Τρίτη 5 Μαΐου 2015

"Μερεμέτια" στο φόρο εισοδήματος

Του Σπύρου Δημητρέλη

Τρία "μερεμέτια" στη φορολογία εισοδήματος οριστικοποιεί εντός των επόμενων ημερών το υπουργείο Οικονομικών τα οποία και θα δώσουν το πράσινο φως για να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων.  Κανονικά η εφαρμογή θα έπρεπε να έχει ανοίξει από τον Φεβρουάριο και να παραμείνει ανοικτή το αργότερο έως το τέλος Ιουνίου (ήδη υπάρχουν σενάρια για παράταση τουλάχιστον έως το τέλος Ιουλίου).


Η έναρξη της περιόδου υποβολής έχει αργήσει σημαντικά φέτος εξαιτίας των σημαντικών αλλαγών που έχουν επέλθει στη φορολογία εισοδήματος και οι οποίες έπρεπε να απεικονισθούν στη φετινή φορολογική δήλωση. 

Επιπλέον, η καθυστέρηση στην έναρξη της περιόδου υποβολής των φετινών δηλώσεων οφείλεται και στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο ηλεκτρονικό σύστημα εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων, όπως είναι ο νέος τρόπος υπολογισμού του φόρου εισοδήματος για όσους έχουν αγροτικά εισοδήματα (13% φόρος από το πρώτο ευρώ εισοδήματος).

Τα "μερεμέτια" που πρόκειται να γίνουν σύντομα και να κλείσουν εκκρεμότητες που υπάρχουν στη φορολογία εισοδήματος αφορούν εισόδημα από ενοίκια που δεν έχουν εισπραχθεί, τη φορολόγηση του εισοδήματος από μπλοκάκι και τη φορολόγηση των αγροτικών επιδοτήσεων. 

Ανείσπρακτα ενοίκια

Η διάταξη που θα έρθει στη Βουλή θα προβλέπει ότι οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να εκχωρήσουν στο δημόσιο ανείσπρακτα ενοίκια που αφορούν στην περίοδο από την 1-1-2014 έως 31-12-2014. Οι φορολογούμενοι, πριν την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, θα πρέπει προκειμένου να μην φορολογηθούν για ενοίκια που δεν έχουν εισπράξει να υποβάλουν δήλωση εκχώρησής τους στο δημόσιο. Στη δήλωση θα γνωστοποιήσουν τα στοιχεία του μισθωτή που δεν κατέβαλε τα μισθώματα προκειμένου αυτά να βεβαιωθούν στο όνομά του.

Μπλοκάκια

Με την αλλαγή στη νομοθεσία που πρόκειται να έρθει σύντομα στην Βουλή με διάταξη θα προβλέπεται ότι το εισόδημα από μπλοκάκι θα φορολογείται, υπό προϋποθέσεις, ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες. Θα δοθεί όμως η δυνατότητα φορολόγησης ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες ακόμη και όταν ο φορολογούμενος είναι μισθωτός σε άλλον εργοδότη. 

Με βάση το σημερινό καθεστώς το εισόδημα από μπλοκάκι φορολογείται ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες εφόσον ο φορολογούμενος έχει έως τρεις πελάτες ή έως το 75% του εισοδήματός του προέρχεται από τρεις πελάτες, έχει ως επαγγελματική έδρα την κατοικία του και δεν έχει εισόδημα από εμπορική δραστηριότητα ή μισθωτές υπηρεσίες. Με τη διόρθωση της διάταξης θα ωφεληθούν κατά κύριο λόγο μισθωτοί με χαμηλό εισόδημα που έχουν και εισόδημα από μπλοκάκι.

Αγροτικές επιδοτήσεις 

Με διάταξη που θα έρθει στη Βουλή πρόκειται να καταργηθεί η φορολόγηση ως εισόδημα των αγροτικών επιδοτήσεων. Με βάση το σημερινό καθεστώς οι αγροτικές επιδοτήσεις προστίθενται στο ακαθάριστο εισόδημα των αγροτών και φορολογούνται με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ.



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα