Τετάρτη 16 Αυγούστου 2023

Αυξημένες οι χρεώσεις των προμηθευτών ρεύματος με το «πάγωμα» των ρητρών – Στο 25% η διαφορά για τη ΔΕΗ στο 12μηνο

Κώστας Δεληγιάννης

energypress.gr


Αν και το «πάγωμα» των ρητρών αναπροσαρμογής ενίσχυσε τη διαφάνεια των χρεώσεων των καταναλωτών, το αντίτιμο ήταν τα τιμολόγια ρεύματος να διαμορφώνονται από τον Αύγουστο του 2022 (όταν τέθηκαν σε αναστολή οι ρήτρες) κατά κανόνα σε υψηλότερα επίπεδα από τα ex-post προϊόντα προμήθειας που διατίθεντο έως τότε. 


Μάλιστα, σε επεξεργασία του energypress για το τιμολόγιο Γ1 της ΔΕΗ, προκύπτει ότι στο 12μηνο Αύγουστος 2022 – Ιούλιος 2023, οι χρεώσεις της επιχείρησης (πριν από την εφαρμογή της επιδότησης) είναι 25% περίπου υψηλότερες, από αυτές που θα ίσχυαν αν παρέμενε ενεργοποιημένη η ρήτρα. Κι αυτό γιατί ο μέσος όρος του τιμολογίου διαμορφώθηκε στα 34,69 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα στο 12μηνο, έναντι 27,77 λεπτών ανά κιλοβατώρα που θα ήταν στην περίπτωση που το Γ1 διατηρούσε την προηγούμενη ex-post «φόρμουλα». 


Όπως φαίνεται από τη σχετική επεξεργασία, από το εν λόγω διάστημα, τους 7 μήνες ο «πάγος» στη ρήτρα έφερε σημαντικές αυξήσεις. Σε τέσσερις μήνες (Φεβρουάριος, Απρίλιος, Μάιος και Ιούλιος του 2023), αν και η υφιστάμενη ex-ante «φόρμουλα» του Γ1 καταλήγει σε φθηνότερη χρέωση από τη ρήτρα, οι σχετικές διαφορές είναι μικρές. 



Μοναδική εξαίρεση αποτελεί ο Αύγουστος του 2022, όπου η διαφορά αγγίζει τα 5 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ανάλυση δεν περιλαμβάνεται ο Αύγουστος, καθώς η ρήτρα της ΔΕΗ συναρτά την προσαύξηση με την Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς του τρέχοντα μήνα, η οποία θα «κλειδώσει» την 1η Σεπτεμβρίου. 

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από την ανακοίνωση του «παγώματος» των ρητρών αναπροσαρμογής, στελέχη του κλάδου είχαν επισημάνει πως η ανακοίνωση στις 20 κάθε μήνα των χρεώσεων του επόμενου μήνα προσθέτει ένα νέο ρίσκο στις εταιρείες, το οποίο αφορά την πρόβλεψη εξέλιξης της αγοράς ηλεκτρισμού. 

Ως συνέπεια, οι προμηθευτές έχουν επωμιστεί ένα επιπλέον κόστος στη διαμόρφωση των τιμολογίων τους, δηλαδή το κόστος για την αντιστάθμιση μέσω χρηματοπιστωτικών παραγώγων (hedging) του κινδύνου απότομης εκτίναξης των χονδρεμπορικών τιμών. Επομένως, ήταν προδιαγεγραμμένο πως οι ανακοινώσεις τους θα κινούνταν σε μεγαλύτερα επίπεδα, από τις χρεώσεις στα ex-ante τιμολόγια με τις ρήτρες αναπροσαρμογής (οι οποίες ουσιαστικά έπαιζαν τον ρόλο hedging).

Υπό το πρίσμα της παράτασης της αναστολής των ρητρών αναπροσαρμογής μέχρι τον Δεκέμβριο, που αποφάσισε το ΥΠΕΝ, εκπρόσωποι της αγοράς επισημαίνουν πως πλέον υπάρχει χρόνος για να σχεδιαστεί η επιστροφή στην κανονικότητα με τέτοιον τρόπο, ώστε να «αποδαιμονοποιηθούν» οι ρήτρες αναπροσαρμογής στη συνείδηση των καταναλωτών. 

Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως υποστηρίζουν, μία λύση θα ήταν να διατηρηθούν για ένα εύλογο χρονικό διάστημα εντός του 2023 τα υφιστάμενα ex-ante τιμολόγια (με ανακοίνωση των τιμών κάθε 1η του μήνα), παράλληλα με τα νέα προϊόντα με ρήτρες αναπροσαρμογής, που θα λανσάρουν οι εταιρείες. Οι καταναλωτές θα μπορούν να ζητήσουν ανά πάσα στιγμή τη μετάβασή τους σε κάποιο από τα νέα προϊόντα, ενώ κάθε μήνα απολογιστικά η ΡΑΑΕΥ θα δημοσιεύει τις τιμές όλων των προϊόντων, τόσο των ex-ante όσο και των ex-post. 


Από τους σχετικούς πίνακες της Αρχής, οι πελάτες όλων των εταιρειών θα αντιληφθούν το γεγονός ότι τα τιμολόγια με τις ρήτρες είναι τελικά φθηνότερα. Έτσι, ολοένα περισσότεροι θα στρέφονται σε κάποιο ex-post προϊόν, για να εξοικονομήσουν χρήματα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα