Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Ο Ματέο Ρέντσι νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας


Ο Ματέο Ρέντσι (Matteo Renzi, γεννημένος στη Φλωρεντία στις 11 Ιανουαρίου 1975) είναι Ιταλός πολιτικός, ο 56ος και σημερινός Πρωθυπουργός της Ιταλίας, από τον Φεβρουάριο του 2014. Έχει εκλεγεί, επίσης, δήμαρχος της Φλωρεντίας το 2009 και Γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος στις 15 Δεκεμβρίου του 2013. Μεταξύ του 2004 και του 2009 διατέλεσε Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επαρχίας της Φλωρεντίας ((el.wikipedia.org)

Ολιγομελούς κυβέρνησης που θα περιλαμβάνει 16 υπουργούς, οκτώ εκ των οποίων θα είναι γυναίκες, θα ηγηθεί ο Ματέο Ρέντσι, ο οποίος το βράδυ της Παρασκευής αποδέχτηκε επίσημα τη θέση του πρωθυπουργού της Ιταλίας, μετά από τρίωρη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. 


Το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο Οικονομικών αναλαμβάνει το στέλεχος του ΟΟΣΑ Πιέρ Κάρλο Παντοάν, ενώ ο Αντζελίνο Αλφάνο, επικεφαλής της συμπολιτευόμενης Νέας Κεντροδεξιάς, παραμένει στο υπουργείο Εσωτερικών.

Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης αναμένεται να λάβει χώρα αύριο Σάββατο, ενώ την επόμενη εβδομάδα, κατά πάσα πιθανότητα τη Δευτέρα, θα ακολουθήσει ψήφος εμπιστοσύνης.

Όταν ορκισθεί, ο 39χρονος Ρέντσι θα γίνει ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Ιταλίας, περίπου δύο μήνες νεότερος από τον Μπενίτο Μουσολίνι, ο οποίος ανέλαβε την πρωθυπουργία το 1922.

Θα είναι ο τρίτος διαδοχικός μη εκλεγμένος, αλλά διορισμένος, πρωθυπουργός της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης, μετά τον Μάριο Μόντι και τον Ενρίκο Λέτα.

Στο υπουργείο Εξωτερικών τοποθετήθηκε η 40χρονη κεντροαριστερή Φεντερίκα Μογκερίνι, στο υπουργείο Μεταφορών ο Μαουρίτσιο Λούπι και στο υπουργείο Υγείας η Μπεατρίτσε Λορεντσίν, αμφότεροι στελέχη της Νέας Κεντροδεξιάς.

Υπουργός Δικαιοσύνης ανέλαβε ο Αντρέα Ορλάντο (ως σήμερα υπουργός Περιβάλλοντος), υπουργός Παιδείας η Στεφάνια Τζάνινι, γραμματέας της κεντρώας Επιλογής Πολιτών και για το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης επελέγη η Φεντερίκα Γκουίντι, πρώην πρόεδρος της Ένωσης Νέων Ιταλών Επιχειρηματιών.

Τέλος, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αναλαμβάνει ο στενός συνεργάτης του Ρέντσι, Γκρατσιάνο Ντελρίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα