Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024

Το νέο πλάνο της ΔΕΗ αναμένει η αγορά στις 23 Ιανουαρίου

 Το νέο πλάνο της ΔΕΗ αναμένει η αγορά στις 23 Ιανουαρίου

Του Χάρη Φλουδόπουλου

https://www.capital.gr

Στο Λονδίνο στρέφεται το ενδιαφέρον για τη ΔΕΗ καθώς στις 23 Ιανουαρίου η διοίκηση της εταιρείας θα παρουσιάσει στους αναλυτές το νέο επικαιροποιημένο επιχειρηματικό πλάνο για την τετραετία 2024 – 2027. Το πλάνο αναμένεται να περιλαμβάνει τους νέους στόχους της επιχείρησης για τη διεθνή της παρουσία στα Βαλκάνια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την αξιοποίηση των πρόσφατων εξαγορών όπως της αλυσίδας Κωτσόβολος αλλά και την επέκταση σε νέους κλάδους όπως οι οπτικές ίνες.

Με την κεφαλαιοποίηση του ομίλου να ξεπερνά πλέον τα 4,6 δις. ευρώ η μετοχή της εταιρείας διαπραγματεύεται στα επίπεδα πάνω από τα 12 ευρώ και η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει μια σειρά από θετικές ειδήσεις όπως: η είσοδος στις οπτικές ίνες, νέα πιθανά σχέδια εξαγορών στα Βαλκάνια, την δραστηριοποίηση στα θαλάσσια αιολικά πάρκα, την ανάπτυξη του ενεργειακού retail μετά την απόκτηση της Κωτσόβολος, αλλά και τις καινούργιες businesses όπως τα απορρίμματα και το real estate.

Ποιες είναι όμως οι προσδοκίες της αγοράς ενόψει του περίφημου Capital Markets Day; 

Η διοίκηση αναμένεται να ξεδιαλύνει το τοπίο σε σχέση με τις επόμενες κινήσεις που θα ακολουθήσουν μετά τη διεθνοποίηση του ομίλου και την απόκτηση της Enel Romania που προσέθεσε εκατομμύρια νέους πελάτες, χιλιάδες χιλιόμετρα δικτύου αλλά και σημαντικό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ. 

Θα υπάρξουν νέες κινήσεις στα Βαλκάνια, πως θα κινηθεί η εταιρεία μετά την απόκτηση της Κωτσόβολος στο χώρο του retail, ποια είναι τα σχέδια για τους πολλά υποσχόμενους νέους τομείς των οπτικών ινών, των απορριμμάτων και της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας της εταιρείας; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα στα οποία αναμένεται να δοθούν απαντήσεις από το Γ. Στάσση και τους συνεργάτες του. 

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ προχώρησε πρόσφατα σε τροποποίηση του καταστατικού της με αποτέλεσμα να έχει μετατραπεί πλέον σε μια εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται όχι μόνο στο χώρο της ενέργειας αλλά και στην παροχή χρηματοπιστωτικών ή επενδυτικών υπηρεσιών, στον τομέα τηλεπικοινωνιών και υπηρεσιών πληροφορικής αλλά και στα ΣΔΙΤ.

Σημειώνεται ότι στα telecoms η ΔΕΗ έχει ήδη συστήσει θυγατρική για τις οπτικές ίνες, σε έναν κλάδο όπου σύμφωνα με παλαιότερους υπολογισμούς θα απαιτηθούν επενδύσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ. Αυτές οι επενδύσεις υλοποιούνται σταδιακά με τη ΔΕΗ να ενοικιάζει αρχικά μέρος της χωρητικότητας της οπτικής ίνας σε παρόχους των telecoms. Και βέβαια στον κλάδο υπάρχει έντονη φημολογία ότι η ΔΕΗ ετοιμάζει σημαντική κίνηση, χωρίς επί του παρόντος να υπάρχει κάποια επιβεβαίωση.

Επίσης, η εταιρεία πρόσφατα ανακοίνωσε και μια σειρά από νέα deals στις ΑΠΕ με την Ιντρακάτ και τον όμιλο Κοπελούζου (offshore αιολικό πάρκο Αλεξανδρούπολης) που αναμένεται να ισχυροποιήσουν ακόμη περισσότερο τη θέση της στην αγορά της πράσινης ενέργειας. 

Τέλος, με ενδιαφέρον αναμένονται τα σχέδια της ΔΕΗ για τον κλάδο του retail και των συνδυασμένων πωλήσεων προϊόντων και υπηρεσιών μέσω του δικτύου της Κωτσόβολος, κατά το πρότυπο των μεγάλων διεθνών utilities.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα