Προάγγελο για γερή επιχειρηματική μάχη στον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ σχετικά με την προμήθεια και εγκατάσταση των πρώτων 190-200.000 ψηφιακών οικιακών μετρητών, αποτελεί η μεγάλη συμμετοχή από δέκα και πλέον εταιρείες στη δημόσια διαβούλευση.
Η διαβούλευση έληξε στις 2 Ιουνίου, και συμμετείχαν με τεχνικές παρατηρήσεις τουλάχιστον δέκα ελληνικές και ξένες εταιρείες, δείγμα του υψηλού ενδιαφέροντος που αναμένεται να προσελκύσει ο διαγωνισμός, ο οποίος αναμένεται να προκηρυχθεί μέσα στον Ιούλιο ή το αργότερο τον Αύγουστο.
Τις ημέρες αυτές, ο ΔΕΔΔΗΕ αξιολογεί τα σχόλια που υποβλήθηκαν προκειμένου να ακολουθήσει συνάντηση της διοίκησης του με το υπουργείο ΠΕΚΑ, και αφού διαμορφωθεί το τελικό κείμενο να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός.
Πενηντάδυο ημέρες μετά την προκήρυξή του θα γίνει η κατάθεση των προσφορών που τοποθετείται κάπου μέσα στον Σεπτέμβριο, γεγονός που σημαίνει ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων ο ανάδοχος θα ανακηρυχθεί προς το τέλος του φθινοπώρου.
Σε αυτή την περίπτωση, η υπογραφή της τελικής σύμβασης με τη ΔΕΗ αναμένεται προς το τέλος του έτους, και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η εγκατάσταση των μετρητών.
Η τοποθέτησή τους στις κατοικίες αποτελεί μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την λειτουργία και στην πράξη της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού, δηλαδή την είσοδο στο "παιχνίδι" της λιανικής και άλλων προμηθευτών, οι οποίοι θα μπορούν να ανταγωνιστούν την ΔΕΗ, παρέχοντας διαφορετικά ωριαία πλέον τιμολόγια.
Οι παίκτες και πως θα γίνει η κατανομή
Συμμετοχή στο διαγωνισμό αναμένεται να υπάρξει τόσο από κατασκευαστές software και hardware, από ξένους ομίλους σαν την Ιταλική Enel (με εμπειρία στο αντικείμενο), από κινεζικές εταιρείες, ενώ εκτιμάται ότι θα εμφανιστούν και τεχνικοί όμιλοι όπως Ελλάκτωρ, και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που θα αναλάβουν το έργο της τοποθέτησης των μετρητών μέσω ειδικών συνεργείων.
Εκτός των αρχικών 160-170.000, στο κείμενο της διαβούλευσης προβλέπεται η προαιρετική τοποθέτηση επιπλέον 20.000-30.000 σε νησιά. Ωστόσο το budget για τους περίπου 190-200.000 ψηφιακούς μετρητές παραμένει το ίδιο με το αρχικό, δηλαδή 40-45 εκατ. ευρώ (με τα 18 εκατ. ευρώ να προέρχονται από το ΕΣΠΑ), που αφορούσε όμως 20-30.000 λιγότερους.
Όσο για την κατανομή των 190-200.000 αυτών μετρητών, θα γίνει ως εξής : Στο νομό Ξάνθης θα τοποθετηθούν 60.000, στο νομό Λέσβου (Μυτιλήνη, Λήμνος, Αι Στράτης) 80.000, στο νομό Λευκάδας 20.000, στην Αττική 7.000 και στη Θεσσαλονίκη 3.000. Προαιρετικά θα τοποθετηθούν ακόμη 17.000 ψηφιακοί μετρητές σε Σαντορίνη, 10.000 στη Μύλο και 3.000 στην Κύθνο.
Το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σταδιακά εντός 24 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης. Κατά τους εννέα πρώτους μήνες θα πρέπει να εγκατασταθούν 10.000 μετρητές καθώς και το Data Center του ΔΕΔΔΗΕ στο Ρούφ. Τους επόμενους πέντε μήνες θα πρέπει να τοποθετηθούν 50.000 μετρητές, και τους επόμενους δέκα μήνες οι υπόλοιποι 110.000.
Τα σχόλια
Στη διάρκεια της διαβούλευσης συζητήθηκε το ενδεχόμενο οι ενδείξεις της κατανάλωσης να αποστέλλονται όχι μόνο σε μια ειδική οθόνη (μεγέθους κινητού τηλεφώνου) τοποθετημένη κάπου μέσα στο σπίτι του καταναλωτή, αλλά ακόμη και στο κινητό ή και στον προσωπικό του υπολογιστή.
Σύμφωνα με το κείμενο της διαβούλευσης, ο έξυπνος μετρητής θα φυλάσσει τα στοιχεία της κατανάλωσης σε ειδκούς καταχωρητές (registers), τα οποία θα αποστέλλονται στη συνέχεια στο κεντρικό Data Center του ΔΕΔΔΗΕ στο Ρούφ σε τακτά χρονικά διαστήματα. Οι πληροφορίες αυτές θα φυλάσσονται επί μακρόν στο μετρητή.
Κατά τη διαβούλευση ζητήθηκε επίσης η δυνατότητα χρήσης και άλλου τύπου modem που θα αποστέλλει τα δεδομένα μέσω του ηλεκτρικού δικτύου τροφοδοσίας της κατοικίας προς τον πλησιέστερο στην περιοχή συγκεντρωτή, ο οποίος και θα τα αποστέλλει εν συνεχεία μέσω GSM/GRS στο ίδιο Data Center.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου