Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ καθώς το ΠΑΣΟΚ φέρεται να υπαναχωρεί, μετά τις έντονες πιέσεις που δέχεται από συνδικαλιστές και βουλευτές που εκλέγονται στους αποκαλούμενους «ενεργειακούς» νομούς (Κοζάνης, Φλώρινας), ενόψει των εκλογών. Το θέμα προβληματίζει έντονα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθώς η χώρα έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις έναντι της τρόικας από το πρώτο μάλιστα Μνημόνιο και θα πρέπει να αναζητήσει εναλλακτικά μέτρα.
Η υπαναχώρηση του ΠΑΣΟΚ σε επίπεδο βουλευτών είχε διαφανεί κατά τη διάρκεια της ψήφισης του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Η κυβέρνηση μπροστά στον κίνδυνο καταψήφισης του νομοσχεδίου υποχρεώθηκε να αποσύρει την τροπολογία που επαναδιατύπωνε με μεγαλύτερη σαφήνεια τη ρύθμιση του 1999 για το ασφαλιστικό των εργαζομένων. Η ρύθμιση του ’99 αναγνώριζε ότι οι εργαζόμενοι έχουν δικαιώματα στα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ και έναντι αυτών το Δημόσιο αναλαμβάνει την υποχρέωση να καλύπτει κάθε χρόνο τα τυχόν ελλείμματα του νέου τότε και για πρώτη φορά ανεξάρτητου ασφαλιστικού φορέα. Οι αντιδρώντες, «επενδύοντας» πλέον στην κυβερνητική αυτή υπαναχώρηση, προετοιμάζουν μπαράζ αγωγών κατά της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ προκειμένου να μπλοκάρουν την όλη διαδικασία.
Ενας αριθμός 40 περίπου σωματείων, εργαζομένων και συνταξιούχων της ΔΕΗ αλλά και μεμονωμένοι εργαζόμενοι αναμένουν τη δημοσιοποίηση της προκήρυξης για να καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα πατώντας στη ρύθμιση για το ασφαλιστικό. Αν και η πλευρά του ΥΠΕΚΑ, που σχεδιάζει σε συνεργασία με τη ΔΕΗ τη σχετική προκήρυξη, ισχυρίζεται ότι οι προσφυγές δεν πρόκειται να επηρεάσουν τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης, τα γεγονότα περί του αντιθέτου συνηγορούν. Η καθυστέρηση που παρατηρείται στην έκδοσή της αλλά και το γεγονός ότι η κυβέρνηση υποχρεώθηκε, προκειμένου επίσης να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, να αποδεχθεί ρύθμιση που προβλέπει ότι θα πρέπει να εγκριθεί ουσιαστικά από τη Βουλή, αφού της δίνει τη δυνατότητα να υποβάλει παρατηρήσεις σε διάστημα 30 ημερών, είναι αποτέλεσμα των πιέσεων που ασκούνται τόσο σε συνδικαλιστικό όσο και πολιτικό επίπεδο.
Με αυτά τα δεδομένα στην καλύτερη των περιπτώσεων ο διαγωνισμός για τον ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να αναμένεται περί τα τέλη Μαρτίου. Ακόμη και στην περίπτωση που τα πράγματα εξελιχθούν στη συνέχεια ομαλά, πράγμα απίθανο αφού θα βρισκόμαστε στο αποκορύφωμα της προεκλογικής αντιπαράθεσης, η προσέλκυση επενδυτών θεωρείται εξίσου απίθανη, παρά το αρχικό και ανεπίσημο ενδιαφέρον από ιταλικές και κινεζικές εταιρείες. Αυτό γιατί η απόδοση κεφαλαίων του ΑΔΜΗΕ που είναι ρυθμιζόμενη κυμαίνεται σήμερα στα χαμηλά επίπεδα του 8%. Εκτιμούν ότι για να υπάρξει δέλεαρ αυτό θα πρέπει να κινηθεί στα επίπεδα του 11-12%.
Αντίστοιχου ύψους έσοδο διεκδικεί από πέρυσι και η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, όχι με γνώμονα το επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά την υλοποίηση αναγκαίων έργων όπως η διασύνδεση των Κυκλάδων και της Κρήτης που απαιτεί υψηλά κεφάλαια. «Οτιδήποτε κάτω από το 10,5% για μας είναι μείωση» αναφέρουν χαρακτηριστικά κύκλοι του ΑΔΜΗΕ, ενόψει της κρίσιμης απόφασης της ΡΑΕ για καθορισμό του μέσου εσόδου του ΑΔΜΗΕ το 2014. Η ΡΑΕ μετά και τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν στη Βουλή για την αύξηση του ρυθμιζόμενου εσόδου φαίνεται ότι θα ανεβάσει το έσοδο μόλις στο 8,5%. Για το επόμενο βήμα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, αυτό της σύστασης και πώλησης της «μικρής ΔΕΗ», τα πράγματα φαίνεται να είναι ακόμη πιο περίπλοκα.
(Χρ. Λιάγγου, Καθημερινή, 23/2/2014)/energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου