Τρίτη 22 Αυγούστου 2023

ΣΕΡΙΦΟΣ ΤΟ ΚΥΚΛΑΔΟΝΗΣΙ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΖΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

 

Η Σέριφος είναι κυκλαδονήσι του Αιγαίου και πρωτεύουσα του νησιού είναι η Χώρα (ή Σέριφος), η οποία είναι χτισμένη σε υψόμετρο 200 μ. Επίνειο είναι το Λιβάδι, που είναι και το λιμάνι του νησιού. Άλλοι μεγάλοι οικισμοί είναι τα Λιβαδάκια (δίπλα στο Λιβάδι),  ο Κουταλάς, το Μεγάλο Λιβάδι, ο Κένταρχος και το Γάνεμα. Η επιφάνεια της Σερίφου εκτιμάται στα 75,207 τ.χλμ. ενώ έχει μήκος ακτών 83 χιλιόμετρα. Στην απογραφή του 2011 είχε πληθυσμό 1.420 άτομα. Η Σέριφος ήταν γνωστή για τα μεταλλεία της. Όταν τα μεταλλεία έκλεισαν αρκετοί οικισμοί ερημώθηκαν και οι περισσότεροι ντόπιοι εγκατέλειψαν το νησί.


Το 2004 κατασκευάστηκε φράγμα χωρητικότητας 700.000 m³ στην τοποθεσία «Στενό» κοντά στο Λιβάδι για την ύδρευση και άρδευση του νησιού.

Η Σέριφος συνδέεται με το λιμάνι του Πειραιά και του Λαυρίου με τακτικά δρομολόγια πλοίων. Το καλοκαίρι η ακτοπλοϊκή σύνδεση εξυπηρετείται καθημερινά από διαφορετικές εταιρείες. Η απόσταση από τον Πειραιά είναι 73 ναυτικά μίλια και το ταξίδι διαρκεί 4,5 ώρες με συμβατικό πλοίο και 2,5 ώρες με ταχύπλοο. 


Φωτό ONLINE/Πλοίο Διονύσιος Σολωμός της ZANTE FERRIES στο Λίμάνι της Σερίφου
Φωτό ONLINE/Πλοίο ΠΡΕΒΕΛΙΣ & SEA JET στο Λίμάνι της Σερίφου/Παραλία Λιβαδάκια

Ο κεντρικός δρόμος οδηγεί από το Λιβάδι αριστερά για τα Λιβαδάκια και για τα δυτικά του νησιού (Βάγια , Γιάννεμα). Δεξιά προς τη Χώρα και ευθεία (από το Λιβάδι) για το ανατολικό τμήμα του νησιού (Ψιλή Άμμος),εδώ ένα τμήμα του δρόμου είναι χωματόδρομος. Γενικά το οδικό δίκτυο του νησιού δεν είναι πολύ καλό (έχει σημεία που ο δρόμος γίνεται στενός, δεν υπάρχει σήμανση και είναι δύσκολο το παρκάρισμα).
 Λιβάδι


Η Χώρα είναι χωρισμένη στην Πάνω και την Κάτω Χώρα, ενώ οι δημόσιοι χώροι είναι πολύ περιορισμένοι λόγω της «σφιχτής» της δόμησης.Θα δυσκολευτείτε στο παρκάρισμα , ενώ ο δρόμος στη Χώρα στενεύει καθώς τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα καταλαμβάνουν μέρος του δρόμου.

 Στην Πιάτσα της Πάνω Χώρας (Πλατεία του Δημαρχείου) θα βρείτε μαγαζιά, καφέ, εστιατόρεια. Το Δημαρχείο στεγάζεται σε νεοκλασικό κτίριο, το οποίο χρειάζεται άμεση αναπαλαίωση.




Στην Κάτω Χώρα βρίσκεται το Λαογραφικό Μουσείο του νησιού.
Στη Χώρα θα συναντήσετε και την πλατεία των Μύλων (σήμερα σώζονται μόνο τρεις, αναπαλαιωμένοι, και διακρίνονται τα ερείπια των υπόλοιπων). Εδώ υπάρχουν μαγαζάκια με τουριστικά είδη, μίνι μάρκετ, φούρνος αλλά και μπαράκια, που σφύζουν από ζωή τις νυχτερινές ώρες.








Παραλίες 

Η Σέριφος έχει πολλές όμορφες παραλίες , αμμώδεις ή βοτσαλωτές, με φυσική σκιά ή χωρίς και όλες με πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά! 

  • Λιβαδάκια : βρίσκονται ακριβώς δίπλα απ’ το λιμάνι, κάτω από τον ομώνυμο οικισμό προς τη νότια πλευρά του νησιού. Πηγαίνει κανείς εύκολα στην παραλία, ακόμα και με τα ποδιά από το Λιβάδι, ανεβαίνοντας τα σκαλάκια δίπλα από το Τουριστικό Γραφείο Πληροφοριών στο λιμάνι. Στα Λιβαδάκια υπάρχει και το μοναδικό οργανωμένο κάμπινγκ του νησιού. Στην παραλία με την χρυσή αμμουδιά υπάρχουν πολλά αλμυρίκια που προσφέρουν σκιά, ενώ υπάρχουν λίγες ξαπλώστρες (χωρίς χρέωση/με κατανάλωση) και ομπρέλες σε δύο σημεία. Διπλά απ’ τα Λιβαδάκια, δεξιά, πίσω από τα βράχια, υπάρχει και η παραλία Καράβι, η οποία μπορεί να προσφέρει ησυχία και ηρεμία στον επισκέπτη, που θα την επιλέξει.



  • Βαγιά (6,6 χλμ από το Λιβάδι): Με αφετηρία το Λιβάδι και φθάνοντας στον μεγάλο όρμο του Κουτουλά, θα συναντήσετε πρώτη τη Βαγιά, μία από τις 3 ομορφότερες παραλίες του. Μπορείτε να σταθμεύσετε στην άκρη του δρόμου και να περπατήσετε ή να κατέβετε το τσιμεντένιο δρομάκι δίπλα στο ξενοδοχείο της COCOMAT και κατόπιν το χωματόδρομο που φθάνει στην ακτή. Ο δρόμος είναι σχετικά καλός , προσοχή στην αρχή , μετά τα Λιβαδάκια, γιατί στενεύει αρκετά για λίγα μέτρα.



    Στη φωτό το ξενοδοχείο COCOMAT
Μια παραλία με άγρια ομορφιά , χοντρή άμμο και ίσως τον ομορφότερο βυθό του νησιού με χρωματιστά βότσαλα και κρυστάλλινα νερά. Προτιμήστε το αριστερό μέρος της παραλίας για ευκολότερη πρόσβαση στη θάλασσα (στα δεξιά της παραλίας υπάρχει μεγάλη πέτρινη πλάκα).



  • Γάνεμα (600 μέτρα μετά τη Βαγιά) : είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιο γραφικές παραλίες της Σερίφου και βρίσκεται στην νότια πλευρά του νησιού, διπλά απ’ τον Κουταλά και μετά τη Βαγιά. Θεωρείται μία από τις πιο ωραίες παραλίες της Σερίφου, με κρυστάλλινα νερά, σκουρόχρωμη άμμο και πολλά αλμυρίκια κατά μήκος της παραλίας. Το ηλιοβασίλεμα, ο ήλιος χάνεται μέσα στη θάλασσα, στην ωραιότερη στιγμή της ημέρας.
Στην ανατολική πλευρά της θα βρείτε εύκολα να παρκάρετε και κατεβαίνοντας μερικά σκαλάκια και χαμηλά βράχια , θα φθάσετε στην ακτή.Το έδαφος είναι κακοτράχαλο με μεγάλες πέτρες και οριακό πλάτος για 2 αυτοκίνητα που κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση.Προτιμήστε την πλευρά με το βότσαλο αν φυσάνε δυνατοί άνεμοι.

  • Ψιλή Άμμος : βρίσκεται ανάμεσα στις παραλίες του Αη-Γιάννη και του Αη-Σώστη. Θεωρείται η πιο γνωστή παραλία του νησιού, ενώ το 2003 είχε ανακηρυχθεί ως η καλύτερη παραλία της Ευρώπης από το «Sunday Times». Τα γαλαζοπράσινα νερά της, το ελαφρύ κύμα και η ψιλή «χρυσαφένια» άμμος, συνθέτουν ένα ονειρικό σκηνικό. Τα νερά της είναι ρηχά και προσφέρεται για ανέμελες οικογενειακές στιγμές, ενώ υπάρχουν κι αρκετά αλμυρίκια για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες για σκιά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Πρόσβαση: Οδικώς (προσοχή μετά το Λιβάδι στον χωματόδρομο πηγαίνουμε αριστερά στη διχάλα, μετά άσφαλτος). Παρκάρισμα στην άκρη του δρόμου και εν συνεχεία κατέβασμα 50 σκαλοπάτια. Αποφυγή αν έχει ισχυρό άνεμο.





  • ΑΥΛΟΜΩΝΑΣ : είναι η πρώτη παραλία που θα αντικρύσετε απέναντί σας, κατεβαίνοντας στο λιμάνι και ουσιαστικά πρόκειται για τη φυσική συνέχεια του Λιβαδιού. Είναι η μεγαλύτερη σε μήκος παραλία του νησιού, με δεκάδες αλμυρίκια στη σειρά, τα οποία προσφέρουν την απαιτούμενη σκιά στους παραθεριστές. Κατά μήκος, σε μερικά σημεία είναι οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες για όσους το επιθυμούν.





Άλλες παραλίες της Σερίφου είναι ο  Άγιος Σώστης, Συκαμιά , Καλό Αμπέλι και η Λια.

ΦΑΓΗΤΟ
Τοπικό φαγητό θεωρείται η ρεβιθάδα, η λούζα και το ντόπιο τυρί.
Ας δούμε, μερικά από τα καλύτερα μέρη για φαγητό στη Σέριφο.

ΜΠΑΚΑΚΑΚΙ /Λιβάδι, Σέριφος

Το ΜΠΑΚΑΚΑΚΙ (Βατραχάκι) , απευθείνεται σε κρεατοφάγους. 
Το καλοκαίρι δίπλα ακριβώς στο κύμα, μπορείς να απολαύσεις τους εξαίρετους μεζέδες από τον Αλέξη που από πολύ μικρός βοηθώντας τη γιαγιά του, άρχισε να μαθαίνει όλα τα μυστικά της κουζίνας και μετά από 20 χρόνια μας προσφέρει τα ιδιαίτερα πιάτα του.Η χοιρινή 40άρα μπριζόλα μας, το κότσι, το γιαουρτλού κεμπάπ (τα σπάει) , το κοντοσούβλι, το σαγανάκι έκπληξη, την πρασοτηγανιά Τρικάλων, την τηγανιά μπακακάκι, το μπουγιουρντί και τα παστουρμαδοπιτάκια, είναι από από τις γεύσεις που πρέπει να δοκιμάσετε.

Θαλάμι /Λιβάδι, Σέριφος










Τραπεζάκια πάνω στη θάλασσα, φρέσκια και ντόπια υλικά και αδυναμία στα πιάτα με ψάρια και θαλασσινά. Δοκιμάστε τη μπακαλιάρο σκορδαλιά , γαριδομακαρονάδα, τα ψητά μπαρμπούνια, το γεμιστό καλαμάρι με τυρί , το φαγκρί και το σκαθάρι.

Porto Vecchio /Λιβάδι, Σέριφος
Ιταλικό εστιατόριο με τραπέζια στην παραλία δίπλα στη θάλασσα. Νόστιμες πίτσες με ποιοτικά υλικά και φρέσκα ζυμαρικά.

Tootsie/Λιμάνι,Σέριφος
Το καλύτερο σουβλακι στη Σεριφο





















ΓΛΥΚΟ 
Indijo Cafe//Λιβάδι, Σέριφος


Σουφλέ σοκολάτος , βάφλες , παγωτό και καφέ δίπλα στο κύμα.
















ΔΙΑΜΟΝΗ


To Galazio Suites, κατασκευασμένο ακολουθώντας την παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, εναρμονίζεται πλήρως με το περιβάλλον της Σερίφου, συνδυάζοντας τη γοητεία της πέτρας με τη ζεστασιά του ξύλου.
Αποτελείται από 12 μοντέρνες σουίτες και studios. Ακολουθώντας ένα μικρό μονοπάτιο, βρίσκεσαι στην παραλία Λιβαδάκια για να απολαύσεις το μπάνιο σου. Ο Στράτος και η σύζυγος του είναι πολύ καλοί οικοδεσπότες και είναι δίπλα σας για τέλειες διακοπές.








Το Πρωϊνό έρχεται σε καλάθι την ώρα που θέλεις , αφού το δηλώσεις στην σχετική εφαρμογή του κινητού σου.



Φωτογραφία-Κείμενο :Μάκης Παπαδόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα