Την κατάλληλη οργανωτική δομή ώστε να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα της επιχείρησης κατά την υλοποίηση της νέας στρατηγικής επιλογής, που φέρνει τις ΑΠΕ στην πρώτη γραμμή, αναζητά η ΔΕΗ, όπως ανέφερε χθες στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου ο Μανόλης Παναγιωτάκης.
Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, θα συσταθεί ιδιαίτερη μονάδα στα πλαίσια της Διεύθυνσης Παραγωγής Νησιών, η οποία θα ασχοληθεί με τα συστήματα αποθήκευσης και αυτοματισμών.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΗ:
«Πήραμε πρόσφατα τη στρατηγική απόφαση της απορρόφησης της ΔΕΗ Ανανεώσιμες από τη μητρική ΔΕΗ, δράση που ήδη βρίσκεται σε φάση υλοποίησης. Θα λέγαμε σχηματικά ότι έτσι η ΔΕΗ γίνεται πλέον “πράσινη”.
Η απορρόφηση αυτή γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να διασφαλιστεί πλήρως η ομαλή συνέχιση και ολοκλήρωση των εκτελούμενων έργων.
Παράλληλα μελετάται η κατάλληλη οριστική οργανωτική δομή, η οποία θα αντικαταστήσει το μεταβατικό σχήμα που έχουμε επιλέξει σήμερα, ώστε να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα της ΔΕΗ στο μέγιστο βαθμό.
Είναι μεγάλης σημασίας η αλλαγή της παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά που σήμερα γίνεται κατά 80 - 85% από πετρέλαιο. Παράλληλα η έλλειψη συστημάτων αποθήκευσης αλλά και των κατάλληλων συστημάτων των Δικτύων, οδηγούν σε μειωμένη αξιοποίηση των ΑΠΕ και ειδικότερα του εγκαταστημένου αιολικού δυναμικού κατά 30% περίπου.
Ήδη έχουν γίνει κάποια μικρά βήματα πειραματικού ή επικοινωνιακού χαρακτήρα, τα οποία έχουν την αξία τους αλλά βέβαια απέχουν παρασάγγας από την ολοκληρωμένη - αξιόπιστη λύση.
Είναι καταφανής ο κυρίαρχος ρόλος της ΔΕΗ στην τροφοδοσία των νησιών. Η αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ, μέχρι την υλοποίηση των διασυνδέσεων με το Ηπειρωτικό Σύστημα, που για πολλά νησιά τοποθετείται αρκετά μακροπρόθεσμα, είναι αδήριτη ανάγκη. Και βέβαια είναι απαραίτητη προϋπόθεση η ενεργός εμπλοκή της ΔΕΗ. Με άλλα λόγια η ΔΕΗ καλείται να αναπτύξει έντονη δραστηριότητα, στα πλαίσια ολοκληρωμένου σχεδιασμού που θα εξειδικεύεται ανά νησί ή ανά ομάδα νησιών, και βέβαια με συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια.
Για το σκοπό αυτό σχεδιάζουμε να συστήσουμε ιδιαίτερη οργανωτική δομή στα πλαίσια της Διεύθυνσης Παραγωγής Νησιών, η οποία, εκτός των άλλων, θα ασχοληθεί με τα πλέον προηγμένα συστήματα αποθήκευσης και αυτοματισμών.
Ήδη έχουμε συνάψει σύμφωνο συνεργασίας με την Κορεάτικη εταιρεία KEPCO, για τη δημιουργία πιλοτικά ενός «πράσινου» νησιού, και λειτουργούμε σε συνεργασία με προηγμένη γερμανική εταιρεία σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο της Καρλσρούης πειραματικό σύστημα αποθήκευσης, αυτοματισμών και φωτοβολταϊκών στην Κάρπαθο, ισχύος 40 MW».energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου