ΤΗΣ BELLA PAPADOPOULOU DOBROWOLSKA
Οι Σκανδιναβικές χώρες συνήθως ήταν συνυφασμένες με εικόνες ηρεμίας και οργάνωσης αλλά ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε. Τώρα το νέο power duo του Βορρά έχει να πρoσφέρει τα καλύτερα από τον χώρο της μόδας, του design, και της διασκέδασης.
Όταν το 2000 εγκαινιάστηκε η γέφυρα ανάμεσα στη Σουηδία και τη Δανία, οι δύο πόλεις – το Μάλμε και η Κοπεγχάγη – ενώθηκαν, και όπως κάθε καλό ζευγάρι, συμπλήρωσαν η μία την άλλη. Η θάλασσα που τους χώριζε τόσα χρόνια, χάρη στη νέα γέφυρα μετατράπηκε σε μια οδική απόσταση 7 χιλιομέτρων ή αλλιώς ένα εικοσάλεπτο με το μετρό. Η πιο cool, πιο κοσμοπολίτικη – και όπως είπε ο γνωστός ηθοποιός Danny Kaye – η πιο όμορφη πόλη όλης της Σκανδιναβίας είναι η Κοπεγχάγη.
Τις χειμωνιάτικες μέρες το σκοτάδι στην πρωτεύουσα της Δανίας «ταράζεται» από τα χιλιάδες φωτάκια που στολίζουν τους δρόμους της πόλης. Ο χειμώνας με το χιόνι και την παγωνιά, έχει έρθει και αυτός να επισκεφτεί την πόλη για την οποία όλοι μιλούν τον τελευταίο καιρό. Τίποτε, όμως, δεν σταματάει τους Δανούς από το να βγαίνουν έξω για βόλτα στα σοκάκια της Κοπεγχάγης, ακόμη και με το ποδήλατο. Οι κάτοικοι του βορρά έχουν βρει λύσεις για το τσουχτερό κρύο. Σε κάθε γωνιά βλέπεις κόσμο να στέκεται πάνω από ειδικές «ψησταριές» και να ζεσταίνει τα χέρια του, ενώ η ζεστή σοκολάτα ρέει σε αφθονία στα τριγύρω καφέ.
Υπάρχουν περισσότερα καφέ και εστιατόρια από ποτέ και οι ντόπιοι έχουν επιτέλους μάθει να τα χαίρονται. Μέχρι πρόσφατα οι Copenhageners έτρωγαν έξω σε ειδικές περιπτώσεις και μόνο το Σαββατοκύριακο, αλλά όλα αυτά έχουν αλλάξει. Τώρα ακόμη και μια βροχερή Τετάρτη του Φλεβάρη, τα μπαρ και τα καφέ θα είναι γεμάτα από ζωή και από την «hyggelige» (τρυφερή) ατμόσφαιρα που μόνο η Δανία μπορεί να προσφέρει.
Κατά κάποιον τρόπο, o υπόλοιπος κόσμος ξύπνησε και κατάλαβε το πόσο καταπληκτική είναι αυτή η ιστορική πόλη με τις πλακόστρωτες πλατείες και τα κανάλια της, πριν από τους ίδιους τους κατοίκους της. Με τον καιρό το συνειδητοποίησαν και οι ίδιοι, αφότου όλη η Ευρώπη έχει στραφεί στην Κοπεγχάγη για το latest design, την αρχιτεκτονική, τη μόδα και την επαναστατική της κουζίνα.
Αν ψάχνετε για μια hardcore εκδρομή στο άγνωστο και το ανεξερεύνητο, θα πρέπει να επιλέξετε κάποιον άλλο προορισμό. Η Κοπεγχάγη είναι μια πόλη καθαρή, ασφαλής, φιλική και εύκολη να την γνωρίσεις. Οι κάτοικοι μιλούν όλοι τους εξαιρετικά αγγλικά και τα μεταφορικά μέσα φέρνουν το μετρό του Λονδίνου… στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Η δανέζικη πρωτεύουσα καταλαμβάνει σχεδόν πάντα μια θέση στα top 5 σε όλες τις λίστες των πιο hot ταξιδιωτικών προορισμών και... δικαίως. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι και ο πιο οικονομικός προορισμός, αλλά σίγουρα δεν θα δαγκώσει το πορτοφόλι σας, όπως το Λονδίνο ή το Παρίσι.

Περνώντας τη γέφυρα, στη σουηδική πλευρά, θα βρείτε το Μάλμε που είναι μια ζωντανή και χρωματιστή πολιτισμικά πόλη, η οποία έχει και ένα πολύ «edgy» ύφος. Θα μπορούσε να παρομοιαστεί με μια κοπέλα από το Μπρονξ, που φοράει φανταχτερά αξεσουάρ και κινείται με τρόπο ώστε να δηλώνει «Queen of the world». Έτσι το Μάλμε είναι «Queen of the North»!
Η σημερινή εικόνα του Μάλμε έχει τις ρίζες της στο βιομηχανικό παρελθόν της πόλης, που για πολλές δεκαετίες αποτελούσε το κεντρικό λιμάνι εισαγωγών και εξαγωγών της Σκανδιναβίας. Σήμερα όμως, ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική της η οποία αναμειγνύει φουτουριστικά στοιχεία στα ήδη διατηρημένα βιομηχανικά. Όταν το 2005 χτίστηκε ο «Turning Torso», ο ουρανοξύστης των 54 ορόφων, το αρχιτεκτονικό αριστούργημα του ισπανού Santiago Calatrava, το Μάλμε συγκέντρωσε τα βλέμματα των Ευρωπαίων. Η πόλη που τόσο καιρό ήταν κρυμμένη πίσω από τη λάμψη της Στοκχόλμης έγινε ξαφνικά ο σκανδιναβικός ρυθμιστής τάσεων. Μια βόλτα στην περιοχή όπου είναι ο «Turning Torso» είναι σχεδόν μια «βόλτα στο μέλλον», καθώς τα κτίρια που αντικρίζει κανείς είναι το ένα πιο εντυπωσιακό από το άλλο. Η νεόχτιστη αυτή περιοχή ονομάστηκε «Västra hamnen» (που σημαίνει «το ανατολικό λιμάνι») και έχει θέα στη θάλασσα και τη γέφυρα που ενώνει τις δύο χώρες. Κουκουλωθείτε καλά, αγοράστε ένα take-away cafe latte από το «Espressohouse» και περπατήστε κατά μήκος της στρωμένης με σανίδια παραλίας.
Η νότια πλευρά της πόλης προσφέρει μια εντελώς διαφορετική αίσθηση από την ανατολική. Εδώ θα βρείτε το πολυπολιτισμικό «Möllevångstorget» δηλαδή την πλατεία με επιρροές από όλες τις ηπείρους και κατοίκους από 150 διαφορετικές χώρες. Εδώ θα βρείτε πρόσωπα και καταστήματα από κάθε γωνιά του κόσμου και εστιατόρια να σερβίρουν γεύσεις από την Ανατολή και τη Δύση. Τα Σαββατοκύριακα η πλατεία μεταμορφώνεται σε ένα μεγάλο και χαρούμενο διεθνές bazaar, το οποίο επιβάλλεται να επισκεφτείτε!
Συνεχίζοντας τη βόλτα προς το κέντρο θα εντοπίσετε το γνωστό «Davidshallstorg» μια πλατεία με καταστήματα που πουλάνε εντυπωσιακά και εκλεκτά κομμάτια design. Η ατμόσφαιρα εδώ είναι πολύ σικ. Η diva Μάλμε – όπως άλλωστε κάθε diva – έχει όμως και μια ευαίσθητη πλευρά. Στο κέντρο της πόλης καλά κρυμμένο πίσω από τα σύγχρονου design κτίρια, θα εντοπίσετε το γλυκό και χρωματιστό «Gamla Väster» μια περιοχή με πλινθόστρωτα σοκάκια και χαμηλά παραδοσιακά σπίτια καλυμμένα από αναρριχητικά φυτά. Στο ίδιο στιλ είναι και το «Slottsträdgården» που βρίσκεται στο παραμυθένιο πάρκο «Kungsparken» (Πάρκο του Βασιλιά) και αποτελεί έναν δημόσιο βιολογικό κήπο, όπου μπορεί κανείς να μαζέψει λουλούδια και να αγοράσει φρέσκα λαχανικά.
Οι δυο χώρες που τόσα χρόνια ανταγωνίζονταν για την πρωτιά του Βορρά γίνανε τώρα σύμμαχοι και το νέο power-duo προσφέρει όλα όσα χρειάζονται για να έχετε μια αξέχαστη ταξιδιωτική εμπειρία.
Μάλμε:
Shop till you drop!
«Monki» (Strorgatan 20, τηλ: +46 40 611 46 50). Trendy κομμάτια σε οικονομικές τιμές.
«Tjallamalla» (Davidshallsgatan 15, τηλ +46 40 79190). Το αγαπημένο μαγαζί των fashionistas.
«Pretty in the city» (Rundelsgatan 15, τηλ +46 70-7264863). Vintage κομμάτια από «Anna Sui», «Calvin Klein» και «YSL».
«Mani» (Kärleksgatan 4 τηλ.: +46 05-242482). Βρείτε εκλεκτά vintage items στο κατάστημα ή και online στο shopmani.
Πού θα μείνετε:
«Hilton Malmö City» (Triangeln 2, www. hilton.se). Απολαύστε άνεση και glam στο κέντρο της πόλης.
«Radisson Blu Hotel» (östergatan 10, www. radissonblu.com). Hπολυτέλεια μέσα σε μια cosy ατμόσφαιρα.
Πού θα φάτε:
«Tempo Bar & Restaurant» (Södra skolgatan 30, www. tempobarokok.se).
«Greken» (Västergatan 11, www. restauraggreken.com). Απολαύσετε μια γνήσια ζεστή φακή ή φασολάδα στο Lilla Väster

Πού θα βγείτε:

«Viktors Bar» (Lilla Torg 1, www. victors.se). Πιείτε ένα cocktail στο trendy Lilla Torg.
«Malmö's Buddha Lounge» (Djäknegatan 9, www. buddhalounge.se).Ένα από τα πιο fashionable club της πόλης.
  
Κοπεγχάγη:
Shop till you drop!
«Strøget» O πιο μακρύς δρόμος για shopping σε όλη την Ευρώπη. Θα βρείτε brands όπως «Prada», «Louis Vuitton», «Cerutti», «Mulberry», «Chanel» και «Boss».
«Prag» (Vesterbrogade 98A, τηλ.: +45 33 790 050). Θεωρείται το πιο καλό vintage shop της Δανίας.
Πού θα μείνετε:
«Αmiral Hotel» (Toldbodgade 24, www. admiralhotel.dk). Τοποθετημένο στο παραμυθένιο Nyhave
«Dgi Byen» (Tietgensgade 65, www. dgi-byen.com). Εντυπωσιακό design και χαλαρωτικό spa.

Πού θα φάτε:
«Fiskebaren» (Flæsketorvet 100, www. fiskebaren.dk/da/maden.php). Για γνήσια και φρέσκα δανέζικα θαλασσινά.
«Døp» (Fasanvej 269, www. dop.dk). Απολαύστε το πιο δανέζικο φαγητό: ένα Hot-Dog «Pølse».  
Πού θα βγείτε:
«Oak room» (Birkegade 10, τηλ.: +45 38 603 860). Πιείτε ένα cocktail μαζί με τους trendy ντόπιους.
«Rust» (Guldbergsgade 8, τηλ.: +45 35 245 200). Μετά το «Oak Room» πηγαίνετε για χορό.
agelioforos.gr