Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023

ΝΑΞΟΣ Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


 Η Νάξος είναι το πρώτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων, με έκταση 429,79 τ.χλμ. και απόσταση 103 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά.Κατά την παράδοση, οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήταν οι Θράκες και οι Πελασγοί. Αργότερα ήρθαν οι Κάρες, με αρχηγό τον Νάξο, στον οποίο και αποδίδεται το όνομα του νησιού. Υπήρξε το κέντρο του αρχαϊκού κυκλαδικού πολιτισμού.Το νησί είναι γνωστό ως πηγή σμύριδας, ενός πετρώματος πλούσιου σε κορούνδιο, το οποίο μέχρι τη σύγχρονη εποχή ήταν ένα από τα καλύτερα διαθέσιμα λειαντικά. Οι κάτοικοί της στην καθομιλουμένη λέγονται (Ν)αξ(ι)ώτες/(Ν)αξ(ι)ώτισσες.


Η Χώρα της Νάξου με τη φημισμένη «Πορτάρα», το Ενετικό κάστρο και τα μοναδικής ομορφιάς αρχοντικά της, αποτελεί ιδανική αφετηρία για τις περιπλανήσεις σου. Στα ενδιαφέροντα των επισκεπτών είναι και το «Φεστιβάλ της Πατάτας Νάξου» που λαμβάνει χώρα κάθε Σεπτέμβρη, στο οποίο μπορείς να δοκιμάσεις το ξακουστό αξιώτικο προϊόν μαγειρεμένο με κάθε λογής τρόπο!


Η Νάξος είναι ένας προορισμός που ενδείκνυται για όσους θέλουν να συνδυάσουν ξεκούραστες διακοπές με πολλές δραστηριότητες και βραδινή διασκέδαση. Διαθέτει πανέμορφα γραφικά ορεινά χωριά, υπέροχες παραλίες, εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και αρχαιολογικά μνημεία.

Παραλίες (φωτό ΑΓΙΟΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ)


Άγιος Προκόπιος: Η καλύτερη παραλία του Νησιού με λευκή άμμο και κρυστάλλινα νερά. Όσο και αν φυσάει στο Νησί , εκεί θα ευχαριστηθείς το μπάνιο σου. Καθίστε στην άκρη δεξία κοντά στο εστιατόριο "ΑΒΑΛΗ". Βρίσκεται πολύ κοντά στη Χώρα (περίπου 5 χλμ.) και δίπλα στην παραλία της Αγίας Άννας και είναι εύκολα προσβάσιμη με το ΚΤΕΛ του νησιού. Πίσω της υπάρχει ένα μικρό έλος και ο αμμουδερός δρόμος οδηγεί στην έξοδο προς Αγία Άννα. Το σετ οι ξαπλώστρες χρεόνονταν € 15,00 (αρχές Ιουλίου 2022).


Αγία Άννα: Βρίσκεται αμέσως μετά την παραλία του Αγίου Προκοπίου. Έχει ψιλή άμμο, ομπρέλες και κέδρους που προσφέρουν σκιά.


Πλάκα: Συνέχεια της Αγίας Άννας, η παραλία διαθέτει λευκή ψιλή άμμο και μεγάλους αμμόλοφους που συνθέτουν ένα μαγευτικό σκηνικό. Έχει ομπρέλες και ταβέρνες.

Μικρή Βίγλα:  ενδείκνυται για windsurfing λόγω των έντονων ανέμων, αν δεν φυσάει μπορείς να απολαύσεις το μπάνιο και την ηλιοθεραπεία σου.

Καστράκι: Μεγάλη και ήσυχη παραλία με λευκή άμμο, ιδανική για χαλάρωση και περπάτημα.

Άγιος Γεώργιος: Η πιο κοντινή παραλία στη Χώρα (λίγα λεπτά περπάτημα). Είναι οργανωμένη με πολλά καφέ και εστιατόρια, έχει πλατιά αμμουδιά και τα νερά είναι πολύ ρηχά.

Μουτσούνα (κάτω από την Απείρανθο): είναι η κατεξοχήν αγαπημένη παραλία των Απεραθιτών “στρωμένη” με άμμο και λαμπερά κομμάτια σμυριγλιού, παραδεισένια νερά και με φόντο διάσπαρτα μικρά νησάκια στο βάθος. Στη Μουτσούνα καταλήγει το εναέριο σύστημα μεταφοράς σμύριδας ο «εναέριος» όπως λέγεται τοπικά. Έχει ταβερνούλες με παραδοσιακή κουζίνα και φρέσκο ψάρι. Διοικητικά ανήκει στην Απείρανθο με την οποία και συνδέεται με ασφαλτοστρωμένο δρόμο κλίσης που χρήζει προσοχής.

Χωριά στη Νάξο

Η Νάξος διαθέτει ψηλά βουνά και τα ορεινά χωριά της φημίζονται για την ομορφιά και την αρχιτεκτονική τους. Αξίζει να τα επισκεφτείς.

Στην ίδια διαδρομή και καλύτερη
 (ΧΑΛΚΙ-ΦΙΛΟΤΙ -ΑΠΕΙΡΑΝΘΟΣ)

Χαλκί (15 km από τη Χώρα) : Μικρό χωριό με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και εξαιρετικό φαγητό. Η παραδοσιακή τέχνη του αργαλειού διατηρείται ακόμα και μπορείς να βρεις υπέροχα υφαντά στα μαγαζιά του οικισμού.

Φιλώτι (18 km από τη Χώρα): Το μεγαλύτερο χωριό του νησιού αλλά και των Κυκλάδων, βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Ζας. Κάντε μια βόλτα στα πλακόστρωτα δαιδαλώδη σοκάκια και μη χάσετε το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου.Καθίστε οπωσδήποτε κάτω από τον Πλάτανο στο γραφικό καφενείο με το υπέροχο γαλακτομπούρεκο.


Απείρανθος(28 km από τη Χώρα):: Γραφικός παραδοσιακός πετρόχτιστος οικισμός, γνωστός και ως «το μαρμάρινο χωριό». Τα στενά καλντερίμια και η ενετική αρχιτεκτονική θα σε γοητεύσουν, ενώ στο Λαογραφικό Μουσείο Απειράνθου μπορείς να γνωρίσεις την καθημερινότητα της ζωής στο χωριό πριν από 100 χρόνια. Η Απείρανθος είναι ο τόπος καταγωγής του Μανώλη Γλέζου και έχει τη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη των Κυκλάδων, αλλά και το πιο νόστιμο γλυκό του κουταλιού (σε όλες τις γεύσεις).Θα βρεις εστιατόρια με καλό φαγητό , καφέ και μεζεδοπωλεία.

Κόρωνος: Το γραφικό χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 500-600 με πλακόστρωτα σοκάκια, καμάρες, παραδοσιακά σπίτια και μικρές πλατεΐτσες συνθέτουν το υπέροχο σκηνικό.

Απόλλωνας: Γραφικό παραθαλάσσιο ψαροχώρι. Στο αρχαίο λατομείο , πριν μπεις στον οικισμό μπορείς να δεις τον εντυπωσιακό «κούρο του Απόλλωνα», ένα μισοτελειωμένο άγαλμα με περίπου 11 μέτρα ύψος!

Φαγητό 

Η Αξιώτισσα : βρίσκεται πάνω στο δρόμο προς το Καστράκι 15 Km από τη Χώρα. Λειτουργεί τα τελευταία 20 χρόνια, μαγειρεύοντας με φαντασία και με βιολογικές πρώτες ύλες από το δικό της μποστάνι. Δεν υπάρχει πιάτο στην Αξιώτισσα που να μην είναι νόστιμο. Κάντε οποσδήποτε κράτηση πριν, Τηλέφωνο: 2285 075107


Ο Πλάτανος στην Απείρανθο:  δοκιμάστε φανταστικό μουσακά σε πήλινο .Από το 1982, λειτουργεί η παραδοσιακή Ταβέρνα ο " Πλάτανος " , η οποία από γενιά σε γενιά εξελιχθήκε. Οι πρώτες ύλες είναι 100% ντόπιες αγνές και υγιείνες , τα κρέατα (μοσχάρια, γουρουνόπουλα, αρνάκια γάλακτος, κατσικάκια),
 τα τυριά (αρσενικό, ξινότυρο, ανθότυρο, ξινομυζήθρα) όπως και τα λαχανικά είναι από παραγωγούς του χωριού και της ορεινής Νάξου.Μάλιστα τα κοκόρια, είναι αποκλειστικά δική τους παραγωγή.Αρχικά τα μαγειρευτά γίνονται στην κατσαρόλα, τα κρεατικά  ψήνονται σε ξυλοκάρβουνο και τα τυριά ωριμάζουνε σε υπόγεια. 



O Μπαμπούλας στο Φιλότι :
Η οικογενειακή ταβέρνα “Μπαμπουλάς” βρίσκεται στην καρδιά του Φιλωτίου και λειτουργεί από το έτος 1965. Εδώ μπορεί κανείς να γευτεί γνήσια σπιτική Ελληνική και Ναξιώτικη κουζίνα με αγνά προϊόντα του τόπου.Για την παρασκευή των πιάτων χρησιμοποιείται μόνο δικό τους ελαιόλαδο, ενω οι λοιπές πρώτες ύλες προέρχονται αποκλειστικά, από ντόπιους παραγωγούς.

Souvlucky : στον Μάραγκα , στον παραλιακό δρόμο Αγίας Άννας για ωραίο σουβλάκι.



ΓΛΥΚΑ
Waffle House :στον Μάραγκα , στον παραλιακό δρόμο Αγίας Άννας ή στη Χώρα.



ΡΑΝΤΕΒΟΥ : στη Χώρα Νάξου με υπέροχα γλυκά, παγωτό μηχανής , καφέδες , σάντουϊτς και σουφλέ σοκολότας.




Στον Πλάτανο στο Φιλότι για υπέροχο γαλακτομπούρεκο , γλυκά και καφέ κάτω από τον Πλάτανο.


Στο Κέντρο του Αγίου Προκοπίου θα βρείτε τον Φούρνο για υπέροχες τυρόπιττες , πίτσα καφέ και πολλά άλλα.


ΔΙΑΜΟΝΗ : θα μείνετε στην Αγία Άννα στο ανακαινισμένο "ΚΑΛΛΙΘΕΑ" που είναι κοντά τόσο στη Χώρα όσο και στην υπέροχη παραλία του Αγίου Προκόπη.Η Θέα από εκεί είναι φανταστική , μπορείς να δεις απέναντι την Πάρο, τον Άγιο Προκόπη μέχρι και την Πορτάρα και το λιμάνι της Νάξου.





ΑΓΟΡΑ : Κίτρο Νάξου , Προμπονάς Νάξου

Το Κίτρον είναι ένα ηδύποτο (λικέρ) λεμονιού που παράγεται στη Νάξο. Φτιάχνεται από το φρούτο και τα φύλλα του δέντρου κίτρον, το οποίο είναι παρόμοιο με τη λεμονιά αλλά έχει δυνατότερη και λίγο διαφορετική γεύση.

Το Κίτρον έρχεται σε τρεις εκδοχές

Η πρασινή εκδοχή είναι πιο γλυκιά και έχει λιγότερο αλκοόλ. Η κίτρινη εκδοχή είναι η δυνατότερη και έχει τη λιγότερη ζάχαρη. 
Το καθαρό Κίτρον είναι κάτι ενδιάμεσο, και συστήνεται κυρίως στους νέους καταναλωτές για να το δοκιμάσουν.

Το ποτό ήταν για λίγο στη μόδα στις αρχές της δεκαετίας του ογδόντα, αλλά σήμερα είναι δύσκολο να το βρει κανείς έξω από τη Νάξο εξαιτίας της έλλειψης των ομώνυμων δέντρων.(πηγή https://el.wikipedia.org/)




Φωτογραφία-Κείμενο :Μάκης Παπαδόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα