση θα είναι αιχμηρή, ενώ σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές παράλληλα με τους ηγέτες θα συζητούν και τεχνικά κλιμάκια, προκειμένου οι ηγέτες να μην «κολλήσουν» στα νούμερα. Η συζήτηση σίγουρα θα κρατήσει ως τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, λογικά θα εκταθεί ως την Παρασκευή και μένει να φανεί, αν θα ολοκληρωθεί τότε.

Η γραμμή της Αθήνας είναι ότι η αναθεώρηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού δεν μπορεί να περιλαμβάνει μόνο πόρους για την Ουκρανία, με την Ελλάδα να μην διαφωνεί επί της αρχής, αλλά απαιτούνται αυξημένοι πόροι για το μεταναστευτικό, ειδικά για τις χώρες πρώτης γραμμής, ενώ ο κ. Μητσοτάκης διεκδικεί ακόμα ενισχυμένους πόρους για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Σημειωτέον, πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση είχε αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο στη Σύνοδο Κορυφής της MED9 τον περασμένο Σεπτέμβριο, όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου με πρωτοβουλία σχετικής επιστολής προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, την οποία συνυπέγραφαν και άλλοι ηγέτες της Ε.Ε.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η συμβιβαστική πρόταση που έχει κομίσει στο τραπέζι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ περιλαμβάνει αρκετά ακόμα δις για το μεταναστευτικό, αλλά και ένα νέο πακέτο περίπου 2 δις για την Τουρκία. Ακόμα, το Ταμείο Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών αναμένεται να ενισχυθεί με ένα ποσό της τάξης του 1,5 δις ευρώ για τις φυσικές καταστροφές. Η Αθήνα βλέπει θετικά τις προσαρμογές που έχουν γίνει, αλλά η συζήτηση θα είναι μακρά και πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.https://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα