Μετά τα μέτρα ύψους 150 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκαν χθες για τη μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας, η κυβέρνηση προωθεί και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ακόμη και σε μια δόση, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης.
Όπως ανέφερε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας μετά τη Διυπουργική Επιτροπή για την Βιομηχανική Πολιτική που έλαβε χώρα το μεσημέρι, στις συζητήσεις με την Τρόικα θα εξεταστεί και η μνημονιακή υποχρέωση της χώρας για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους (εργοδοτικών εισφορών) κατά 5 μονάδες στη διάρκεια του προγράμματος.
Μέχρι στιγμής το υπουργείο σε συνεργασία με τα ασφαλιστικά ταμεία έχει προχωρήσει στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 1,1 μονάδες, κίνηση που δεν επιβάρυνε τις συντάξεις σύμφωνα με το ίδιο υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου.
Για τις υπόλοιπες 3,9 μονάδες, συνολικού κόστους 700 εκατ. ευρώ, εξετάζονται δύο σενάρια. Το πρώτο σενάριο είναι να μειωθεί εφάπαξ το μη μισθολογικό κόστος εφόσον δεν θα υπάρξει μείωση σε συντάξεις. Το άλλο σενάριο προβλέπει την τμηματική μείωση του μη μισθολογικού κόστους έως το 2016.
Πάντως θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το υπουργείο Εργασίας δεν συνδέει τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους με την παροχή κινήτρων από την πλευρά της βιομηχανίας.
Εκτός από τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, η διυπουργική Επιτροπή για την Βιομηχανική Πολιτική στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Ανάπτυξης κ Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός ΠΕΚΑ κ. Γιάννης Μανιάτης, ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, οι υφυπουργοί κκ. Θανάσης Σκορδάς και Μάκης Παπαγεωργίου και ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, συζητήθηκαν οι αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων, η νέα προγραμματική περίοδος για το ΕΣΠΑ και το ενεργειακό κόστος.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης, δήλωσε ότι στόχος είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η αύξηση της απασχόλησης.
Από την πλευρά του ο κ. Μανιάτης σημείωσε ότι το πακέτο μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους ύψους 150 εκατ. ευρώ θα κατανεμηθεί αναλογικά στις βιομηχανίες και στα νοικοκυριά. Ο υπουργός σημείωσε ότι ζητήθηκε από τη βιομηχανία να λάβει τις αντίστοιχες θετικές αποφάσεις προκειμένου να αυξηθεί η απασχόληση και να μειωθεί η ανεργία (δείτε εδώ αναλυτικότερα).
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ εξέφρασε την ικανοποίηση της βιομηχανίας για τα μέτρα στήριξης ύψους 150 εκατ. ευρώ, που ανακοινώθηκαν χθες. Εκπρόσωποι πάντως της βιομηχανίας, αποσυνέδεαν το πακέτο στήριξης με ενδεχόμενες «δεσμεύσεις» να σταματήσουν τις απολύσεις ή να προχωρήσουν σε νέες προσλήψεις. «Είναι 150 εκατ. ευρώ που αδίκως έλειψαν από τη βιομηχανία» σχολίαζε χαρακτηριστικά, εκπρόσωπος της βιομηχανίας. Αντίστοιχα και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι δεν έχει ζητηθεί κάτι αντίστοιχο από τις επιχειρήσεις, ωστόσο η προσδοκία είναι πως τα μέτρα θα βοηθήσουν στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και στην ανάσχεση της ανεργίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου