Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2024

Απλούστερη διαδικασία αλλαγής παρόχου για να αυξηθεί η κινητικότητα στην αγορά - Τι εξετάζει το επιτελείο Σκυλακάκη για λιγότερη γραφειοκρατία στις συμβάσεις των παρόχων

Η μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές του ρεύματος μέσα από την ενίσχυση του ανταγωνισμού είναι το ένα κεφάλαιο που απασχολεί την κυβέρνηση.

Το άλλο, που θα συμβάλει στην αύξηση της κινητικότητας στην αγορά και θα ενεργοποιήσει μια πολύ μεγάλη μερίδα καταναλωτών που δεν θέλει να μπλέξει με την γραφειοκρατία που συνεπάγεται η αλλαγή παρόχου, αφορά την απλούστευση της διαδικασίας.

Ενας τρόπος θα ήταν να μειωθεί η χαρτούρα που καλούνται να υπογράψουν οι καταναλωτές όταν συνάπτουν σύμβαση με ένα προμηθευτή, όπως εξουσιοδοτήσεις, υπεύθυνες δηλώσεις και όλο εκείνο το κατεβατό από ψιλά γράμματα που έχουν φορτώσει στα συμβόλαια τα νομικά γραφεία των εταιρειών.

Στην κατεύθυνση αυτή κινείται τις τελευταίες ημέρες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το εγχείρημα έχει ακόμη δρόμο, το ΥΠΕΝ βρίσκεται ακόμη στο «θέλω» δεν έχει καταφέρει να βρει πώς θα πετύχει τον στόχο του με αποτελεσματικό τρόπο και χωρίς μάλιστα να προκληθούν ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως για παράδειγμα να αυξηθεί ο «ενεργειακός τουρισμός» στην αγορά, όταν την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, επιχειρεί να τον περιορίσει.

Αλλά και οι ίδιες οι εταιρείες θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα, εφόσον απλουστευθεί πολύ η διαδικασία αλλαγής παρόχου, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα αν τους φύγει ο καταναλωτής πάνω στο μήνα, να καλύψουν τα κόστη προσέλκυσης πελατών.

Το θέμα λοιπόν που άνοιξε χθες ο υπουργός ΠΕΝ Θοδωρής Σκυλακάκης, τελεί υπό εξέταση, όπως φάνηκε από μια πρώτη σύσκεψη που έγινε για το αντικείμενο χθες στο υπουργείο. «Το θέμα είναι πόση γραφειοκρατία απαιτείται για να αλλάξεις πάροχο.  Μέχρι τέλος του μήνα, η διαδικασία είναι πολύ απλή, από εκεί και πέρα πρέπει να ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία. Αυτό (σσ: η γραφειοκρατία) πρέπει να το βελτιώσουμε και είναι μια δουλειά που θα κάνουμε», είπε χθες ο κ. Σκυλακάκης μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1», θέση που επανέλαβε και το βράδυ μιλώντας στην ΕΡΤ.

Το εγχείρημα απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή ειδικά σε μια στιγμή που το ΥΠΕΝ επιχειρεί να συγκρατήσει τον «ενεργειακό τουρισμό», όπως αποκαλείται η τακτική των καταναλωτών να μετακινούνται από πάροχο σε πάροχο, αφήνοντας φέσια στον προηγούμενο.

Τώρα αλλάζει ο Κώδικας Προμήθειας, ο οποίος στο όνομα μιας στρεβλής αντίληψης περί λειτουργίας του ανταγωνισμού επιτρέπει στον καταναλωτή να μετακομίζει ελεύθερα από πάροχο σε πάροχο, χωρίς να μπλοκάρεται όταν δεν έχει εξοφλήσει τον προηγούμενο. Το γεγονός αυτό φόρτωσε τον τελευταίο χρόνο την αγορά με νέα φέσια 500 εκατ ευρώ. Και για την αντιμετώπιση του ενεργειακού «τουρισμού» καθιερώνεται ένα σύστημα σήμανσης οφειλετών (debt flagging) με στόχο να προστατεύει τις εταιρείες προμήθειας από το να απορροφούν στο πελατολόγιό τους οφειλέτες που επιδίδονται σε συστηματική αθέτηση υποχρεώσεων.

Η σήμανση ενός καταναλωτή που αφήνει χρέη στους παρόχους θα επιβληθεί ως ποινή σε όσους άφησαν χρέη σε προηγούμενους παρόχους και μετακινήθηκαν, στο πλαίσιο της τροποποίησης του άρθρου 42 του Κώδικα που δρομολογεί το υπουργείο.

Ο παλιός προμηθευτής θα έχει τη δυνατότητα να «κοκκινίζει» τον πελάτη που του έχει αφήσει ανείσπρακτες οφειλές στην πλατφόρμα ΘΑΛΗΣ του ΔΕΔΔΗΕ, όχι όμως και να του κόβει το ρεύμα.

Ολόκληρη η συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί



Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ.Σκυλακάκης έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα επιβληθεί ως τιμωρία η αποκοπή, καθώς αποτελεί μια καταχρηστική συμπεριφορά. «Δεν μπορεί το ρεύμα που είναι ένα αγαθό υψηλής κοινωνικής αξίας, να αποτελεί εργαλείο για να λύσει κάποιος με βίαιο τρόπο και μονομερώς μια αστική διαφορά», όπως έχει πει.

Η προσπάθεια απλούστευσης της αλλαγής παρόχου εντάσσεται στην συνολική στρατηγική του υπουργείου να βρει τους κατάλληλους τρόπους για να μειώσει την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Καιρό τώρα εξετάζει τον λογαριασμό τμηματικά. Τον «σπάει» σε κομμάτια. Και οι παρεμβάσεις αφορούν όλα τα επίπεδα του λογαριασμού. Ποια είναι αυτά; 

Πρώτον, στρατηγικοί κακοπληρωτές: Η παρουσία τους αυξάνει τα επίπεδα του λογαριασμού, καθώς όταν κάποιος δεν πληρώνει, οι συνεπείς πληρώνουν παραπάνω. Εναντίον τους έχουν εξαγγελθεί από το Νοέμβριο μέτρα.

Δεύτερον, ρευματοκλοπές: Το πλαίσιο έγινε πολύ πιο αυστηρό για όσους κλέβουν ρεύμα, ελαφρύνοντας τους συνεπείς οι οποίοι πληρώνουν τις αθέμιτες αυτές πρακτικές.

Τρίτον, μηνιαία καταμέτρηση της κατανάλωσης από τον ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να τελειώσουν οι έναντι λογαριασμοί: Τριπλό το όφελος εδώ. Μεγαλύτερη διαφάνεια στην αγορά αφού ο καταναλωτής θα ξέρει επακριβώς κάθε μήνα πόσο καταναλώνει, περιορισμός των ρευματοκλοπών, πλήγμα στους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Η δράση των τελευταίων ευνοείται από το σημερινό μοντέλο με τις έναντι καταμετρήσεις, καθώς η εικόνα για τις καταναλώσεις είναι πάντα στο «περίπου». Για να περάσουμε σε αυτό το νέο καθεστώς, ο ΔΕΔΔΗΕ χρειάζεται ένα τρίμηνο-τετράμηνο ώστε να προσαρμοσθεί στα νέα δεδομένα, αμέσως μετά και οι πάροχοι θα διαμορφώσουν ανάλογα τα συστήματα τους και θα αρχίσουν να αποστέλλουν μόνο μηνιαίους λογαριασμούς.

Τέταρτον, η επιτάχυνση των επενδύσεων ΑΠΕ μέσα από την απελευθέρωση ηλεκτρικού χώρου: Αυτό θα συμβάλει επίσης στη μείωση των τιμών, μεσομακροπρόθεσμα.

Πέμπτον, οι διαγωνισμοί για τις μπαταρίες: Διευκολύνουν τη διείσδυση των ΑΠΕ, επίσης συμβάλλουν στη μείωση του κόστους.

Με άλλα λόγια, εξετάζονται ένα - ένα τα πολλά τμήματα του λογαριασμού και πιέζει τα κόστη προς τα κάτω. Είναι μια συστηματική δουλειά, την οποία θα βλέπουν οι καταναλωτές να εξελίσσεται καθ' όλη την διάρκεια της επόμενης τριετίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα