Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

ΥΠΕΝ: Αλλάζει άμεσα τον Κώδικα Προμήθειας για να «χωρά» και σταθερά τιμολόγια μικρότερης διάρκειας - Το έντονο παρασκήνιο για το 8μηνο προϊόν της «Φυσικό Αέριο» - Νέα προϊόντα στα σκαριά από πολλούς παρόχους

Γιώργος Φιντικάκης

https://energypress.gr

Ένα νέο τοπίο ξημερώνει για την αγορά ρεύματος τον Φεβρουάριο με χαμηλές τιμές και ακόμη μεγαλύτερο ανταγωνισμό μέσα από τα νέα σταθερά τιμολόγια, διάρκειας μικρότερης των 12 μηνών, που ετοιμάζονται να λανσάρουν οι πάροχοι και τα οποία θα επιτρέπει η αλλαγή του Κώδικα Προμήθειας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης φαίνεται να έχει πάρει τις αποφάσεις του και είναι έτοιμος να δώσει τέλος στην διελκυστίνδα που μαίνεται ανάμεσα στην ΡΑΑΕΥ και την «Φυσικό Αέριο» για το 8μηνης διάρκειας σταθερό προϊόν της, τροποποιώντας τον Κώδικα, ώστε να γίνει πιο ευέλικτος.

Εν αναμονή των εξελίξεων βρίσκεται και η αγορά, με πολλούς προμηθευτές να αναζητούν ευκαιρίες στα ιδιαιτέρως φθηνά αυτή την εποχή, προθεσμιακά προϊόντα, έχοντας ήδη ετοιμάσει τα δικά τους υβριδικά τιμολόγια, διάρκειας μικρότερης του έτους. 

Η κατεύθυνση του υπουργείου είναι το θέμα να λήξει μέσα στα αμέσως επόμενα 24ωρα, αλλάζοντας το επίμαχο άρθρο 29 (παρ.1), προκειμένου να επιτραπεί η διάθεση στην αγορά και σταθερών προϊόντων, διάρκειας κάτω των δώδεκα μηνών, υπό την προϋπόθεση ότι ο καταναλωτής θα συναινεί σε αυτό και θα είναι πολύ καλά ενημερωμένος. 

Τέτοια δυνατότητα προβλέπεται και σήμερα - εκεί πάνω άλλωστε πόνταρε και η «Φυσικό Αέριο» για να βγάλει το προιόν της - ωστόσο η υφιστάμενη διατύπωση του Κώδικα Προμήθειας δημιουργεί έδαφος για ποικίλες ερμηνείες γύρω από το τι ακριβώς επιτρέπεται και τι όχι.

Η ΡΑΑΕΥ π.χ. θεωρεί ότι η αναφορά σε συναίνεση του καταναλωτή για τιμολόγια διάρκειας κάτω του έτους, αναφέρεται μόνο σε ειδικές συνθήκες, όπως οι προσωρινές συνδέσεις και ζητά την άμεση απόσυρση του προιόντος.

Η «Φυσικό Αέριο» διαφωνεί, όπως θα εξηγεί και στην επιστολή προς την Αρχή, μιλά για νομικές ερμηνείες χωρίς βάση πάνω στο γράμμα του Κώδικα και η αντιπαράθεση συνεχίζεται, γεγονός που εγκυμονεί το κίνδυνο διάχυσης της σύγχυσης στην αγορά σε μια κρίσιμη συγκυρία, λίγες μέρες προτού ανακοινωθούν τα τιμολόγια για το Φεβρουάριο.

Τι θα προβλέπει λοιπόν η αλλαγή του Κώδικα; Θα καθιστά πιο σαφές το επίμαχο άρθρο 29, διευκρινίζοντας ποια είναι η ελάχιστη διάρκεια σύμβασης και τι ακριβώς ισχύει ως προς την συναίνεση του πελάτη για να συνάψει συμβόλαιο για μικρότερο χρονικό διάστημα. Το υπουργείο θεωρεί ότι η μίνιμουμ διάρκεια σύμβασης θα πρέπει να είναι το 8μηνο, ωστόσο θα ζητήσει πρώτα και την γνωμοδότηση της ΡΑΕΕΥ.

Ο υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης έχει κάνει σαφή τη θέση του από την Παρασκευή, λέγοντας ότι ο Κώδικας πρέπει να ερμηνεύεται πάντα υπό το πρίσμα του συμφέροντος του καταναλωτή που είναι το αδύνατο μέρος στη συναλλαγή με τον προμηθευτή. Και αν κριθεί απαραίτητο θα αλλάξει ώστε να επιτρέπεται η διάθεση σταθερών τιμολογίων για 6 ή 8 μήνες και όχι απαραίτητα για 12.

«Εφόσον η οδηγία δίνει απόλυτη ευελιξία στα τιμολόγια, καλώς βγήκαν και όσα δεν μπορούν εύκολα να κατηγοριοποιηθούν. Σημασία έχει η ενίσχυση του ανταγωνισμού και το όφελος του καταναλωτή», είναι η άποψη του κ. Σκυλακάκη.

Επί της ουσίας, φέρεται διατεθειμένος αφού ζητήσει την άποψη της ΡΑΑΕΥ, να τροποποιήσει άμεσα το Κώδικα, δίνοντας τέλος στη σύγκρουση και το θόρυβο που πυροδοτεί και ανοίγοντας το δρόμο στα σταθερά προιόντα μικρότερης διάρκειας, τα οποία εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν περαιτέρω τον ανταγωνισμό.

Έρχονται νέα σταθερά, μικρότερης διάρκειας

Τα τμήματα των παροχών δουλεύουν στο φουλ προς αυτή την κατεύθυνση και άλλοι έχουν ήδη έτοιμα προγράμματα σταθερής ή μεικτής τιμολόγησης διάρκειας κάτω του έτους, ενώ κάποιοι έχουν ήδη υποβάλει σχετικά αιτήματα έγκρισης τέτοιων μπλε τιμολογίων. Ένα τέτοιο αίτημα εταιρείας αφορά την έγκριση μπλε τιμολογίου, όπου το πρώτο 6μηνο θα έχει μια συγκεκριμένη τιμή και το δεύτερο 6μηνο άλλη τιμή, γνωστές εκ των προτέρων και οι δύο στον καταναλωτή.

Σε αυτή τη φάση βρίσκεται η κατάσταση στην αγορά και ενώ η απόφαση αλλαγής του Κώδικα Προμήθειας από το ΥΠΕΝ θεωρείται περίπου ειλημμένη. Αλλαγή που επί της ουσίας «εξυπηρετεί» και την ΡΑΑΕΥ, βγάζοντας την από το αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί μετά τη σαφή θέση που έχει λάβει το υπουργείο στην αντιπαράθεση με την «Φυσικό Αέριο».

Η τελευταία επρόκειτο να απαντήσει χθες στην επιστολή της Αρχής, αποστέλλοντας τις δικές της θέσεις και εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν πρόκειται να πάρει πίσω το επίμαχο προϊόν «Ρεύμα ΜΑΧΙ Home Fixed», το οποίο διαθέτει την φθηνότερη τιμή κιλοβατώρας στα 12,3 λεπτά, σταθερή για 8 μήνες, με μηνιαίο πάγιο 9 ευρώ.

Η θέση της εταιρείας είναι ότι το προιόν της είναι σταθερό, αλλά επειδή η ΡΑΑΕΥ ορίζει ως σταθερά τα 12μηνης διάρκειας, η «Φυσικό Αέριο» το ενέταξε στα κίτρινα, καθώς έπρεπε υποχρεωτικά να μπει σε κάποιο χρώμα.

Στελέχη της εξηγούν ότι ο Κώδικας δεν απαγορεύει τα μικρότερης διάρκειας σταθερά τιμολόγια, ενώ διατυπώνουν το ερώτημα για ποιο λόγο να θέλει η Αρχή να αποσυρθεί το φθηνότερο τιμολόγιο της αγοράς το οποίο μάλιστα δεν έχει έκπτωση συνέπειας, γεγονός που ενισχύει τη διαφάνειά του.

Επισημαίνουν ότι ο Κώδικας γενικά είναι εντελώς ξεπερασμένος από τις εξελίξεις και «δείχνουν» προς το άρθρο 28, το οποίο επιτρέπει την κατ’ εξαίρεση δυνατότητα ενός προμηθευτή να τροποποιήσει τους όρους τιμολόγησης του πελάτη, εφόσον έχει προκύψει τεκμηριωμένα σπουδαίος λόγος μετά την παρέλευση του εξαμήνου από την έναρξη ισχύος της σύμβασης.

Το γεγονός αυτό δίνει τη δυνατότητα σε μια εταιρεία, η οποία έχει βρει ένα χαμηλού κόστους προθεσμιακό προιόν 6μηνης διάρκειας, πρώτα να ανακοινώσει τιμή εξαμήνου και μετά να αλλάξει τους όρους τιμολόγησης. 

Το σκεπτικό του υπουργού και ο ανταγωνισμός

Ο υπουργός από την πλευρά του μόνο ικανοποιημένος μπορεί να είναι από τις εξελίξεις. Εξάλλου, ένας από τους λόγους που τάσσεται υπέρ της αλλαγής του Κώδικα είναι επειδή ακριβώς βλέπει ότι το εγχείρημα του «πράσινου» τιμολογίου έχει πετύχει και με το παραπάνω.

Το σκεπτικό του, όταν εξήγγειλε το περασμένο φθινόπωρο την απόφαση για ένα νέο, κοινό κυμαινόμενο τιμολόγιο για όλους τους παρόχους, που θα διαφοροποιείται μόνο ως προς το περιθώριο κέρδους, ήταν ότι έτσι θα πυροδοτούνταν ένας δυναμικός γύρο ανταγωνισμού.

Στηριζόταν στο γεγονός ότι ακριβώς επειδή μέσω του κοινού κυμαινόμενου τιμολογίου θα φαινόταν πλέον ποιος είναι ο ακριβότερος στην αγορά, οι εταιρείες θα έσπευδαν να πάρουν πελάτες από αυτό και να το μεταφέρουν στα άλλα τους προϊόντα.

Και ότι για τους επόμενους 12 μήνες, όσο και η διάρκεια αυτού του κοινού τιμολογίου, τα τμήματα μάρκετινγκ των παρόχων θα κονταροχτυπιούνταν μεταξύ τους για να δημιουργήσουν όσο πιο ελκυστικά προϊόντα γίνεται, με όσο το δυνατόν καλύτερες χρεώσεις, επομένως ο ανταγωνισμός θα ενισχύονταν και με τη βοήθεια και των εξελίξεων στο μέτωπο του φυσικού αερίου, οι τιμές θα έπεφταν. 

Ακριβώς αυτά βλέπει να γίνονται μέσα στον πρώτο κιόλας μήνα εφαρμογής του νέου συστήματος τιμολόγησης. 


Χαμηλές τιμές και το Φεβρουάριο

Το μεν φυσικό αέριο κινείται πλέον σε επίπεδα κάτω των 30 ευρώ / MWh (27,5 ευρώ χθες), ο δε ανταγωνισμός έχει πάρει φωτιά, όπως δείχνει το γεγονός ότι η αγορά εξελίσσεται και νέοι τύποι τιμολογίων, υβριδικής μορφής, σταθερής ή μεικτής τιμολόγησης, κάνουν συνεχώς την εμφάνισή τους.

Το πιθανότερο είναι ότι ο συνδυασμός χαμηλών διεθνών τιμών και ισχυροποίησης του ανταγωνισμού θα φέρει ακόμη χαμηλότερες τιμές τον Φεβρουάριο. Εφόσον διατηρηθεί η σημερινή τάση, τότε στελέχη της αγοράς βλέπουν το «κίτρινο» τιμολόγιο να διαμορφώνεται για τον Φεβρουάριο στα 12- 13,50 σεντς / κιλοβατώρα και κατά τι υψηλότερα το «πράσινο».

Απλώς την πτώση το «κίτρινο» θα την δουν οι καταναλωτές στα τέλη του επόμενου μήνα. Στην αρχή, θα δουν τα 14-15 σεντς η κιλοβατώρα του «πράσινου», το οποίο διαμορφώνεται με βάση τον μέσο όρο τιμών της τιμής εκκαθάρισης (ΤΕΑ) των δύο προηγούμενων μηνών, δηλαδή Ιανουαρίου και Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα