Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024

Σημαντική μείωση έως και 15% στα πράσινα τιμολόγια για το Φεβρουάριο - Στα 12-14 σεντς η κιλοβατώρα - Σήμερα η υπουργική απόφαση για σταθερά μίνιμουμ διάρκειας 6μηνών

Γιώργος Φιντικάκης

https://energypress.gr

Σημαντική μείωση μέχρι και 15% αναλόγως την εταιρεία έρχεται στα πράσινα τιμολόγια από το Φεβρουάριο έναντι του τρέχοντος μήνα, καθώς οι πάροχοι αναμένεται να ανακοινώσουν τη Πέμπτη τελικές τιμές μεταξύ 12 και 14 σεντς τη κιλοβατώρα.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν με βάση την εκτίμηση για τη μέση χονδρεμπορική τιμή του Γενάρη και στο σενάριο που οι εταιρείες δεν προβούν σε αλλαγές στις εκπτώσεις, αλλά αυτές παραμείνουν στα τωρινά επίπεδα. Ακόμη ωστόσο και αν οι πάροχοι «παίξουν» με τις εκπτώσεις, όπως έχουν δικαίωμα κάθε μήνα να κάνουν, εκτιμάται ότι οι μεταβολές στις τελικές τιμές προμήθειας θα είναι μικρές.

Σε αυτό το δεύτερο μήνα εφαρμογής του νέου συστήματος, όλα δείχνουν ότι θα υπάρξουν εταιρείες που θα βγουν με το 12 μπροστά, ενώ αρκετοί απ’ όσους είχαν ανακοινώσει για τον Ιανουάριο τιμές λίγο πάνω από τα 14 σεντς, θα κινηθούν τον επόμενο μήνα ένα με δύο λεπτά χαμηλότερα.

Ο βασικός λόγος για τη συνεχιζόμενη και το Φεβρουάριο μείωση στα τιμολόγια βρίσκεται προφανώς στην πτωτική τροχιά του φυσικού αερίου, το οποίο κινείται τις τελευταίες εβδομάδες σταθερά κάτω των 30 ευρώ/ MWh, διαμορφώνοντας τη μέση Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) για το Γενάρη, χαμηλότερα από εκείνη του Δεκεμβρίου.

Ας μην ξεχνάμε ότι για τον πρώτο μήνα του 2024, το πράσινο τιμολόγιο διαμορφώθηκε με βάση τη μέση τιμή ρεύματος του Δεκεμβρίου στο χρηματιστήριο ενέργειας. Από το Φεβρουάριο όμως και μετά, λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των ΤΕΑ των δύο προηγούμενων μηνών, δηλαδή Ιανουαρίου και Δεκεμβρίου. Και η μέση τιμή εκκαθάρισης της αγοράς του Γενάρη κινείται σε επίπεδα αρκετά χαμηλότερα εκείνης του Δεκεμβρίου, άρα ο μέσος όρος των δύο μηνών βγάζει χαμηλότερη τιμή.

Ο δεύτερος λόγος για την διατήρηση των πτωτικών τιμών είναι ότι ο ανταγωνισμός στην αγορά έχει πάρει «φωτιά», δικαιώνοντας πανηγυρικά την επιλογή Σκυλακάκη να καθιερώσει ένα κοινό για όλους πράσινο τιμολόγιο, εύκολα συγκρίσιμο από τον καταναλωτή, γεγονός που πυροδότησε μπαράζ νέων προιόντων και βρισκόμαστε ακόμη στον πρώτο μήνα εφαρμογής  του νέου μοντέλου.

Από το Φεβρουάριο και μετά, η τάση πρόκειται να ενταθεί, με τη κυκλοφορία αρκετών νέων μπλε σταθερών τιμολογίων, διάρκειας κάτω του ενός έτους, τα οποία έχουν ήδη έτοιμα πολλοί προμηθευτές, εκμεταλλευόμενοι τις ευκαιρίες στα ιδιαιτέρως φθηνά αυτή την εποχή, προθεσμιακά προϊόντα.

Σήμερα αναμένεται η αλλαγή της σχετικής Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα διευκρινίζεται ότι στα μπλε τιμολόγια θα εντάσσονται σταθερά από 6 μήνες και πάνω (αντί για 12 μήνες), ανοίγοντας το δρόμο για να κυκλοφορήσουν στην αγορά μια σειρά από παρόμοια τιμολόγια. Το τάιμινγκ τροποποίησης της απόφασης από τον Θ.Σκυλακάκη δεν είναι τυχαίο, καθώς στοχεύει στο να να συνοδευτεί ο δεύτερος αυτός μήνας εφαρμογής των χρωματιστών τιμολογίων, με ακόμη πιο ισχυρό ανταγωνισμό, άρα να δημιουργηθούν συνθήκες για ακόμη μεγαλύτερη πτώση των τιμών. 

Τα νέα αυτά σταθερής χρέωσης προϊόντα εξάμηνης διάρκειας εκτιμάται ότι θα έχουν ιδιαίτερα δελεαστική τιμή και θα λειτουργήσουν ως «κράχτης» από τις εταιρείες για την προσέλκυση νέων πελατών, πυροδοτώντας ενδεχομένως ένα νέο γύρο κινητικότητας στο χώρο. Είναι προφανές ότι έρχονται να υπερσκελίσουν τα μπλε 12μηνης διάρκειας για τα όποια οι προμηθευτές χρειάστηκε να καταβάλλουν σημαντικά ποσά για να χετζάρουν τις συγκεκριμένες ποσότητες.

Όσο για τους καταναλωτές που δελεάστηκαν από τις πράγματι ανταγωνιστικές τιμές στις οποίες βγήκαν προς τα τέλη Δεκεμβρίου αυτά τα μεγάλης διάρκειας σταθερά, μάλλον θα βρεθούν χαμένοι, σε μια συνεχιζόμενη πτωτική αγορά σαν αυτή που διανύουμε.

Ούτως ή άλλως, όσοι έχουν σχετικά μικρές καταναλώσεις, δεν έχουν λόγο να πληρώνουν ακριβό πάγιο, όπως αυτό που συνοδεύει τα σταθερά, ενώ ταυτόχρονα το ρίσκο που αναλαμβάνουν με ένα κυμαινόμενο τιμολόγιο (πράσινο ή κίτρινο) σε μια αγορά με καθοδικές τάσεις, είναι μικρό.

Δεν ισχύει το ίδιο για όσους έχουν μεγαλύτερες καταναλώσεις και όσους θερμαίνονται με ρεύμα. Για αυτούς είναι πιο δελεαστικό ένα σταθερό μπλε τιμολόγιο, ειδικά 6μηνης διάρκειας, ειδικά μάλιστα εφόσον επαληθευτούν οι πληροφορίες ότι θα τα δούμε σε τιμές ακόμη και οριακά κάτω από τα κυμαινόμενα.

Ένα άλλο θέμα που πρέπει να έχουν κατά νου οι καταναλωτές ενόψει του δεύτερου μήνα εφαρμογής του νέου καθεστώτος είναι η πληρωμή των λογαριασμών στην ώρα τους. Αν οι εκπτώσεις συνέπειας των περισσότερων προμηθευτών διατηρηθούν σε επίπεδα παρεμφερή με αυτά του Ιανουαρίου, όπου φτάνουν ακόμη και το 36%, τότε τυχόν αμέλεια στην πληρωμή για δύο - τρεις μέρες μπορεί να επιφέρει μεγάλες μεταβολές στη τελική τιμή προμήθειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα