Τετάρτη 16 Αυγούστου 2023

Ενεργειακό καταφύγιο για την Ελλάδα η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5

Ενεργειακό καταφύγιο για την Ελλάδα η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5

του Ευστάθιου Χιώτη 

- Ο Ευστάθιος Χιώτης είναι Δρ. Μεταλλειολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, Μηχανικός Πετρελαίων Imperial College, πρώην διευθυντής στη Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίων και στο Ινστιτούτο Γεωλογίας και Ερευνών Υπεδάφους.

Εισαγωγή

Το άρθρο αφορά τις προοπτικές της νέας λιγνιτικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής Πτολεμαΐδα 5, κόστους ενάμιση δις ευρώ, που μπήκε σε δοκιμαστική λειτουργεία το Φεβρουάριο 2023. Ευκαιρία ήταν σχετικό άρθρο που αξιολογεί ως μέγιστο λάθος την επένδυση, υποστηρίζει ότι θα πρέπει να διακοπεί η λειτουργία της με λιγνίτη το 2028 και τοποθετείται  γενικότερα αρνητικά για το λιγνίτη.  

Στη συνέχεια γίνεται ανασκόπηση της θετικής συμβολής του λιγνίτη κατά την πρόσφατη ενεργειακή κρίση και κατά τον καύσωνα του Ιούλη 2023. Λαμβάνεται επίσης υπόψη η μεταστροφή της ενεργειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον άνθρακα, αλλά και για τις εκπομπές μεθανίου. Διαφαίνεται πλέον ότι η αναμενόμενη από καιρό παύση της ανοχής εκπομπών μεθανίου ανατρέπει το ενεργειακό σκηνικό υπέρ της διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επιπλέον στην Ελλάδα υπέρ της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο. Τα μέτρα περιορισμού των εκπομπών μεθανίου θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα  επίσης υπέρ του λιγνίτη έναντι του φυσικού αερίου.[περισσότερα]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα