Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

Η "συγκρατημένη" πορεία στην DAM φέρνει τα τιμολόγια ρεύματος σε χαμηλότερες τιμές από πέρυσι - Τι δείχνει η σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023

Γιώργος Φιντικάκης

https://energypress.gr


-Ένα ακόμη όπλο, αυτό της συγκρατημένης πορείας της DAM, έρχεται να ενισχύσει την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για την αξία του νέου συστήματος τιμολόγησης από τον Ιανουάριο που θα επιτρέπει στον καταναλωτή να συγκρίνει ομοειδή τιμολόγια.

Κρίνοντας από τη μέχρι τώρα διακύμανση των τιμών χονδρικής στις πρώτες 11 μέρες του Δεκεμβρίου, προκύπτει ότι αυτές κινούνται στα 109,5 ευρώ / MWh, όσο πάνω - κάτω και η μέση Τιμή Εκκαθάρισης του Νοεμβρίου και πολύ χαμηλότερα από τα σενάρια για 120 και 122 ευρώ/ MWh, με τις οποίες είχαν γίνει κάποιοι πρώτοι υπολογισμοί για τις τιμές λιανικής που θα ισχύσουν τον Ιανουάριο.

Εφόσον δεν αλλάξει δραματικά κάτι στις διεθνείς αγορές και παραμείνει αυτή η τιμή στην DAM για όλο το μήνα, τότε το Γ1 της ΔΕΗ, θα βγει τον Γενάρη προς 14 περίπου σεντς, για το πρώτο κλιμάκιο κατανάλωσης μέχρι τις 500 κιλοβατώρες. Οσο για το δεύτερο κλιμάκιο, αυτό για κατανάλωση πάνω από 500 KWh, αναμένεται να διαμορφωθεί στα 15,4 σεντς / KWh.

Τι ίσχυε τον Ιανουάριο του 2023, όταν είχαμε τιμολόγια επιδοτούμενα και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό; Το Γ1 για μέχρι 500 kWh ήταν στα 15,9 σεντς/ /kWh και για πάνω από 500 kWh στα 22,1 σεντς/kWh. Δηλαδή ήταν από δύο μέχρι και επτά σεντς ακριβότερα από τις διαφαινόμενες τιμές για τον Ιανουάριο.

Και με άλλα ωστόσο σενάρια για την πορεία της τιμής χονδρικής πάλι ο Ιανουάριος, με την παραδοχή ότι δεν θα συμβεί κάποια απότομη άνοδος διεθνώς ως το τέλος Δεκεμβρίου, φαίνεται ότι θα είναι φθηνότερος σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι: Εστω ότι η μέση χρηματιστηριακή τιμή του Δεκεμβρίου κλείσει στα 120 ευρώ / MWh (σσ: ακραία υπόθεση, τίποτα δεν δείχνει ότι θα υπάρξουν τέτοιες απότομες αυξήσεις), και πάλι η τιμή του πράσινου τιμολογίου της ΔΕΗ θα διαμορφωθεί αντίστοιχα στα 15,7 σεντς / κιλοβατώρα (για καταναλώσεις μέχρι 500 KWh) και στα 16,6 σεντς (για καταναλώσεις από 500 KWh και άνω). Δηλαδή πολύ χαμηλότερα από τις ίδιες τιμές τον Ιανουάριο του 2023.

Εάν μάλιστα υπολογίσει κανείς τις τιμές για τα ευάλωτα νοικοκυριά, ειδικά τα 1,2 εκατομμύρια που θερμαίνονται με ρεύμα, η τιμή εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 11 σεντς / κιλοβατώρα. Επίσης φθηνότερα από πέρυσι.

Είναι δηλαδή σημαντικό ότι το νέο σύστημα τιμολόγησης που δέχεται από αρκετούς κριτική, με κάποιους να μην αντιλαμβάνονται τη σημασία της άμεσης και διαφανούς σύγκρισης, αλλά να επικεντρώνεται στους μαθηματικούς τύπους, να κάνει ποδαρικό με χαμηλότερες τιμές από τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Κάτι τέτοιο θα ενισχύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη προς αυτό των καταναλωτών, που μπορεί προς το παρόν να είναι επιφυλακτικοί, όπως απέναντι σε κάθε καινούργιο σύστημα, αλλά ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχαν τη δυνατότητα μιας άμεσης και απλής σύγκρισης των τιμών, όπως ο οδηγός ενός αυτοκινήτου που βλέπει στο δρόμο τις ταμπέλες των βενζινάδικων.

Εχει επίσης την αξία του ότι ο ανταγωνισμός αρχίζει να διαμορφώνει «με το καλημέρα» χαμηλότερες τιμές όχι μόνο στο νέο ειδικό τιμολόγιο, αλλά και σε άλλα, όπως στο παραδοσιακά ακριβότερο, λόγω της φύσης του, το «μπλε». Ένα προϊόν που κοστίζει ακριβότερα καθώς προσφέρει μια σταθερή τιμή κλειδωμένη, καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης, άρα η εταιρεία πρέπει να τιμολογήσει το ρίσκο της.

Την αρχή έκανε προ ημερών η ΔΕΗ, μειώνοντας πολύ την τιμή του σταθερού της τιμολογίου και θεωρείται βέβαιο ότι θα ακολουθήσει και ο ανταγωνισμός. Με μια κίνηση που αφορά πολύ μεγάλο όγκο καταναλωτών, η επιχείρηση μείωσε κατά σχεδόν 40% τη χρέωση του «μπλε» τιμολογίου της, του οποίου η τιμή διαμορφώνεται από την προηγούμενη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου στα 17,5 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, έναντι 28 πριν. Ανάλογα και το νυχτερινό τιμολόγιο διαμορφώνεται στα 16,6 λεπτά, έναντι 24 που ήταν η προηγούμενη τιμή, με μείωση 30%.

Στην πράξη και με τα τωρινά δεδομένα, η τιμή του «μπλε» τιμολογίου της ΔΕΗ δεν απέχει δραματικά από τις τιμές των κυμαινόμενων τιμολογίων.

Τα παραπάνω δείχνουν ότι η αγορά έχει μπει ήδη σε έντονη κινητικότητα και ενδεχομένως τις επόμενες ημέρες να δούμε αντίστοιχες κινήσεις από άλλες εταιρείες για άλλες κατηγορίες τιμολογίων, γεγονός που σημαίνει ότι πέραν της ευνοϊκής συγκυρίας των χαμηλών χρηματιστηριακών τιμών, το νέο σύστημα με τα τέσσερα τιμολόγια έχει ήδη ενεργοποιήσει έναν ισχυρό ανταγωνισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα