Πέραν των προσδοκιών υπήρξε η ανταπόκριση των επενδυτών στην έκδοση του εταιρικού ομολόγου της ΔΕΗ, καθώς το ποσό που ζητούσε να αντλήσει από τις αγορές υπερκαλύφθηκε κατά έξι φορές, και αντί για 500 εκατ. ευρώ, η συνολικά προσφορά ανήλθε στα 3 δισ. ευρώ.
Το βιβλίο των προσφορών έκλεισε σήμερα, και επιβεβαιώνοντας το «Energypress» δικαιώθηκαν οι πιο αισιόδοξες από τις εκτιμήσεις, με τη ΔΕΗ να «σηκώνει» 700 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 200 εκατ. ευρώ με ομόλογο 3ετούς έκδοσης και επιτόκιο 4,75%, και τα υπόλοιπα με 5ετές ομόλογο και επιτόκιο 5,5%.
Από το συνολικό ποσό, τα 200 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την αναχρηματοδότηση των παλαιότερων δανείων της, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί περαιτέρω το συνολικό επιτόκιο δανεισμού της, από 6,5% σε 6%. Τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για το επενδυτικό της πρόγραμμα.
Η υπερκάλυψη της έκδοσης μέσω της μεγάλης ανταπόκρισης, και η επίτευξη επιτοκίων αρκετά κάτω του 6%, αποτελεί, σύμφωνα και με στελέχη ξένων επενδυτικών οίκων, μια ακόμη ένδειξη (μετά και την πρόσφατη έκδοση του ομόλογου του Δημοσίου) ότι η ελληνική οικονομία έχει αρχίσει να γυρίζει σελίδα.
Όπως αναφέρει και στην ανακοίνωσή της η ΔΕΗ, «Σε μια δύσκολη περίοδο για την ελληνική οικονομία, οι στρατηγικές επιλογές της ΔΕΗ και τα μετρήσιμα επιτεύγματα, ενίσχυσαν και συνεχίζουν να ενισχύουν την αξιοπιστία της εταιρείας αλλά και την αξιοπιστία της χώρας.
Η σημερινή εξέλιξη επιβεβαιώνει και βελτιώνει σημαντικά τις θετικές προοπτικές της ΔΕΗ και είναι σε συνέχεια της προ ημερών τριπλής αναβάθμισης από διεθνή οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης και την επίσης πρόσφατη επιτυχημένη σύναψη δανείων συνολικού ύψους 2,5 δις ευρώ από ελληνικούς και ξένους τραπεζικούς οργανισμούς.
Έχοντας υλοποιήσει και χρηματοδοτήσει επενδύσεις ύψους €4 δις. τα τελευταία τέσσερα χρόνια, εμπράκτως αποδεικνύεται πως η ΔΕΗ αποτελεί αξιόπιστο πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης και απασχόλησης για τη χώρα, διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο διατηρώντας πάντα τον έντονα κοινωνικό της χαρακτήρα».
Σχολιάζοντας την ομολογουμένως θετική εξέλιξη τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε επιχειρησιακό, το Bloomberg μεταδίδει ότι «η εμπιστοσύνη επιστρέφει στην Ελλάδα, μετά από μια 4ετή εξορία από τις διεθνείς αγορές».
Παρόμοια ήταν και τα σχόλια αναλυτή της Societe General ο οποίος σημείωσε ότι «η Ελλάδα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της κρίσης του δημόσιου χρέους και ό,τι αυτό συνεπάγεται […] Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στο έργο που γίνεται στη χώρα, αλλά δείχνει και ότι οι άνθρωποι εκεί είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν».
Για το θέμα αυτό το Energypress έγραφε:
Κλίμα που προδιαθέτει ακόμη και για υπερκάλυψη των 500 εκατ. ευρώ που ζητά να αντλήσει μέσω του εταιρικού της ομολόγου μεταφέρουν στο "Energypress" κορυφαία στελέχη της ΔΕΗ, μετά και τις επαφές που είχαν με εκπροσώπους μεγάλων διαχειριστών κεφαλαίων κατά τα roadshows που πραγματοποιήθηκαν σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη, και τα οποία ολοκληρώνονται σήμερα το απόγευμα.
Το βιβλίο των προσφορών κλείνει σήμερα, και σύμφωνα με την εικόνα που μεταφέρουν στελέχη της επιχείρησης, παρά το γεγονός ότι ο στόχος που έχει τεθεί είναι το επιτόκιο να κυμανθεί κάτω του 6%, δεν λείπουν οι αισιόδοξες εκτιμήσεις ότι μπορεί να κυμανθεί σε ακόμη καλύτερα επίπεδα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει προτίμηση στο 5ετές ομολόγο, έστω και αν τα επιτόκια στην 3ετή έκδοση διαμορφωθούν σε χαμηλότερα επίπεδα.
Ανάλογα πάντα με το πως θα διαμορφωθούν οι συνθήκες υπάρχει - μικρή - περίπτωση να αντληθεί μεγαλύτερο ποσό από τα 500 εκατ. ευρώ, εφόσον κριθεί ότι το επιτόκιο που θα επιτευχθεί βοηθά στη συνολική μείωση του κόστους χρηματοδότησης της ΔΕΗ, μέσω αποπληρωμής μέρους του ομολογιακού μαμούθ.
Θυμίζουμε ότι στη συμφωνία που είχε κλείσει η ΔΕΗ για το ομολογιακό των 2,2 δις. ευρώ, υπήρχε όρος για αποκλιμάκωση του επιτοκίου σε περίπτωση που η εταιρεία προχωρήσει σε αποπληρωμές του δανείου της (ως 0,75% με την καταβολή 650 εκατ. ευρώ).
Προ ημερών η Standard & Poor΄s είχε αξιολογήσει με "B" τον προτεινόμενο συνδυασμό ομολόγων λήξεως 2017 και 2019 της ΔΕΗ (όπως άλλωστε είχε κάνει και στις 4 Απριλίου αναβαθμίζοντας την πιστοληπτική ικανότητα της επιχείρησης από "CCC")
Όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή του για το ομόλογο της επιχείρησης ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, "λαμβάνουμε υπόψιν πως η ΔΕΗ θα χρησιμοποιήσει σχεδόν το ήμισυ των εσόδων από τα ομόλογα για να αποπληρώσει μέρος του κοινοπρακτικού δανείου, ύψους 2,2 δισ. ευρώ και πενταετούς διάρκειας που πρόσφατα σύναψε με ελληνικές τράπεζες. Τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση κεφαλαιουχικών δαπανών αλλά και για γενικούς εταιρικούς σκοπούς".
energypress.gr
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου